De la miner in Romania, guru multimedia in America

Joi, 13 Iunie 2013, ora 15:30
17639 citiri
De la miner in Romania, guru multimedia in America

Mircea Goia cobora in subteran, zilnic, pana inainte de 1997. A lasat casca de miner in cui si cu banii luati de la disponibilizare si-a luat un calculator.

Dupa doi ani de stat acasa, in care a deslusit din tainele Internetului, s-a angajat la o fabrica de tigarete. Ironic, spune el, pentru ca e nefumator. De mai bine de sapte ani, se afla in SUA, unde lucreaza tot la calculator, dar vrea sa isi schimbe din nou domeniul si sa marseze pe film.

Din mina, la calculator

Despre Internet a inceput sa invete in urma cu 13 ani. Tot atunci, a inceput sa se specializeze in web development, a povestit Mircea Goia pentru Ziare.com.

"M-a atras asta pentru ca se putea crea ceva care putea sa aiba audienta imediat, milioane de oameni puteau sa vada website-urile create de mine. Bine, la vremea aceea, eu as fi fost fericit daca doar cateva mii mi-ar fi vizitat munca. (...)

Citeste si Succesorul familiei Minovici, despre visul american si coruptia din Romania

Intre timp, banii luati de la disponibilizare s-au terminat, asa ca a fost nevoie sa ma angajez intr-o fabrica de tigari nou deschisa in orasul meu (iar eu nu sunt fumator. Ironic, nu?)", a rememorat Mircea Goia.

Dupa nici un an, fabrica a dat faliment. Ulterior, a primit un job la o firma germana, "un fel de Amazon numai pentru carti de bucate". Astfel, romanul a invatat sa construiasca website-uri dinamice, care au o baza de date in spate.

"Invatatul mergea greu pentru ca eu nu mai facusem asa ceva inainte, iar la cursul de computere web developmentul nu exista, iar la vremea aceea materialele de invatat erau cu mult mai rare. Cine doreste sa invete singur programare acum are cu mult mai multe optiuni.

Citeste si Povestea scriitorului roman care impresioneaza Italia: Daca unul e bou in sat e bou si in oras

Nu am urmat vreo facultate in domeniu (am facut totusi 2 ani de marketing) si nici nu aveam de gand pentru ca stiam ca la examenele de intrare as fi cazut (eu si matematica nu suntem prieteni buni - din fericire, in web development nu prea ai nevoie de matematica des). Tot ceea ce stiu acum o pun pe seama spiritului autodidact. Daca nu as fi avut asa ceva acum, as fi lucrat tot acolo unde lucram inainte: in mina de carbune", puncteaza Mircea Goia.

Experienta emigratiei

A plecat din Romania in urma cu mai bine de sapte ani, dupa ce a castigat la loteria vizelor.

"Am aterizat prima data pe aeroportul din capitala americana, Washington DC. (...) Cand am iesit din aeroport, m-a izbit o umezeala cum nu experimentasem pana atunci (era in septembrie 15, 2005 si era cald afara inca). Abia mai tarziu am realizat, din micile calatorii avute prin zona aia, ca toata coasta de est americana e 'umeda'", ne-a povestit romanul.

Inca din primele zile, si-a depus actele pentru obtinerea unui numar de securitate sociala, echivalent CNP-ului romanesc, care este necesar la deschiderea unui cont bancar, carte de credit, la angajare, la cumparaturi mai mari: "Cand am fost la acel birou m-a surprins organizarea, curatenia si amabilitatea personalului. Ceea ce, sa fim sincer, in Romania mai greu le gasim".

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Dupa o luna s-a mutat intr-un mic orasel minier (asemenea Lupeniului sau natal) din West Virginia, unde a locuit cu alti prieteni, romani si americani deopotriva. Si-a pastrat jobul de la firma germana, pentru a supravietui "la limita" insa - salariul era decent pentru Romania, nu si pentru SUA.

"Principalul obstacol de care se loveste un nou venit in SUA este faptul ca, neavand experienta de lucru americana, multe firme nu angajeaza imediat imigranti. Chiar daca sunt calificati.

De aceea, se spune ca, in general, primul an e mai greu. Cine rezista primul an e posibil sa reziste si sa continue sa se dezvolte si anii urmatori si sa se dezvolte", puncteaza romanul.

