Ziare.com

Repatrierea rromilor este un eveniment nefericit - comisar european

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 17:15

   

Repatrierea rromilor este un eveniment nefericit - comisar european
Repatrierea rromilor este un eveniment nefericit, a apreciat, marti, la Bucuresti, comisarul european pentru pentru ocupare, afaceri sociale si incluziune Laszlo Andor, care a adaugat ca nu este o abordare constructiva sa exporti si apoi sa repatriezi oameni care sunt in cautarea unei vieti mai bune.

"Cateva sute, mii de oameni au fost repatriati, majoritatea in Romania, cativa in Bulgaria", a afirmat comisarul Andor, intrebat despre recentele masuri luate de Franta privind repatrierea romilor.

El a adaugat ca, in mod ironic, acest eveniment a dat un plus de energie discutiilor privind problema rromilor. "Este un eveniment nefericit, deoarece repatrierea romilor din tarile in care ei au venit pentru a-si gasi un loc de munca nu rezolva foarte mult", a declarat comisarul european pentru pentru ocupare, afaceri sociale si incluziune.

"Ceea ce stim de la cei care au fost implicati este ca sunt gata sa se intoarca, asa ca nu este o abordare constructiva sa exporti si apoi sa repatriezi oameni care sunt intr-o cautare disperata a unei vieti mai bune", a apreciat oficialul european.

Comisarul Andor a mai afirmat ca, desi desi aceste repatrieri au fost foarte nefericite si legate de o anumite stigmatizare a rromilor - "facand un tap ispasitor din acest grup care a fost o victima a declinului"- , acest caz ajuta la intensificarea discutiilor privind problema romilor la nivel european.

Laszlo Andor a mai declarat ca si alte state membre UE, precum Ungaria, Slovacia, Cehia si Grecia, se confrunta cu probleme similare privind rromii, dar a adaugat ca acestea nu sunt comparabile cu cele din Romania si Bulgaria.

Intrebat despre folosirea fondurilor europene de catre Romania pentru integrarea romilor, comisarul Andor a mentionat ca "trebuie vazut de ce capacitatea administrativa a folosirii fondurilor a ramas atat de slaba".

"Desigur, aceasta problema se aplica nu numai Romaniei, ci si altor state membre, precum Bulgaria", a adaugat comisarul Laszlo Andor.

Comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si incluziune Laszlo Andor se afla marti si miercuri in vizita oficiala in Romania, unde a deschis o conferinta despre fonduri europene si integrarea rromilor, iar miercuri se va intalni cu presedintele, cu ministrul muncii si cu reprezentanti rromi.

Comisarul Andor a deschis marti dimineata conferinta "Contributia fondurilor europene la integrarea populatiei roma", organizata de Comisia Europeana la Bucuresti. Aceasta conferinta, spune Comisia Europeana, este organizata "ca urmare a Summit-ului UE pentru Roma de la Bruxelles din 2008 si in contextul Anului european 2010 pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale".

Citeste mai multe despre rromi strainatate comisar european rromi
Sursa: rNews

Articol citit de 1142 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hopa!

Mai Sarkozy,mai raule,ia casca *** urechile la ce graieste domnul comisar:oamenii venisera la munca,in Franta,si matale...of,of!vs

 

 

Cautare a vietii mai bune..

..pe spinarea,porofelul si linistea francezului.italianului sau britanicului?Domnul comisar sa-i ia acasa in Ungaria!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor