Business Insider: Europa a gasit un dusman comun in rromii nomazi

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 22:16
5662 citiri
Business Insider: Europa a gasit un dusman comun in rromii nomazi

Anul trecut, guvernul francez a starnit polemici atunci cand a decis sa deporteze cateva zeci de rromi in Romania, in ciuda drepturilor acestora de a calatori liber in UE, isi incepe Business Insider argumentatia in sprijinul ideii ca Europa si-a gasit un dusman comun in rromi.

Decizia a fost condamnata de Amnesty International, fiind calificata drept un act xenofob, continua Business Insider. Totusi, s-a intamplat ceva ciudat atunci, mai scrie publicatia, presedintele Traian Basescu intelegand actiunile Frantei. Mai mult, chiar s-a oferit sa ajute.

Pozitia acestuia a semnalat ceva: rromii si tiganii nomazi, in general, dupa cum se exprima publicatia, au devenit un dusman comun pentru Europa.

Iar asta se confirma in continuare. New York Times scrie ca revolte ce tintesc rromii cuprind Bulgaria, raspandindu-se in 20 de orase. Politia pazeste intrarile in satele in care locuiesc rromi, iar guvernul bulgar a dat ordin ca oricine incita la ura rasiala sa fie arestat. Peste 125 de persoane au fost arestate numai in weekend.

Insa acesta nu este un incident izolat sau o actiune singulara impotriva rromilor. Cei cu convingeri de dreapta si-au inceput propria tirada impotriva rromilor in Cehia inca de acum cateva saptamani. Spiegel Online scrie ca grupuri de neo-nazisti s-au deplasat recent catre districtul nordic Sluknovsky vybzek din Boemia pentru a se confrunta cu rromii. Au urmat ciocniri sangeroase. Casele rromilor au fost atacate cu cocteiluri Molotov, chiar daca in interior se aflau copii.

Nu ca rromii ar fi complet nevinovati, adauga Business Insider.

Spiegel mai scrie ca a crescut numarul actelor violente in august, imediat dupa ce un val de rromi a sosit in regiune.

Alte episoade recente includ o noua inversunare a Frantei impotriva rromilor. Guvernul francez a anuntat din nou ca va lua in considerare deportarea celor care nu pot demonstra ca au cum sa se intretina.

Dar nimic din toate astea nu e nou, se intampla doar intr-un moment de actiune in masa impotriva rromilor.

Spiegel Online a publicat un articol miercuri in care noteaza lipsa de masuri, de alternative a guvernelor pentru a face fata tensiunilor ce izbucnesc pe fondul prezentei rromilor. Lipsa unui plan consolidat pentru problema pe care o reprezinta comunitatile de rromi ce traiesc in ghetouri, supravietuind din furt si crime, inseamna ca problema va continua sa ramana una de actualitate.

Ce inseamna asta? Acceptarea unei discriminari la adresa celor care calatoresc si in cele din urma permisiunea ca locuitorii Europei sa ia problema in propriile maini.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#rromi discrimnare strainatate, #actiuni impotriva rromilor, #rromi Bulgaria, #violente Bulgaria rromi, #masuri contra rromilor Europa , #rromi strainatate
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
tiganii nu s-au integrat niciodata nicaieri !
C
Comunitateafetelorbatrane
rank 1