Human Rights Watch: Expulzarile rromilor din Franta sunt abuzive

Marti, 14 August 2012, ora 13:46
1839 citiri
Human Rights Watch: Expulzarile rromilor din Franta sunt abuzive
Foto: The New York Times

Operatiunile repetate ale autoritatilor franceze de desfiintare a taberelor de romi si expulzarea romilor in Europa de Est reprezinta motive de "ingrijorare grava" privind respectarea de catre Franta a obligatiilor sale internationale, se arata intr-un comunicat HRW postat pe site-ul organizatiei.

"Operatiunile de desfiintare (a taberelor de romi) de saptamana trecuta par sa fie ultima manifestare a politicii franceze de expulzare care vizeaza romii din Europa de Est", a denuntat Veronika Szente Goldston, directoare pentru Europa si Asia in cadrul centralei organizatiei nonguvernamentale (ONG) pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), citata in acest comunicat, datat 11 august, postat pe site-ul in limba franceza al organizatiei luni.

"In loc sa incerce sa se debaraseze de romi indezirabili, Guvernul (francez) ar trebui sa analizeze critic tristul sau bilant in acest domeniu si sa actioneze in vederea remedierii abuzurilor", recomanda Goldston.

Desi autoritatile franceze si-au justificat operatiunile prin conditii "insalubre" si afirmand ca "tensiunile" cu populatia au devenit de "nesuportat", nu pare sa fie prevazuta nicio solutie de cazare, critica HRW, acuzand Parisul ca "a lasat fara adapost aproximativ 200 de romi, inclusiv 60 de copii" si precizand ca in afara de operatiunile de la Lille si Lyon, au fost desfiintate tabere de romi si in capitala afranceza, la inceputul lui august.

Comisia Europeana, cu ochii pe Franta din cauza expulzarii rromilor romani

Cei 240 de romi romani trimisi cu avionul in Romania la 9 august ar fi "plecat in mod voluntar", potrivit autoritatilor franceze, "dupa ce au fost platiti cu suma de pana la 300 de euro pentru a pleca", subliniaza HRW, insistand ca numerosi romi au acceptat o " << intoarcere voluntara >> dupa ce au primit ordinul sa paraseasca teritoriul" Frantei.

"Tratamentul" rezervat romilor din Europa de Est de catre Franta a atras atentia internationala in august 2010, cand Guvernul francez, in cadrul unei campanii foarte mediatizate, a desfiintat numeroase tabere si a expulzat sute de romi romani si bulgari, aminteste ONG-ul, denuntand "o circulara in mod deschis discriminatorie care desemna taberele drept tinta a expulzarilor" si asocia masura cu "expulzarea imediata a strainilor aflati in situatie ilegala".

"Desi autoritatile au abrogat rapid circulara, cercetari profundate efectuate intre altii si de catre HRW in ultimii doi ani arata clar ca romii din Franta raman expusi unor expulzari abuzive repetate si discriminarii", subliniaza organizatia.

In comunicat este citata, de asemenea, o lege privind imigratia, adoptata in 2011 in urma criticilor Comisiei Europene (CE), "care pare sa vizeze romii din Europa de Est in particular, in loc sa se conformeze obligatiilor Frantei in virtutea regulilor Uniunii Europene (UE) cu privire la libertatea de miscare si dreptului international in materie de drepturile omului".

Parisul anunta incetarea "stigmatizarii" rromilor in urma supravegherii UE

Aceasta lege citeaza ca motiv al expulzarilor sejururi repetate de scurta durata pe teritoriul Frantei "cu scopul esential de a beneficia de pe urma sistemului de asistenta sociala", insa anchete efectuate de HRW "demonstreaza ca autoritatile franceze expulzeaza romi in baza simplei prezumtii ca acestia ar putea sa beneficieze candva de ajutoare sociale", se subliniaza in comunicat.

ONG-ul isi exprima totodata "ingrijorarea fata de aplicarea in practica a principiului" analizarii fiecarui caz in parte, impus de lege, criticand autoritatile franceze pentru "emiterea de ordine de expulzare la scara larga in zilele dinaintea sau in cursul desfiintarii unor tabere", fara o analiza suficienta a situatiei individuale a persoanelor care locuiesc in acestea.

"Promisiunile (presedintelui francez) Francois Hollande de a pune capat discriminarii romilor nu ar putea sa sune mai goale, in urma evenimentelor din aceasta saptamana", conchide Veronika Szente Goldston, citata in comunicat.

"In loc sa preia abordarea predecesorului sau (Nicolas Sarkozy), Guvernul Hollande ar trebui sa adopte de urgenta masuri in vederea corectarii actualei politici de expulzare a romilor, care ridica probleme grave", indeamna reprezentanta HRW, subliniind ca "reformarea legii privind imigratia din 2011 constituie o etapa-cheie in acest sens".

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Human Rights Watch expulzare rromi, #Franta expulzari rromi, #rromi tabere ilegale Franta , #rromi strainatate