France 24: Adevarul este ca rromii Frantei sunt problema Frantei, nu a Romaniei

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 23:36
5192 citiri
France 24: Adevarul este ca rromii Frantei sunt problema Frantei, nu a Romaniei

Ministrul de Interne al Frantei, Manuel Valls, a iesit marti pentru "a spune adevarul" referitor la situatia rromilor din aceasta tara, in ceea ce pare a fi ultima runda a unui joc prost.

"Acesti oameni au un stil de viata extrem de diferit (fata de francezi) ", a declarat Valls, la postul de radio France Inter, adaugand ca doar o mica minoritate a reusit sa se integreze. Restul "ar trebui sa se intoarca in Romania si Bulgaria", a completat Valls.

Ministrul are dreptate cu un lucru - rromii au un stil de viata extrem de diferit de cei mai multi dintre francezi, comenteaza si Sophie Pilgrim, jurnalist France 24, pe blogul postului de televiziune.

In timpul noptii, famiile de rromi de pe strazile Parisului stau adapostite sub doua sau trei pilote zdrentuite si pe un pat de cartoane, iar in timpul zilei aceste familii pleaca la cersit, la cautat prin gunoaie si, in unele cazuri, furt din buzunare.

Copiii se joaca cu un scuter aruncat si cu o minge de fotbal dezumflata. Asadar, stilul lor de viata este intr-adevar cu mult departe de cei din jurul lor, care se bucura de o casa, de asigurare sociala, de sansele unui loc de munca etc.

Ministrul de Interne francez a gasit solutia la situatia rromilor: Expulzarea din Franta

Ceea ce este trist in legatura cu declaratiile ministrului de Interne este aceea ca au trecut in mare masura neobservate. O dezbatere efectiva despre ceea ce devine o criza umanitara in Franta pare sa lipseasca.

Peste toate, o retorica anti-rromi a devenit asa de obisnuita in ultimii ani incat atunci cand cineva vorbeste despre "trasaturile rromilor" de-abia suna discriminatoriu.

In iunie 2012, atunci cand Valls a fost investit ministru, multi au crezut ca acesta ar putea oferi un ajutor de bun venit comunitatii calatoare. In schimb, s-a aratat a fi un aderent al felului de gandire a fostului presedinte francez Nicolas Sarkozy - "nu este problema noastra".

Dupa ultima declaratie, Valls a aparat raziile guvernamentale in taberele de rromi, in urma carora mai mult de 8.000 de oameni au ramas fara locuinte, doar in anul 2013.

Sub pretextul subtire ca incearca sa ajute, Guvernul i-a pus pe rromii fara locuinte la bordul unor curse aeriene spre Romania si Bulgaria, dandu-le si cate 300 de euro. Initiativa, lansata in anul 2005, si accelerata de presedintele Nicolas Sarkozy, in anul 2010, a fost criticata nu doar ca fiind total iresponsabila, ci si o risipa totala de bani.

Amnesty International cere interzicerea evacuarii rromilor din Franta, CE ameninta cu sanctiuni

Circa 10.000 de oameni sunt trimisi acasa si platiti, in fiecare an, insa cei mai multi dintre ei spun ca nu au de gand sa ramana in Bucuresti, unde se confrunta cu abuzuri si discriminari mai rele decat in Franta. Rromii deportati au spus, la sosirea in Romania, ca se vor intoarce in Franta, cu cei 300 de euro in buzunar.

Populatia de rromi a Frantei a ramas stabila - intre 5.000 si 20.000 de persoane - timp de mai multi ani. O populatie care a petrecut decenii in Franta, care vorbeste limba franceza, care se identifica drept francezi si care sunt cetateni ai UE nu pot fi dati afara ca fiind problema altcuiva, mai scrie jurnalista franceza.

In locul unor promisiuni de a scapa de "problema rromilor", inainte alegerilor locale din anul 2014, Valls si colegii sai ar trebui sa se gandeasca la noi modalitati de a integra acest grup vulnerabil. Raziile efectuate in taberele lor si deportarile nu vor face decat sa duca la si mai multe persoane fara locuinte, saracie si, inevitabil, infractiuni. Si acesta nu este o promisiune electorala pe care sa o vrea cineva, mai noteaza sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#rromi problema Franta, #problema rromi Franta, #rromi romani Franta , #rromi strainatate