Visul american al unei romance nominalizate la Pulitzer

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 19:09
14361 citiri
Visul american al unei romance nominalizate la Pulitzer

Aura Imbarus a parasit Romania in 1997, cand a tras lozul norocos la Loteria Vizelor si a ajuns astfel pe Taramul Fagaduintei. Jurnalista in Romania, sibianca si-a cladit o cariera impresionanta pe pamant american, acolo unde preda ca profesor de liceu si colegiu.

In plus, Aura este si scriitoare, iar cartea sa, Out of the Transylvania Night, in care vorbeste despre experienta comunismului, a fost nominalizata la Premiul Pulitzer in 2011, fiind un bestseller in SUA.

Fuga de ceva sau catre ceva?

Destinul i-a pregatit Aurei o loterie norocoasa in anul 1996, atunci cand a castigat viza sa plece in America. Inca de mica, a povestit romanca pentru Ziare.com, a avut "premonitii" legate de viata sa peste Ocean si le-a spus mereu parintilor ca nu o sa se dezvolte ca adult in Romania. "Aceste cuvinte erau cu totul straine lor, deoarece Romania inca era comunista si nu prea aveai cum sa parasesti tara in mod legal", puncteaza sibianca.

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Prima impresie, inca de pe aeroportul din Los Angeles, a fost pozitiva: toata lumea avea fruntea intinsa si un zambet pe buze, o imagine total contrara la ceea ce lasase in tara.

Limba engleza o invatase in Romania, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, iar la cultura americana s-a adaptat rapid, desi a trecut prin cateva peripetii hazlii, incepand cu McDonalds si Starbucks si continuand cu primul serviciu pe care l-a avut la Hotelul Inter-Continental.

"De cate ori am fost inteleasa gresit, am facut haz de mine si am preluat ca un burete tot ceea ce era mai bun in timpul cel mai scurt posibil", puncteaza Aura.

"Americanii niciodata nu m-au facut sa ma simt umilita, inferiora lor sau nepregatita. Evident ca fiecare popor are doza lui de suflete mici si chinuite de gelozie, dar acel 1% nu poate sa mascheze sau sa defaimeze faptul ca americanii sunt un popor extrem de civilizat si cu bun simt. Primii prieteni americani mi i-am facut inca din aeroport si acum, dupa 15 ani, inca tinem legatura", ne-a povestit sibianca.

Romania vs. SUA

Romania este o tara extrem de frumoasa din multe puncte de vedere, problema este ca nu stim cum sa-i exploatam frumusetile, atrage atentia Aura Imbarus: "De la peisajul pitoresc pana la mii de ani de cultura ziditi si imortalizati in cladiri si in sufletele oamenilor, Romania este un diamant neapreciat peste hotare din mai multe motive: unul ar fi faptul ca nu suntem uniti si doi - lipsa de PR si marketing care sa scoata in evidenta ceea ce avem frumos, nu problemele cu care se zbate tara. (...)

De aici, acea izbitoare controversa a ceea ce este Romania si ceea ce apare in presa internationala. Daca noi nu ne putem promova acel lacas de cultura al lui Eminescu, Sadoveanu, Goga peste hotare, atunci cine o va face pentru noi?".

In ceea ce priveste fascinatia americanilor pentru Est, pentru comunism si pentru Ceausescu, aceasta inca mai exista, desi americanii sunt mai degraba interesati de povestile de succes ale unor oameni care au reusit in viata, in ciuda unui regim auster si nemilos.

Citeste si Din admiratoare a lui Iliescu, poeta de renume la New York: America e un animal mare si generos

"Numeni nu mi-a creat dificultati, ci din contra, au fost fascinati ca sunt din Romania, Transilvania, tara lui Dracula. Romanii sunt patrioti in felul lor, dar nu uniti ca si alte natiuni, ca de exemplu evreii, italienii, armenii, iranienii. Si de aici se trage faptul ca nu suntem recunoscuti la adevarata valoare. Daca noi insine nu ne iubim unii pe altii si nu ne promovam, cine o sa faca acest lucru?

