Ziare.com

Un roman din cinci, aflat la varsta de munca, e plecat in strainatate. Cum stau celelalte state UE

Miercuri, 14 August 2019, ora 13:49

   

Un roman din cinci, aflat la varsta de munca, e plecat in strainatate. Cum stau celelalte state UE
In 2018, romanii au condus detasat clasamentul european al persoanelor in varsta de munca (20-64 de ani) plecate in strainatate.

Potrivit datelor comunicate de Eurostat, 21,4% dintre cei aflati in grupa de varsta mentionata au parasit Romania, proportie semnificativ mai mare decat in Croatia (15,4%), Lituania (14,5%), Portugalia (13,6%), Bulgaria (13,3%) si Letonia (11,8%).

Pentru referinta, trebuie mentionat ca media asa-numitilor "cetateni mobili" la nivelul intregii Uniuni Europene a fost anul trecut de 3,9% (adica de 5,5 ori mai mica decat in cazul Romaniei), in crestere de la nivelul de 2,7% consemnat in anul 2008.

Opt state membre s-au situat sub pragul de trei procente, iar cele mai mici valori s-au inregistrat in Germania (1%) si Marea Britanie (1,1%).

Daca se face trimitere la numarul de persoane in varsta de munca plecate din tara, Romania apare din nou pe primul loc, cu 2,524 milioane, urmata la mare distanta de Polonia (1,666 milioane de persoane), Italia (1,133 milioane de persoane), Portugalia (824.000 de persoane) si Bulgaria (562.000 de persoane).

In context, reamintim ca, recent, Polonia a luat masuri pentru scutirea de impozit a tinerilor de pana la 25 de ani pentru a facilita ramanerea lor in tara.

Din pacate, ne situam pe primul loc in UE si in ceea ce priveste trendul plecarilor din tara, cu un spor pe parcursul ultimilor zece ani de 11,8 puncte procentuale (pp) . In urma noastra si in conditii comparabile (raportarea se face la populatia tarii), s-au situat lituanienii (+7,9 pp), letonii (7,7 pp) si bulgarii (7,7 pp).

La polul opus, ponderea cetatenilor ciprioti "mobili" in totalul populatiei tarii s-a redus drastic in ultima decada, de la 8,6% in 2008 pana la doar 3,2% in 2018. Ceea ce a plasat micul stat mediteraneean pe locul doi in termeni absoluti (de la 41.300 la 16.700 persoane plecate din tara) dupa Marea Britanie (unde scaderea a fost de la 456.300 persoane pana la 422.800 persoane).

Citeste mai multe despre Scurt: 21,4% din romanii in varsta de munca se afla in strainatate. Cum stau celelalte state UE pe Curs de Guvernare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre romani plecati strainatate
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3243 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un roman din cinci, aflat la varsta de munca, e plecat in strainatat

Nu stiu daca realizati ceea ce inseamna pentru RO aceasta hemoragie, pentru generatii de pensionari care nu vor avea o pensie corecta, pentru generatii de tineri care vor plati pentru toate acestea!

Treziti-va! Deja este prea tarziu, dar treziti-va din adormire, dragilor! Va trece viata printre degete! Emigrantii si-ai refacut viata, Diaspora si-o refacuse de mai multe decenii, voi insa va complaceti in mediocritatea actuala! Iesiti din starea de asistati civici si sociali! Este vorba de viata voastra, nu de a noastra!

 

Vulturi Ticalosi

50 % din populatia apta de munca e plecata !
25 % din copii sunt plecati !
Jumatate din cetatenii romani nou nascuti, sunt afara granitelor, de vre-o 10 ani !
Cresc copii ca sa mii rapeasca Dinca & Militienii cu acordul SRI, DIGI, DIPI samd care nu vad, nu aud, nu inteleg, se balbaie, se mira, iau pensii speciale

De ce nu spun ca 1 Roman din 3 traieste in afara Romaniei?

Partidelor, daca vreti sa cistigati, nu va trebuie lichele ca ALDE. Va trebuie contacte in strainatate.

1 din 5?!

Numai unul din 5?!
Nu cred, sunt strazile goale!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor