Orfanii din Romania, intr-un documentar in America: De la mancare mucegaita si batai, la o viata normala

Joi, 27 Februarie 2014, ora 10:48
5458 citiri
Orfanii din Romania, intr-un documentar in America: De la mancare mucegaita si batai, la o viata normala

Doi orfani romani adoptati in America au facut un film despre primii ani de viata din Romania. "Given Our Chance" este filmul facut de Izidor Ruckel si Alex King.

Izidor Ruckel si-a trait primii 11 ani in Romania. Toate persoanele pe care le-a iubit au murit sau s-au pierdut din viata lui. Parintii, din Tasnad, l-au abandonat la spital pentru ca avea o problema la un picior. Ingrijitoarea lui de la orfelinat a murit in urma unei electrocutari, scrie utsandiego.com.

In 1990, o echipa de filmare americana a ajuns la orfelinat si a aratat lumii intregi imaginile binecunscute cu copilasii slabi, leganandu-se in paturile lor de metal, unii in camasi de siguranta. In urma documentarului, mii de copii romani au fost adoptati de familii americane. Izidor a inceput o viata noua in San Diego, unde parintii adoptivi l-au iubit si au avut grija sa il duca la spital pentru mai multe operatii ce i-au salvat piciorul beteag.

Izidor a crescut, si-a scris autobiografia si apoi a facut un film. In varsta de 33 de ani acum, baiatul, impreuna cu un alt orfan roman adoptat, Alex King, a produs un film despre orfanii Romaniei si oamenii care l-au salvat.

"Given Our Chance" este, pe de-o parte, un film memorialistic, dar si o istorie sociala.

Ruckel si-a descris primii ani din viata in autobiografia "Abandonat pe viata", inceputa in adolescenta si publicata cand avea 22 de ani. A povestit despre batai, despre injectiile cu seringi folosite, mancarea mucegaita si lipsa de aer curat.

Dupa documentarul american, Izidor a fost salvat. Un cetatean din San Diego, John Upton, a fost atat de impresionat de documentar, incat a convins mai multe familii sa adopte copii din Romania.

Izidor a ajuns aici in 1991 si a inceput o viata noua alaturi de parintii sai, care i-au daruit afectiune si ingrijire. Parintii lui au mai adoptat un orfan roman si au si trei copii biologici.

Intalnirea cu parintii biologici

In Romania, Izidor si-a regasit familia biologica. Acestia i-au cerut bani si l-au certat ca a luat numele parintilor adoptivi. Cam in aceasta perioada echipa americana care a facut documentarul in urma cu peste 20 de ani a mers din nou in Romania si a demonstrat ca nu s-a schimbat mare lucru in viata copiilor din orfelinate.

"L-am urmarit de atatea ori", a povestit Ruckel, care atunci si-a dat seama ca "vreau sa fac ceva".

In film, Izidor vorbeste despre dificultatile de a se atasa de o familie unde viata era marcata de iubire, nu de violenta, si de teama constanta ca o va pierde. Prin infinita rabdare a parintilor adoptivi, a reusit insa sa-si invinga spaimele si sa aiba o viata de familie normala.

Cei doi orfani se intalnesc, in film, cu cativa dintre americanii care au ajutat la adoptia lor. Reactia la pelicula lor i-a luat prin suprindere: Washington Post a scris despre ei si NPR i-a invitat intr-o emisiune.

Acum, cei doi cauta finantare pentru inca un documentar, de aceasta data despre cei care au ramas in Romania.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#orfani romani SUA film, #romani film SUA , #romani SUA