Romanii sunt destepti si muncitori, asa ca nu o sa intampine probleme in SUA. Loteria Vizelor inca se desfasoara si sunt sigura ca cei care castiga si vin aici se vor acomoda foarte repede, plamadind acel vis american din aluat romanesc", mentioneaza sibianca.

Nominalizarea la Pulitzer

Cartea romancei, Out of the Transylvania Night, a fost nominalizata in 2011 la Premiul Pulitzer, acordat de Universitatea Columbia, la categoria memorii, non-fiction.

"Desi, initial, editura a vrut sa intituleze cartea mea Aura's Romania si apoi Aura's Freedom, nu am fost de acord. La insistentele mele au facut un sondaj si cuvantul Transilvania a castigat. Apoi eu am adugat cuvantul 'Noapte' deoarece predam cartea lui Elie Wiesel, si el roman evreu. Asa s-a nascut 'Out of the Transylvania Night' sau 'Afara din noaptea Transilvaniei'.

Citeste si Povestea unei romance din SUA: Mi-ar placea se retraiesc o tinerete fara violuri, comunisti si securisti

Cartea este un memoriu care incepe cu conditia de a fi roman, traind in regimul comunist al lui Ceausescu si zbatandu-ma cu lipsurile pe care toti le-am simtit pe pielea noastra.

Temele abordate in carte sunt legate de dragostea de familie, fuga ilegala a unchilor mei in Germania si persecutia familiei, credinta intr-un viitor mai bun, sistemul de invatamant in Romania, visul american, diferentele de cultura intre cele doua tari, Revolutia din 1989, procesul de emigrare si acomodare intr-o tara straina.

Totul este scris din perspectiva unei eleve de 18 ani, care sub ochii cititorului se dezvolta, creste si se izbeste de probleme reale ale unei vieti incepute de la zero in Statele Unite, si nu doar o data, dar de mai multe ori", dezvaluie Aura.

Cartea este la Barnes and Noble, Borders, Amazon, in bibliotecile americane si se preda la diferite colegii - El Camino College, Santa Monica College, Long Beach City College, Arizona State University etc.

Citeste si Succesorul familiei Minovici, despre visul american si coruptia din Romania

"De la cei mai mici cititori, elevi de 13, 14 ani, pana la batrani de 80 de ani, cartea se adreseaza oricarui public, indiferent de rasa, cultura, religie. Studentii mei o apreaciaza la liceu si colegiu, puscariasii din sistemul de inchisori pentru juvenili, unde tocmai am avut o prezentare, saloane literare, cluburi de femei, cluburi de atleti profesionisti, jucatorii din NFL - unde de asemenea am introdus cartea mea. Toti se pot regasi intr-o anumita masura in temele abordate", spune romanca.

"Out of the Transylvania Night" a fost lansata la Universitatea Lucian Blaga in Sibiu si se gaseste in engleza la anumite librarii din Romania, iar in limba romana ar urma sa se gaseasca pe rafturi din primavara lui 2014.

Intoarcerea in tara natala?

"De intors in Romania nu cred ca se va intampla, dar vizitez tara aproape in fiecare an, avand familie si prieteni in Sibiu. Actualmente scriu o alta carte bazata pe psihologia lui Wayne Dyer, Bruce Lipton si Brian Weiss. De asemenea, sunt fascinata de editura Hay House cu care o sa am un training in Alaska si unul in Brazilia in aceasta vara.

Citeste si Dramaturg roman de succes in NY: Patriotismul nu inseamna dragostea de mici, sarmale si palinca

Cred ca descoperirea de sine este cea mai grea de facut; sa crezi ca esti pe drumul care trebuie, mergand in directia implinirii destinului tau reprezinta de fapt esenta vietii. Dar cum Lao-Tzu a spus: O calatorie de o mie de mile incepe doar cu un simplu pas! Niciodata nu este prea tarziu sa pui primul picior si sa crezi cu adevarat in ceea ce faci", incheie romanca.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani succes SUA, #Aura Imbarus nominalizare Pulitezer, #romanca premiu Pulitezer , #romani SUA