Elite fara granite - Ei sunt Romania: Adrian Florescu, un doctor inginer in aeronautica, la Paris

Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 20:01
15263 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Adrian Florescu, un doctor inginer in aeronautica, la Paris
Foto: Arhiva personala a lui Adrian Florescu

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Adrian Florescu, doctor inginer in domeniul de studiu si cercetare avansata in aeronautica la Paris, in cadrul companiei multinationale Safran Group.

Adrian Florescu este absolvent al Facultatii de Energetica din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, sectia Electroenergetica, fiind sef de promotie din aproximativ 500 absolventi, pe durata celor cinci ani de studii (promotia 2003-2008).

"In anul V de facultate mi s-a oferit ocazia de a pleca in Franta (Grenoble) in cadrul unui schimb de experienta Erasmus/Socrates. A fost o noua experienta, o provocare ce mi-a deschis calea spre cercetare. Astfel, am urmat parcusul academic cu un master in cercetare in cadrul Institutului National Politehnic Grenoble (INPG), in urma caruia mi s-a oferit oportunitatea de a-mi incheia activitatea universitara cu un doctorat pe o durata de 3 ani, in domeniul optimizarii energiei intr-un vehicul electric.

In decusul acestor ani, lista experientelor acumulate ar fi lunga...Sunt autor si co-autor al unui numar insemnat de articole internationale si lucrari prezentate in Franta, la seminarii nationale sau ca invitat special la conferinte nationale si internationale", face tanarul o prezentare a parcursului sau academic.

Inaintea finalizarii doctoratului si-a depus candidatura pentru postul pe care il ocupa in prezent - doctor inginer in domeniul de studiu si cercetare avansata in aeronautica.

"Candidatura mi-a fost acceptata si astfel, de un an, imi desfasor activitatea in cadrul companiei multinationale Safran Group. Domeniul meu de activitate este unul deopotriva fascinant, interesant si, mai ales, de mare perspectiva, vizand rezolvarea unei mari probleme a viitorului, cea a energiei electrice in transporturile aeriene. Acesta a fost drumul care m-a condus catre Paris", explica Adrian Florescu.

Activitatea la Safran Group

Adrian Florescu a intrat in Centrul Aeronautic de Securitate si Aparare (Safran Group) in urma cu un an, in functia de doctor inginer pe domeniul electric de cercetare avansata.

"Am avut ocazia de a ma implica activ in diverse proiecte de cercetare la nivel international ce trateaza problematicile actuale ale aeronauticii, in vederea pasajului catre un avion mai mult electric.

Este un domeniu care ma pasioneaza, este fascinant si util in acelasi timp. Sunt foarte multumit ca pot lucra, pot continua cercetarile si mai ales, am speranta materializarii lor, fiindca, in fond, acesta este rostul cercetarii", marturiseste romanul.

Ce rol a avut in evolutia sa experienta internationala de studiu?

Unul urias, spune tanarul: "Am fost impresionat, in primul rand de modul in care se asigura studentilor (masteranzi, doctoranzi) un echilibru optim intre studiul teoretic, cercetare si aplicatiile practice. Stagiile obligatorii in care esti pus in situatia de a lucra efectiv, de a-ti aplica sau de a-ti verifica acumularile teoretice, au un rol fundamental.

Iti stimuleaza creativitatea si iti deschid noi cai de abordare a cercetarii. Sistemul de integrare a studentilor pe perioada de studii este foarte bine pus la punct si functioneaza de multa vreme cu bune rezultate. Aici este punctul in care trebuie sa se reaseze lucrurile in Romania. Numai daca ai sansa sa parcurgi mai multi ani pe acest drum ii intelegi mecanismele si beneficiile".

L-am intrebat pe Adrian Florescu si cum vede un tanar cu experienta internationala de studiu sistemul de invatamant din Romania.

"Consider ca, din punct de vedere teoretic, este bine organizat, gandit sa asigure, pe langa cultura generala, cunostinte solide, integrate, care sa deschida cai spre formarea profesionala de specialitate. Cel putin eu asa am perceput. As spune insa ca aici intervin si multi alti factori intre care mi se par esentiali daruirea si pasiunea dascalilor, pe de o parte, ambitia, perseverenta si determinarea tinerilor, pe de alta parte.

