Un ucigas roman inchis in Danemarca refuza extradarea: Nu vreau sa traiesc in stres

Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 15:01
6955 citiri
Un ucigas roman inchis in Danemarca refuza extradarea: Nu vreau sa traiesc in stres

Romanul Marian Clita (foto), condamnat in Danemarca la 14 ani de inchisoare, dupa ce a omorat in bataie o stewardesa in varsta de 42 de ani, se lupta in instanta pentru a nu fi trimis sa-si continue executarea pedepsei in Romania.

In varsta de 61 de ani, Clita se afla in prezent intr-o inchisoare de stat din Nyborg, Danemarca, dupa ce omorat-o, la 1 martie 2010, pe stewardesa norvegiana Vera Wild Ant, in hotelul Radisson Blu din Copenhaga.

Curtea de Apel Bucuresti a cerut, si magistratii danezi au decis, expulzarea lui Marian Clita in Romania, dar ucigasul a facut apel si a trimis scrisori Ministrului Justitiei si Avocatului Poporului din Danemarca ,in care cere sa ramana in inchisoarea Nyborg, informeaza presa daneza.

Este de asteptat ca demersurile sale sa ii permita sederea in Danemarca pentru inca cel putin 10 luni de zile, scrie sursa citata.

Marian Clita a stat 20 de ani in puscariile din Romania, asa ca stie foarte bine care sunt diferentele intre a sta in spatele gratiilor la Bucuresti si la Nyborg.

"Mi-e frica sa nu fiu traumatizat daca voi fi transferat in Romania. Am imbatranit si nu vreau sa traiesc in stres, asa cum s-ar intampla daca m-as intoarce in tara", sustine Clita.

In celula sa din Danemarca, ucigasul are un televizor un, Playstation si acces la bucatarie, unde isi poate gati. E de inteles de ce nu doreste sa fie trimis intr-o inchisoare aglomerata din Romania.

Mai mult, el presteaza si o munca pentru care castiga mai multi bani decat sora sa, care este cadru didactic in Romania, scrie sursa citata.

Apelul lui Marian Clita se va judeca la Curtea Suprema in martie 2013.

"Intrucat prin sentinta penala din data de 24 februarie 2011 a Tribunalului din Copenhaga, ramasa definitiva, fata de numitul Marian Clita autoritatile daneze au dispus masura expulzarii si au aplicat fata de susnumit interdictia pe durata nedeterminata de intrare pe teritoriul Regatului Danemarca, se constata ca in cauza sunt aplicabile dispozitiile art. 3 alin. 1 din Protocolul aditional din conventia europeana asupra transferarii persoanelor condamnate, adoptat la Strasbourg la 18 decembrie 1997 si ratificat prin O.G. nr. 92/1999", arata magistratii romani care precizeaza baza legala a acestui transfer.

Marian Clita este ucigasul disidentului roman Gheorghe Ursu. Pentru crima sa, el a fost condamnat la 10 ani de inchisoare, dar in mai 2008 a iesit din puscarie pentru buna purtare, deoarece a colaborat cu autoritatile, fiind recunoscut ca "sifon" in limbajul detinutilor, scrie Evenimentul Zilei.

El a fost pus in libertate cu aproximativ 1.000 de zile mai repede, dupa ce, in 2010, seful Directiei de Cercetari Penale din cadrul Politiei Romane, comisarul-sef Constantin Duvac a depus o caracterizare la dosar, din care reiesea ca este "un om model".

Citește și:
Începe distribuirea cardurilor de energie. Plățile din ajutorul de încălzire vor putea fi făcute și online
Începe distribuirea cardurilor de energie. Plățile din ajutorul de încălzire vor putea fi făcute și online
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat marți, 31 ianuarie, că Guvernul a aprobat a treia modalitate de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire,...
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile vor primi un spor majorat la 50% de la 25%, a anunţat marţi ministrul Investiţiilor...