Expulzarea rromilor din Franta, o lectie pentru Marea Britanie

Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 15:23
3007 citiri
Expulzarea rromilor din Franta, o lectie pentru Marea Britanie
foto: TheTelegraph

Daca francezii pot ignora Curtea Europeana pentru Justitie, de ce nu putem face si noi asta, se intreaba editorialistul britanic Alasdair Palmer, referindu-se la expulzarea rromilor din Franta, in ciuda opozitiei internationale.

"Dar de ce? Cate divizii are Papa?", a fost riposta lui Stalin, cand Churchil l-a avertizat ca este important sa nu isi "compromita relatiile cu Vaticanul", din cauza opresiunii catolicilor din Polonia, scrie Palmer, in cotidianul The Telegraph.

Un singur lucru l-ar fi putut face pe Stalin sa se razgandeasca: forta. Daca forta lipsea, acesta nu vedea nici un motiv pentru care sa asculte.

Ai putea fi iertat atunci pentru gandul ca si Franta are aceeasi pozitie fata de Curtea Europeana de Justitie, corpul care decide pe probleme de legi europene, asigurandu-se ca statele membre se supun deciziilor sale, crede jurnalistul britanic.

Guvernul francez i-a deportat fortat pe membrii comunitatii rrome, inapoi in Bulgaria sau Romania, in parte ca raspuns la presiunea venita din partea populatiei sale, convinsa ca oriunde sunt rromi exista si un val de infractiuni.

Politica este clar discriminatorie, dar, desigur, asa si trebuie sa fie, daca se doreste diminuarea numarului rromilor din Franta. Este de asemenea si impotriva legilor UE.

O directiva a Uniunii Europene prin care toate statele membre sunt obligate sa "asigure libera miscare a cetatenilor UE" este in vigoare din anul 2004 si a fost imediat incorporata in legea britanica.

Cu alte cuvinte, dupa cum a spus un oficial al Agentiei Vamale a Marii Britanii: "Nu am putea face ce le-au facut francezii rromilor. Curtile judecatoresti ar interveni si ar opri totul imediat".

"Judecatorii francezi sunt mai permisivi decat ai nostri. Totusi, guvernul francez nu a inclus niciodata acea directiva in legea franceza. Ca urmare, Viviane Reding, comisarul european pentru justitie, s-a aratat indignata de esecul Frantei de a aplica legea UE", precizeaza Alasdair Palmer.

Modul in care tara a tratat populatia rroma, spune Reding, a fost o "rusine", o mostenire a modului in care guvernul din Vichy a tratat evreii si alte minoritati pe care nazistii doreau sa le elimine.

Reding a promis sa aduca Franta in fata Curtii Europene de Justiei si sa o forteze sa-si schimbe politica. Si ce s-a intamplat? Aproape nimic. Franta nu numai ca a continuat deportarea rromilor, dar a si extins-o. Ministerul de Interne a interzis chiar si circulatia documentelor care mentioneaza populatia rroma.

Pana la urma, Comisia Europeana a decis sa nu prezinte Franta in fata Curtii Europene de Justitie. S-ar putea ca in viitor sa se decida amendarea Frantei. Dar in acelasi timp s-ar putea sa nu. Chiar daca s-ar ajunge aici, guvernul francez probabil ar ignora in continuare Comisia Europeana.

Au mai facut-o si in trecut, ca de exemplu incercarea esuata a Curtii Europene de Justitie de a forta guvernul francez sa nu mai acorde subventii "ilegale" companiilor.

Dar ce ar putea face Curtea Europeana de Justitie? Teoretic, ar putea ordona eliminarea Frantei din UE. Dar cu totii stim ca asta nu se va intampla. Si Franta nu este singurul stat care si-a dat seama ca UE nu are uneltele necesare sa-si aplice deciziile.

Italienii au incalcat deliberat legile UE, de asemenea si Danemarca, amandoua ducand politici discriminatorii pentru deportarea a ceea ce ei denumesc a fi "infractionalitatea rroma".

De fapt, se pare ca exista o singura tara care respecta strict legile UE: Marea Britanie. "Chiar daca ne plangem de directivele UE mai mult decat oricare stat membru, suntem singurii carora ne este teama sa o numim cacealma," scrie Palmer.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#rromi deportari Franta, #directive europene UE, #rromi expulzati Franta , #rromi strainatate