Basescu si Sarkozy vor avea o conversatie telefonica vineri dupa-amiaza

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 21:49
1309 citiri
Basescu si Sarkozy vor avea o conversatie telefonica vineri dupa-amiaza

Presedintii roman, Traian Basescu, si francez, Nicolas Sarkozy, vor avea vineri dupa-amiaza o convorbire telefonica, a anuntat joi ministrul francez pentru imigratie, Eric Besson, aflat in vizita la Bucuresti in plina polemica bilaterala pe tema romilor.

Besson a facut anuntul la sfarsitul unei conferinte de presa sustinute la MAE roman, raspunzand unui jurnalist care intrebase daca presedintii roman si francez au discutii directe. Besson a confirmat, precizand ca o astfel discutie va avea loc chiar vineri dupa-amiaza, dar a precizat ca cei doi sefi de stat nu vor discuta numai despre problematica romilor, ci despre o serie de alte teme bilaterale.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, si ministrul imigratiei, Eric Besson, au venit joi in Romania pentru a discuta la Bucuresti despre problema romilor. Franta a accelerat repatrierea romilor si reproseaza tarii noastre ca nu depune suficiente eforturi pentru a integra aceasta comunitate si pentru a descuraja astfel imigratia.

In ciuda disensiunilor aparute in ultimele luni intre Paris si Bucuresti pe tema romilor, oficialii romani au subliniat ca problemele pot fi rezolvate prin dialog si cooperare, relatia bilaterala cu Franta fiind extrem de importanta.

Seful diplomatiei romane a declarat joi ca le-a transmis interlocutorilor francezi ca relatia Romaniei cu Franta este "una de anvergura deosebita, de parteneriat strategic in plan politic, economic si cultural si ca aceasta nu se poate reduce la o situatie punctuala si, sper, temporara de pe agenda politica".

Romania si Franta au semnat in 2008 un parteneriat strategic, primul de acest gen semnat de Paris cu un stat din fostul bloc comunist.

Intr-o emisiune la TVR, presedintele Traian Basescu spunea miercuri seara, in ajunul vizitei oficialilor francezi la Bucuresti, ca efortul "major" al Romaniei este sa nu afecteze relatia romano-franceza, in conditiile in care exista un parteneriat strategic intre cele doua tari.

Anul trecut, de ziua nationala a Frantei, presedintele Traian Basescu declara ca istoria moderna a Romaniei e marcata de parteneriatul cu Franta si ca in continuare, impreuna, cele doua state vor trece noile provocari ale momentului - criza economica, Tratatul de la Lisabona, misiunile din Afganistan, proiectul Nabucco.

Intr-un interviu acordat NewsIn in iulie anul acesta, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, afirma ca Parteneriatul strategic dintre Romania si Franta este in faza revizuirii foii de parcurs, iar deocamdata nu este prevazuta o vizita la nivel inalt pe plan bilateral.

Masurile la adresa romilor decise de autoritatile franceze in cadrul mai larg al sporirii securitatii au fost intens criticate si privite ca o tentativa a presedintelui Nicolas Sarkozy de a-si ridica o popularitate in scadere, curtand o parte a electoratului de extrema-dreapta, dar si de a detuna atentia de la dificile reforme economice, susceptibile de a starni miscari sociale.

"Nu le dau dreptate guvernantilor francezi in pozitia pe care o au (fata de romi - n.r.). In acelasi timp, nu putem pune responsabilitatea numai la guvernul francez. Este o responsabilitate majora si la noi, sunt cetatenii nostri, dar cea mai mare responsabilitate este chiar la romi", a comentat Basescu miercuri seara, la TVR1.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#rromi expulzati, #discutie telefonica Basescu Sarkozy, #Traian Basescu rromi , #rromi strainatate