In schimb, din punct de vedere practic, cel putin in domeniul meu, sistemul romanesc este deficitar. Ar fi nevoie de investitii serioase pentru a oferi studentilor conditii de cercetare si de formare a abilitatilor practice", este de parere Adrian Florescu.

Cercetarea - Romania vs. Franta

Referitor la diferentele dintre cercetarea din Romania si cea din straintate, Adrian Florescu mentioneaza ca se face cercetare la un nivel mai inalt in afara.

"Intr-adevar, exista o anumita diferenta. Nu trebuie uitat faptul ca este un domeniu specific, ce necesita investitie financiara pentru a obtine anumite rezultate. In schimb, sunt mandru de pregatirea academica din Romania, fara de care nu as fi putut progresa atat de repede. Cu ceea ce mi-am insusit temeinic din punct de vedere teoretic, m-am simtit increzator si am putut sa abordez fara mari dificultati domeniul de cercetare care m-a interesat.

Da, in strainatate se face cercetare la un nivel inalt, si mai important este faptul ca nu este doar o cercetare fara perspective, ci exista institutii, intreprinderi, trusturi interesate de rezultatele cercetarii, ca ele au si resursele (financiare in primul rand) pentru punerea lor in practica. Exista o relatie fireasca intre aceste compartimente", completeaza tanarul.

Romanii in lume

In ceea ce priveste domeniul universitar, Adrian Florescu subliniaza ca nu exista discriminari si nu am simtit niciodata nevoia de a-si ascunde originile.

"Din contra, faptul ca esti strain si esti nevoit sa te integrezi intr-un alt sistem, sa adopti un stil de viata aparte, este foarte apreciat. Fiind un institut de cercetare cu colabarare internationala, integrarea mea a decurs foarte bine, participand la diferite sesiuni de comunicari stiintifice, la congrese internationale etc. M-am simtit egal cu ceilalti, indiferent de unde proveneau. Mi-am dat seama ca sunt apreciate ideile, inovatiile, contributiile stiintifice, si nu neaparat tara de provenienta. (...)

Cu mult regret, lumea occidentala percepe total diferit imaginea Romaniei, in schimb inteligenta romanilor a reusit sa depaseasca toate aceste bariere", adauga tanarul.

In ceea ce priveste faptul ca din ce in ce mai multi oameni valorosi aleg sa plece din tara, Adrian Florescu nu crede ca Romania nu stie sa isi respecte valorile. "Mai degraba cred ca nu poate s-o faca in conditiile actuale. Am speranta ca aceasta migrare a tinerilor valorosi va fi temporara. E clar ca, pentru moment, tara noastra nu ofera conditii de studiu, de cercetare similare cu cele din tarile dezvoltate. Mai mult, nu poate asigura locuri de munca pe masura pregatirii acestor tineri, ca sa nu mai vorbim de nivelul salariilor, de modul in care se promoveaza sau nu se promoveaza valorile", adauga el.

Relatia cu Romania

Adrian Florescu subliniaza ca, pentru el, "Romania intotdeauna va ramane 'acasa' oriunde voi fi plecat".

"Traditiile fac parte din noi. Ce ne lipseste? Fara vorbe mari, relatiile calde dintre oameni, prietenii, atmosfera sarbatorilor de familie. Legatura cu tara nu dispare niciodata si nici nu poate fi inlocuita de telefon, skype sau alte mijloace de comunicare. Revin acasa ori de cate ori am ocazia, in special de sarbatori pentru a simti si a impartasi caldura sufleteasca alaturi de familie si prieteni", puncteaza doctorul inginer.

Referitor la planurile de viitor, Adrian Florescu nu exclude ca, in viitor, sa revina in Romania.

"Pe termen scurt nu, dar pe termen lung intentionez sa revin, de ce nu, pe meleagurile natale. Mi-ar face o deosebita placere sa aduc o valoare adaugata domeniului pe care l-am studiat si sa impartasesc toate aceste experiente interesante.

Nadajduiesc sa apara si la noi intreprinderi, corporatii interesate de valorificarea acestor cuceriri, in fond, ale stiintei. Sunt sigur ca exista in sufletul fiecarui roman un ungher in care se pastreaza gandul intoarcerii", incheie tanarul.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Adrian Florescu romani lume, #elite Adrian Florescu , #romani SUA