Artist roman in America: Inspirat de apocalipsa de la Copsa si vertebrele din paduri

Autor: Ana Ilie
Sambata, 01 Iunie 2013, ora 13:00
8403 citiri
Artist roman in America: Inspirat de apocalipsa de la Copsa si vertebrele din paduri

Artistul Ioan Florea, de origine romana, traieste, lucreaza si creeaza in America. A dus cu el dragostea pentru painea facuta la cuptor, mirarea copilareasca in fata oaselor albite de timp din padure si peisajele paradisiace.

Devenit de curand cetatean american, Florea a facut un gest deosebit anul trecut, in noiembrie, dupa ce uraganul Sandy a facut prapad pe coasta de est a tarii. Artistul a ajutat sute de artisti ramasi fara ateliere dupa trecerea furtunii, donand tuburi din vopselele inventate chiar de el.

Ioan Florea a povestit, pentru Ziare.com, cum este viata unui artist in Statele Unite, ce legaturi pastreaza cu Romania si care sunt principalele sale surse de inspiratie.

Un artist, spune Florea, poate trai din arta in America, cu toate ca majoritatea artistilor urmeaza alte cariere, tangente la domeniul artistic. "Este posibil, dar depinde de tipul de arta. Dar majoritatea artistilor, dupa terminarea masteratului in arta, MFA, ajung sa predea la Colegii si Universitati sau devin graphic designers sau au alte joburi".

Integrarea unui artist roman in spatiul artistic american nu pune probleme decat la nivel individual, intrucat exista pericolul "dizolvarii". Ramane o provocare mentinerea creativitatii intr-un spatiu artistic international, spune Ioan Florea. "Spatiul artistic american este unul international. Nu exista o definitie sau o formula de integrare. Ca artist este o experienta individuala si depinde de algerile, motivatiile si discursul tau artistic".

Nanostructures - 304cm X 243cm X 15cm fused resin/pigment on canvas, 2013

Florea crede ca este extrem de usor sa te dizolvi ca artist. "Cred ca peste tot in lume a fi artist este un proces activ continuu. De obicei cand esti student e usor, greul vine cand trebuie sa-ti mentii creativitatea si sa nu renunti".

Pentru un roman crescut in comunism si devenit adult in inedita democratie romaneasca, intrarea in sistemul american vine cu provocarea redefinirii identitatii: sa existi si sa functionezi intr-o noua societate, cultura si nou context.

Pana si limba a fost o provocare la adaptarea la mediul artistic american. "Dadusem Tofelul, dar nu prea aveam experienta conversatiei in American English. Imi amintesc prima critica individuala cu profesorul de pictura care probabil vroia sa ma impresioneze cu vasta lui cultura, folosind cele mai elevate cuvinte filosofice existente - singurul lucru pe care am fost capabil sa-l spun a fost yes, yes, yes, timp de 2 ore neintelegind aproape nimic".

Alfabet oase - 243cm X 121cm x 12 cm - oase animale - buffalo bones + placaj, lemn

Artistul spune ca, avand experienta directa a celor doua societati comuniste si capitaliste, prin contrast, observa multe lucruri interesante si contradictorii pe care le integreaza in arta sa. Spre exemplu, viitoarea sa expozitie se concentreaza pe tema migratiei umane. "Daca ne gandim bine toti suntem imigranti care trecem prin aceasta viata", spune Florea.

Tema expozitiei "Human Migration" este globalizarea si fenomenul migratiei umane in cautarea unui spatiu utopic, o tema universala, foarte contemporana, care se aplica atat Romaniei cat si SUA.

Florea se declara inspirat de "experienta personala de redefinire a identitatii", dar si de calatorii, architectura - de la formele organice din Sagrada Familia a lui Gaudi la imensele usi in relief ale domului din Milano. "De asemena introduc si abordez noi concepte ca acela al 'empty calory' referitor la junk food si 'genetic modified foods'. Integrez tehnologia 3D printing de ultima ora care aduce schimbari revolutionare in procesul de manufacturare dar si in arta".

Quest for Earthly Paradise (In cautarea Paradisului Terestru), 182cm x 137cm x 12cm, fused resin/pigment on canvas 2012

Nanotehnologia, negrul de Copsa Mica si oasele

"Nanotechnologia este o alta sursa care ma ajuta sa aduc la lumina forme nemaivazute", continua Ioan Florea.

De altfel, incursiunea in lumea nanotehnologiei si 3D are un impact mare asupra privitorului, dar si pentru artist, care apreciaza senzatia tactila a lucrarilor. "Motivatia de a explora combinatia 3D +pigment a aparut ca o reactie la tot ce este 2D, de la fotografia digitala la televizor etc. Cu lucrarile recente, impactul vizual este foarte mare atat pentru spectator, cat si pentru mine. O fotografie nu poate reproduce o lucrare 3D. Trebuie vazute in persoana, se adreseaza atat simtului vizual cat si celui tactil, reactia automata fiind de a intinde mana si a atinge".

