Ei sunt Romania: Consilier stiintific in Guvernul SUA, convins ca poate sa schimbe lumea in bine

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 11:20
13107 citiri
Ei sunt Romania: Consilier stiintific in Guvernul SUA, convins ca poate sa schimbe lumea in bine

In 1997, cercetatorul Marius Stan a plecat din Bucuresti in Statele Unite pentru a putea supravietui profesional. In urma cu o luna, el a devenit consilier stiintific principal al ministrului Energiei in Guvernul SUA. Fara pile sau relatii, doar pe baza valorii sale profesionale.

Va prezentam povestea de succes a unui om pasionat de stiinta care a parasit Romania cu un geamantan si a ajuns, muncind cu tenacitate si cu zambetul pe buze, sa primeasca responsabilitatea de a dezvolta o strategie nationala in domeniul energiei pentru cea mai puternica tara a lumii.

In varsta de 52 de ani, Marius Stan este cercetator principal in Energie Computationala in cadrul Laboratorului National Argonne, profesor asociat la Universitatea Chicago (Institutul de Stiinte Computationale) si profesor asociat la Universitatea Northwestern (Institutul de Stiinta si Inginerie).

A publicat peste 60 de articole cu caracter stiintific si a participat la peste 120 de conferinte, nationale si internationale.

Din 2005 are si cetatenie americana.

Cand ati plecat din Romania si de ce?

Am plecat din Romania din cauza unei nesincronizari. Dupa Revolutia din 1989 am sperat ca societatea romaneasca va evolua rapid catre un model european. Nu a fost asa, ar fi trebuit sa imi dau seama ca scala timpului istoric si cea a timpului individual difera cu un ordin de magnitudine. Ceea ce ar fi fost important pentru mine sa se schimbe in bine intr-un an s-a schimbat in cele din urma, dar in zece ani.

Trebuie sa adaug si faptul ca situatia financiara a familiei mele era foarte dificila. Eram cercetator stiintific si impreuna cu sotia, Liliana, care era profesoara la liceu, abia reuseam sa o ducem de la o luna la alta. Dadeam meditatii, depanam calculatoare, am incercat multe solutii, ca mai toata lumea in vremea aceea, insa nu am vrut sa abandonez activitatea stiintifica.

Era insa din ce in ce mai greu, asa ca in 1997 am plecat in SUA. Nu neaparat pentru a trai mai bine din punct de vedere material, ci pentru a supravietui din punct de vedere profesional. Am toata admiratia pentru colegii care au ramas in tara si au traversat cu succes acea perioada extrem de dificila. Pe multi i-am revazut cu bucurie anul acesta la Conferinta Internationala de Chimie Fizica organizata la Academia Romana.

Tranzitia a fost mai usoara decat ne-am asteptat, poate si pentru ca America are puternice radacini europene. Ne-am facut prieteni, multi dintre ei romani, si incet-incet viata a intrat in normal.

"America este o vasta conspiratie cu scopul de a te face fericit" - spunea John Updike. Am tanjit dupa o astfel de tara si observ cu bucurie ca Romania avanseaza, incet dar sigur, in aceasta directie. Prea tarziu pentru mine, dar la timp pentru copiii de azi.

Intr-un fel, traiesc inca in Romania. Am publicat de curand, in tara, un volum de povestiri intitulat "Cateva zile". Reactia cititorilor a fost diversa insa mai toti au fost de acord ca, desi eu locuiesc de multi ani in SUA, mental inca traiesc intr-o Romanie a inceputului de mileniu.

De unde a pornit cariera dvs. stiintifica? Ce v-a motivat?

Am absolvit Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti si am obtinut Doctoratul in Chimie la Institutul de Chimie Fizica al Academiei Romane. Parintii m-au incurajat sa urmez o cariera stiintifica in paralel cu pasiunea pentru literatura.

De fapt, eu sunt un scriitor indragostit de matematica. Fizica si chimia ma ajuta sa transfer matematica din abstract in concret, din vis in realitate. Tot ce fac este motivat de curiozitate si de dorinta de a schimba ceva in bine. Sunt incantat ca avem doi copii exceptionali, Tiberiu si Patricia, ca am scris cateva articole stiintifice, povestiri, poezii, carti.

Toate acestea au schimbat lumea in bine, nu la scara planetara, dar suficient ca sa pot trece prin viata zambind.

Cum ati ajuns la Washington? Ce responsabilitati aveti si cum ati fost intampinat de noii colegi?

De curand am devenit Consilier Stiintific principal la Ministerul Energiei, in Washington DC. Ministerul a solicitat candidati de la laboratoarele nationale din SUA si eu am fost propus de Laboratorul National Argonne. Am mers la un interviu care a durat aproape doua ore si dupa un timp am aflat ca am fost selectat. Simplu si clar, ca mai toate in America. Si nu,nu am avut pe nimeni la Minister.