Si-a depus CV-ul la o firma din Phoenix - Arizona, unde a si fost angajat. "Conteaza si aici asa zisul PCR (Pile, Cunostinte, Relatii), dar nu e chiar atat de endemic ca in Romania (in plus, daca nu esti bun, nici o relatie nu prea te salveaza de la concediere)", a dezvaluit Goia.

Romania vs. SUA

In ceea ce priveste diferenta de mentalitate dintre America si Romania, cand vine vorba de piata muncii, sefii americani sunt mai relaxati, iar colegii mai comunicativi.

"In primul rand, sefii par mai relaxati aici, iti dau mai multa libertate, nu te controleaza la sange (eu nu am avut parte de asa ceva). Programul de lucru e normal, de la 9 la 17:00. In slujbele pe care le-am prestat nu a fost nevoie sa lucrez mai mult decat programul. Colegii mei in general au fost destul de deschisi cu mine, comunicativi (in general asta este o caracteristica a lor, comunicatia si deschiderea).

Ideile de lucru nu prea sunt tinute secrete, sunt discutate si analizate de echipa si se alege cea mai buna solutie la acel moment. La munca in general nu prea se discuta viata personala. Eu nu prea am vazut multa barfa pe aici. Cum nu m-am lovit nici de discriminari pe baza faptului ca sunt imigrant sau roman. (...) In general, americanii par mai seriosi, respecta legile si regulile mai mult, sunt mai politicosi", dezvaluie romanul.

Dorul de casa

Cel mai mult din Romania ii lipseste "caldura umana, in sensul ca oamenii in Romania sunt mai apropiati in relatiile interumane decat americanii, romanii sunt mai calzi. Bineinteles, caldura asta vine si ea cu niste dezavantaje - barfa, sa moara si capra vecinului".

Tine legatura cu tara, citeste zilnic presa din Romania, merge la biserica de sarbatori si uneori isi face cumparaturile de la magazine cu specific romanesc. In sapte ani, nu a vizitat inca tara, dar promite ca o va face in curand.

"Daca patriotismul inseamna sa fluturi steagul in fata casei sau sa-l afisezi pe Facebook, daca patriotismul inseamna sa tipi la lume de fiecare data ca tu esti roman, daca patriotismul inseamna sa te uiti chioras la vecinul ungur, atunci da, romanii sunt patrioti. Pentru ca asta fac multi. Iar unii o dau chiar in nationalism.

Dar in opinia mea patriotismul inseamna mult mai mult. Inseamna sa incetezi sa murdaresti locul unde locuiesti aruncand mizerii pe jos, sa nu mai dai spaga pe unde ti se cere, sa iti ajuti semenul cand e la greu, sa protejezi natura (nu sa o tai nebuneste), sa tratezi strainii si concetatenii amabil", subliniaza Mircea Goia.

De la calculator la film

Romanul traseaza "un viitor stralucit" meseriei de programator. Cei care imbratiseaza aceasta meserie sunt constant pusi in situatia de a invata ceva nou, pentru ca tehnologia se schimba des.

Este o meserie care te poate epuiza mai repede intelectual decat altele, motiv pentru care Mircea Goia incearca acum sa-si schimbe din nou cariera si sa treaca la un domeniu de care e pasionat de multa vreme - filmul.

S-a implicat recent ntr-un proiect local de film SF - Colonial Theater, a carui actiune (o parte din ea) se va petrece si in Romania. "Proiectul e scris si va fi regizat de un american, dar actrita principala va fi o romanca ce locuieste demult in SUA. Eu sunt implicat la nivel de co-producator. (...)

Ca si co-producator sau producator asociat, m-am mai implicat si in alte proiecte de film, unul din ele avandu-l in rol principal chiar pe laureatul Oscar Jeremy Renner. Intentionez sa marsez mai mult pe aceasta cale a filmului", puncteaza Mircea Goia.

Citeste si Povestea pictoritei din Romania care a uimit Italia cu "arta de purtat"

De asemenea, s-a implicat impreuna cu un american in dezvoltarea unui serviciu online destinat celor din lumea filmului - Cinely.com, unde are rolul de advisor tehnic, dar se ocupa si de marketing/social media. Comunitatea de creatori de film are deja cateva mii de membri, iar Mircea Goia si fondatorul vor sa extinda Cinely si in afara SUA.

Un alt proiect al sau este un serviciu destinat start-up-urilor romanesti - Romanian Startups.com, serviciu care este deja online dar pe care il va lansa in curand oficial.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Mircea Goia poveste roman, #miner IT film , #romani SUA