Artistul continua sa lucreze si in Romania, la Richis, un sat unde are un atelier si unde vrea sa creeze un fel de colonie internationala de arta sau un loc de intalnire intre artisti, curatori si expozitii, in cetatile fortificate din jur. Florea crede ca Romania are foarte mare potential sa fie promovata cu produse bio si turism.

Romania ramane locul unde se face cea mai buna paine si unde si-a descoperit talentul artistic. "Cred ca painea din Romania este cea mai buna, in special cea facuta la tara in cuptor. Aici imi fac eu paine din faina integrala whole wheat si mamaliga nemodificata genetic. Imi amintesc o alta anomalie din timpul comunismului - painea neagra se dadea la porci - cand de fapt era cea mai sanatoasa".

"De asemenea sunt interesat si urmaresc procesul de integrare a Romaniei in Schengen si cum trebuie trecute teste, examene... critica statelor care ne judeca. Pare ca intr-o piesa absurda unde profesorul te trage de ureche ca nu ti-ai facut temele".

Artistul isi aminteste cu drag copilaria in Romania si elementele care l-au inspirat - negrul absolut de la Copsa Mica, oasele de animale gasite in padure. "Crescand in apropiere de Copsa Mica si vazand peisajul apocalitic creat de poluarea cu negru de fum si alte chimicale m-a facut sa apreciez, prin contrast, peisajele paradisiace de peste deal. Negrul de fum sau Carbon Black m-a urmarit de-a lungul timpului si il folosesc in lucrariile mele ca un 'absolut black' sau un 'black hole'".

Osul, element omniprezent in lucrarile lui Ioan Florea, este un element de inspiratie tot din copilaria romaneasca.

"Totul a inceput cand eram copil si colindam padurile din jur - am inceput sa gasesc oase, in special vertebre de vaca. Am inteles ca era interzis sa tai vite si oamenii cred ca taiau clandestin si ascundeau oasele. Eram fascinat de descoperirea arheologica. Am inceput sa le colectez, sa le desenez, si mai tarziu am creat un alfabet.

In perioada din Bucuresti aveam nevoie de foarte multe oase pentru instalatia de la Atelier 35 Galleria Eforie si am mobilizat toate macelariile din centrul Capitalei sa retina toate oasele. Am inceput sa le fierb si gazda mea a facut diferite mancaruri, de am hranit toti oamenii din zona cateva saptamani. Un preformance reusit, o interventie in spatiul social".

Ulterior, interesul pentru oase l-a purtat catre cultura triburilor amerindiene. Ioan Florea a descoperit multe asemanari intre cultura amerindienilor si cea veche romaneasca. "Tot oasele m-au determinat sa ajung in Dakota de Sud, sa studiez cultura triburilor Lakota Sioux. Acolo am colectat oase de bizon din raul Missouri si din Badlands, Black Hills si de asemenea am vizitat rezervatiile si am studiat ritualurile si traditiile lor. Am descoperit multe similaritati cu cultura arhaica romaneasca, desigur legatura stransa cu natura si simplitatea...".

De ce sunt fascinante oasele? Pentru ca acest element creeaza dialog si in acelasi timp devine obiect de meditatie. "De asemenea, tatal meu, Ioan Florea, este radiolog, si am crescut vizitand biroul lui plin de radiografii si in special cutia cu ecran luminat, un fel de precursor al computerului. Am invatat sa citesc si sa descifrez transparenta radiografiilor, ceea ce pentru mine a fost o importanta experienta de formare ca artist, cand am inceput sa ma intreb ce este dincolo de suprafata".

Arta, inventiile si business-ul

"Cu cativa ani in urma am facut tranzitia de la os la 3D printing/transfer, o technica speciala pe care am inventat-o special pentru lucrarile mele. Ce e interesant e ca in industria medicala au inceput sa foloseasca 3D printing sa creeze tesuturi osoase...".

Nu este singura inventie a artistului roman - acesta a inventat si o serie de vopseluri, Alkydpro, pe baza de ulei de floarea soarelui, care se usuca in 20 de ore in loc de saptamani sau luni. "Am avut ocazia sa ajut cu vopseaua Alkydpro sute de artisti care si-au pierdut atelierele si materialele datorita uraganului Sandy, prin intermediul New York Foundation for the Arts si a mai multor organizatii din New York".

"Totul e dominat de inovatie si creativitate. Folosesc diferite materiale dezvoltate pentru alte industrii si le adaptez creatiilor mele. Avantajul este ca majoritatea companiilor au sedii si produse in SUA si colaborez avind acces la cele mai noi materiale".

Latura de business a artistului este, de altfel, foarte importanta, intrucat, spune Florea, "ca si in orice domeniu, daca ai un produs sau o idee si nimeni nu a auzit, la ce folos". "De aceea nu ajunge sa creezi trebuie sa-ti promovezi arta, marketingul devenind la fel de important, poate cel mai important in ziua de astazi".

Mai multe opere ale artistului Ioan Florea pot fi vazute pe site-ul floreaart.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#artist roman America, #Ioan Florea artist SUA , #romani SUA