Cruciada ministrului Manuel Valls impotriva rromilor continua: Nu retrag nimic!

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 08:36
3673 citiri
Cruciada ministrului Manuel Valls impotriva rromilor continua: Nu retrag nimic!

Manuel Valls, ministrul francez de Interne, a declarat, joi, ca-si mentine declaratiile prin care a cerut expulzarea tututor rromilor din Franta.

Potrivit BBC, oficialul francez a sustinut ca putini rromi s-au integrat in societate, ceea ce inseamna ca "majoritatea" ar trebui sa fie scoasa afara din tara.

Declaratiile lui Valls au fost criticate nu numai de catre aparatorii drepturilor omului, dar si de catre oficiali ai Comisiei Europene sau chiar colegi de Cabinet.

Amnesty International a cerut, miercuri, interzicerea evacuarii rromilor din Franta, afirmad ca in prima jumatate a acestui an, peste 10.000 de rromi au fost evacuati din tabere franceze.

Organizatia neguvernamentala mai sustine ca afirmatiile ministrului Valls "perpetueaza stereotipiile si incurajeaza animozitatea" in randul celor 20.000 de rromi care s-au stabilit in Franta, multi dintre ei din Romania, Bulgaria si fosta Iugoslavie.

"Orice teorie care sustine ca rromii nu s-ar putea integra niciodata in societate nu sta in picioare", a declarat colegul de Cabinet al ministrului de Interne, Arnaud Montebourg.

Dar Valls, un politician in varsta de 51 de ani, pe care sondajele i-au conferit titlul de "stea in urcare" in administratia socialista a lui Francois Hollande, a reafirmat ca rromii sunt "opusi stilului de viata francez".

Amnesty International cere interzicerea evacuarii rromilor din Franta, CE ameninta cu sanctiuni

"Nu retractez nimic. Remarcile mele ii socheaza doar pe cei care nu stiu despre ce este vorba", a mai spus ministrul francez de Interne.

CE ameninta cu sanctiuni

Comisia Europeana a amintit Frantei ca romanii pot circula si pot locui oriunde pe teritoriul Uniunii Europene, informeaza El Diario. Precizarile CE vin ca urmare a polemicii create de ministrul francez de Interne, Manuel Valls, care a decis ca ar trebui expulzati rromii romani si bulgari din taberele ilegale din Franta.

"Libertate de circulatie si libertatea de a locui intr-o alta tara a Uniunii Europene este un drept fundamental pe care cetatenii il au, fie bulgari, romani sau francezi", a spus purtatorul de cuvant al Comisiei, Olivier Bailly.

Daca libertatile mentionate in directive nu sunt respectate, "CE va utiliza mijloacele de care dispune", pentru a remedia situatia, a adaugat Bailly.

"CE aminteste Frantei si restului statelor membre UE ca au cazut de acord intre ele si cu Comisia Europeana asupra unei strategii europene pentru integrarea rromilor", a subliniat Olivier Bailly.

Totodata, ca urmare a declaratiilor de marti ale ministrului de Interne francez, Bruxelles-ul a amenintat Parisul cu noi sanctiuni, daca se opune liberei circulatii, noteaza L'Express.

Citeste si:
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
În doar jumătate de an, aproape toate grupurile politice din parlament au suferit modificări după demisii sau revocări, în paralel cu nașterea unor noi structuri care vor oferi parlamentului...
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
România trece printr-un an dificil. Abia ce ieșisem din pandemie, iar războiul din Ucraina a adâncit criza în care ne aflam deja. Deja avem creșteri importante de prețuri la produsele de...