Atributiile mele cuprind dezvoltarea unei strategii nationale a Statelor Unite pentru folosirea tehnicii de calcul avansate in sprijinul productiei, transportului si stocarii energiei, precum si coordonarea implementarii acestei strategii la nivel national. Am fost primit cu multa prietenie de noii colegi, un fel de "luna de miere".

Care sunt principalele diferente intre sistemul universitar romanesc si cel american? Dar intre cercetarea din Romania si cea din SUA? Cat de nociv este plagiatul pentru invatamantul si cercetarea romaneasca (de la copiatul la ore si pana la plagierea tezelor de doctorat)?

Impresia mea este ca americanii incep mai lent, dar accelereaza spre final. Spre exemplu, sunt studii care arata ca nivelul de cunostinte ale elevilor de scoala generala si chiar de liceu din SUA este mai scazut decat in alte tari. Facultatile americane sunt insa printre cele mai bune din lume, iar studiile avansate (masterat si doctorat) sunt la cel mai inalt nivel.

O diferenta semnificativa consta in motivatia studentilor. Diploma in sine nu garanteaza nimic; important este ce stii sa faci. Ca urmare, multi studenti americani se implica in proiecte (stiintifice, artistice, financiare,...), care le deschid drumul catre viitorul "job".

O alta deosebire majora este stabilitatea sistemului de finantare, atat in universitati, cat si in centrele de cercetare. Un proiect aprobat este finantat pentru cel putin trei ani, cu rare exceptii. Asta promoveza gandirea pe termen lung. Exista cu siguranta si un element de risc in acest model. Daca studiul nu reuseste, se pierd trei ani si o multime de bani.

Dar America este construita pe principiul ca oamenii care isi propun un obiectiv si il urmaresc cu pasiune in cele din urma reusesc. Acest este "Visul American". Cei care nu reusesc adesea nu au un obiectiv clar sau nu il urmaresc cu suficienta pasiune.

Referitor la plagiat, este un concept de mare subtilitate. Daca va referiti la cazurile discutate in presa din Romania, trebuie sa marturisesc ca nu am suficienta infomatie pentru a comenta in mod serios. Am sa glumesc in schimb spunand ca persoanele incriminate au fost in cele din urma "achitate", ceea ce este un motiv de bucurie sau de intristare, dupa caz.

Cum se vede Romania din SUA? Dar din celelalte colturi ale lumii in care ati calatorit?

Imaginea unei tari se formeaza prin comunicare, prin infomatii transmise in mass-media sau pe retelele de socializare, prin turism si mai ales prin "celebritati". Desigur, multi romani sunt celebri in sensul pozitiv: Nadia Comaneci, Gheorghe Hagi, Ilie Nastase, Gheorghe Zamfir, Mircea Eliade sau Constantin Brancusi. Ceva mai greu de evaluat este rolul personalitatilor politice, cum ar fi Vlad Tepes sau Nicolae Ceausescu.

Evident ca o componenta importanta este prezenta romanilor in strainatate. Spre deosebire de altii, eu cred ca romanii se bucura de o imagine pozitiva. In aceasta evaluare exclud infractorii, care sunt dispretuiti indiferent de nationalitate.

Formarea unei imagini necesita timp, ani, uneori decenii. Revin asupra importantei timpului istoric si asupra necesitatii ca fiecare dintre noi sa incercam sa schimbam lumea in bine, chiar daca nu vom apuca sa vedem rezultatele. Imaginea Romaniei din 2020 se formeaza acum.

Ce v-ati propus sa faceti in viata? Care sunt valorile in care credeti?

Nu mi-am propus ceva anume in viata; am numai obiective pe care le urmaresc cu pasiune. Sistemul meu de valori este bazat pe dorinta de a schimba lumea in bine, nu la scara planetara, doar in jurul meu. Asta conduce la un sistem de valori care este dinamic, fara a fi oportunist.

Spre exemplu, nu voi ezita sa ascund adevarul pentru a salva viata unui om. Sunt insa situatii in care viata trebuie sacrificata pentru a spune adevarul. Cred ca oamenii se deosebesc nu atat prin inteligenta, talent, sau putere de munca, cat prin deciziile pe care le iau. Si am sa glumesc iar amintind de Socrate, care a zis "Oricum vei face, vei regreta".

Ce sfaturi le-ati da adolescentilor din Romania?

Adolescentii inghit cu mare greutate sfaturi, poate si pentru ca le primesc in cantitati mari. Vreau doar sa le amintesc ca au o prea singura viata, care se scurteaza pe zi ce trece.

Asadar, curaj! Faceti ceva extraordinar si trageti in piept admiratie!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Marius Stan guvern SUA, #Marius Stan cercetator America, #Marius Stan consilier SUA, #ei sunt Romania , #romani SUA