Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Amnesty International cere interzicerea evacuarii rromilor din Franta, CE ameninta cu sanctiuni

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 18:25
2493 citiri
Amnesty International cere interzicerea evacuarii rromilor din Franta, CE ameninta cu sanctiuni

Organizatia Amnesty International a cerut interzicerea prin lege a evacuarilor fortate ale rromilor din Franta, dupa ce a aratat intr-un raport publicat miercuri ca Guvernul francez a esuat in a pune capat cercului vicios al evacuarilor fortate repetate ale rromilor, care au ajuns la un numar record.

Mai mult de 10.000 de rromi au fost evacuati din taberele in care s-au instalat, in prima jumatate a anului 2013, arata site-ul Amnesty.org.

"Franta nu are prevederi pentru protejarea efectiva impotriva evacuarilor fortate. In cele mai multe cazuri, acestea au loc intr-un climat de ostilitate fara alternativa unor locuinte adecvate. Rromii sunt condamnati la o viata de nesiguranta constanta si sunt fortat sa rataceasca de la o tabara la alta. Evacuarile fortate ar trebui sa fie interzise prin lege", a declarat John Dalhuisen, director al programului pentru Europa si Asia Centrala, in cadrul Amnesty International.

Ministrul de Interne francez a gasit solutia la situatia rromilor: Expulzarea din Franta

In Franta exista circa 20.000 de rromi imigranti care provin din Romania, Bulgaria si fosta Iugoslavie. Aproape toti au fugit de saracia cronica si de discriminarea cu care se confrunta acasa.

Atunci cand presedintele francez Francois Hollande a venit la putere, in anul 2012, a promis o schimbare in ton si in politica fata de populatia rroma, insa de atunci au fost putine schimbari. In august 2012, Guvernul francez a emis un ghid in care se prezinta pasii care trebuie urmati inainte si in timpul evacuarilor. De asemenea, a fost creata o comisie interministeriala pentru a coordona politicile.

Dalhuisen este de parere ca aceste noi masuri nu sunt menite sa opreasca evacuarile fortate si nu respecta standardele internationale pentru drepturile omului.

Evacuarile fortate continua la o rata alarmanta in Franta. Un sfert din populatia de rromi traieste in regiunile Lille si Lyon. La inceputul verii, o delegatie Amnesty International a vizitat cea mai mare tabara de rromi din Lille, unde traiau circa 800 de persoane. Toti acestia au fost evacuati pana pe 18 septembrie.

Autoritatile locale au promis locuinte alternative pentru mai putin de zece familii si doar trei dintre ele le-au primit pana in prezent. Majoritatea rromilor evacuati si-au reinstalat taberele in municipalitatile vecine.

CE aminteste Frantei ca romanii pot circula si locui in toata UE si ameninta cu sanctiuni

Comisia Europeana a amintit Frantei ca romanii pot circula si pot locui oriunde pe teritoriul Uniunii Europene, informeaza El Diario. Precizarile CE vin ca urmare a polemicii create de ministrul francez de Interne, Manuel Valls, care a decis ca ar trebui expulzati rromii romani si bulgari din taberele ilegale din Franta.

"Libertate de circulatie si libertatea de a locui intr-o alta tara a Uniunii Europene este un drept fundamental pe care cetatenii il au, fie bulgari, romani sau francezi", a spus purtatorul de cuvant al Comisiei, Olivier Bailly.

Daca libertatile mentionate in directive nu sunt respectate, "CE va utiliza mijloacele de care dispune", pentru a remedia situatia, a adaugat Bailly.

"CE aminteste Frantei si restului statelor membre UE ca au cazut de acord intre ele si cu Comisia Europeana asupra unei strategii europene pentru integrarea rromilor", a subliniat Olivier Bailly.

Totodata, ca urmare a declaratiilor de marti ale ministrului de Interne francez, Bruxelles-ul a amenintat Parisul cu noi sanctiuni, daca se opune liberei circulatii, noteaza L'Express.

Potrivit Comisiei Europene, rromii, cetateni europeni, au dreptul de a circula liberi in toate statele membre ale Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Amnesty International evacuari rromi, #Franta evacuari rromi, #expulzari rromi Franta, #sanctiuni expulzari rromi , #rromi strainatate