Ipocrizia lui Hollande in legatura cu rromii din Franta, in citate

Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 15:52
4270 citiri
Ipocrizia lui Hollande in legatura cu rromii din Franta, in citate

In timp ce controversa iscata de ministrul francez de Interne Manuel Valls, care a inceput o adevarata cruciada impotriva rromilor romani si bulgari, continua sa agite majoritatea pe care s-a sprijint presedintele Francois Hollande, cel din urma tinde sa aiba pozitii contradictorii pe aceasta tema.

La 24 septembrie, ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat ca "modul de trai al rromilor este diferit de al nostru. Franta nu are vocatia de a primi toata mizeria din lume".

La doua zile, a venit si replica presedintelui Hollande, care ar fi spus, intr-un cerc restrans, ca "majoritatea rromilor au vocatia de a fi escortati in tara de origine" si ca "doar o minoritate dintre ei incearca sa se integreze".

Primarii din Franta, uniti impotriva rromilo

Astazi, pe acest subiect, presedintele adopa o pozitie de unitate cu politicienii din majoritatea pe care se bazeaza. Cu riscul de a contrazice unele pozitii adoptate in trecut, noteaza Le Monde.

30 iulie 2010: Hollande nu reactioneaza la discursul din Grenoble

Nicolas Sarkozy rosteste un discurs la Grenoble, precizand ca "vrea sa puna capat taberelor de rromi" si evoca "zone unde se intampla faradelegi ce nu pot fi tolerate in Franta". Aceasta interventie a fost punctul de plecare al ofensivei de securitate a lui Nicolas Sarkozy, care a inceput o serie de expulzari ale rromilor si evacuari ale terenurilor ocupate ilegal. Francois Hollande nu a avut nicio pozitie.

12 septembrie 2010: Hollande critica circulara cu privire la expulzarea rromilor

Opozitia de stanga de la acea vreme a denuntat cel mai dur circulara referitoare la desfiintarea expresa a taberelor ilegale de rromi. Francois Hollande, fost sef al socialistilor francezi, spune ca acest text este imoral si ilegal. Imoral pentru ca o anumita comunitate este stigmatizata, ilegal pentru ca e vorba despre discriminare.

30 iulie 2011: Hollande este impotriva circularei

Un an mai tarziu, in campanie, Francois Hollande isi exprima opiniile sale cu privire la discursul din Grenoble. Acesta a fost, spune el, "imaginea ultimilor cinci ani: improvizatie, inconstanta si in cele din urma neputinta".

12 februarie 2012: Taberele de rromi trebuie inchise atunci "cand exista un risc pentru public"

Francois Hollande declara, intr-o emisiune televizata, ca este necesar sa se inchida taberele de rromi "atunci cand exista un risc pentru public, pentru copii", subliniind necesitatea de "a avea o alternativa". Hollande propunea "organizarea unei solutii" pentru romii din Franta prin crearea unor tabere pentru ca "aceasta populatie sa nu se instaleze oriunde".

"Originea acestui rau, adica a circularii unei populatii care nu este acceptata nicaieri si care traieste in conditii nedemne, este faptul ca nu am stabilit nicio regula europeana pentru a-i tine acolo unde trebuie sa traiasca, in Romania", a declarat candidatul PS. Trebuie sa avem "niste reguli europene pentru a evita sa mai recunoastem aceasta circulatie, urmand ca apoi sa existe niste tabere care ar fi facute prin decizia noastra proprie, adica sa evitam ca aceasta populatie sa se instaleze oriunde", a mai adaugat Hollande.

Declaratiile sale au starnit o puternica polemica si au fost aspru criticate.

27 aprilie 2012: Hollande il critica pe Sarkozy

Cateva luni mai tarziu, candidatul socialist la functia de presedinte al Frantei isi tempereaza pozitia. Intr-o scrisoare a Romeurope, Hollande critica dur politica Administratiei Nicolas Sarkozy fata de rromi.

Presa franceza: Franta nu sustine Romania pentru intrarea in Schegen din cauza rromilor

"Politica Administratiei Sarkozy este responsabila de starea precara in care se afla familile de rromi; Sarkozy a transformat un grup de persoane in tapi-ispasitori pentru aplicarea unor politici din ce in ce mai represive", scrie Hollande.

"Am denuntat in permanenta si voi continua sa denunt stigmatizarea periculoasa lansata in august 2010 la adresa rromilor: expulzari brutale, stigmatizarea unui grup, interdictii de a munci si a beneficia de educatie", mai noteaza Hollande.

09 septembrie 2012: Francois Hollande il apara pe ministrul de Interne

Hollande, devenit presedinte al Frantei, il apara pe ministrul sau de Interne, Manuel Valls, acuzat chiar de tabara sa ca duce vizavi de rromi aceeasi politica pe care au dus-o predecesorii sai conservatori.

"Exista 15 mii de rromi in Franta. Nu au venit de patru luni aici, sunt in tara de multa vreme si asta in ciuda declaratiilor facute de fostii guvernanti, care adesea i-au evacuat din tabere si din tara, de o maniera improvizata, pe acesti rromi. Sunt deci 15 mii de persoane cu situatii umane extrem de dificile, atat pentru romi, cat si pentru vecinii acestora.

Ministrul de Interne si-a facut asadar treaba, cu alte cuvinte a aplicat deciziile justitiei, dar totodata a incercat, in masura posibilului, sa-i cazeze pe acesti rromi in alta parte. Uneori i-a expulzat in tarile lor de origine si de aceea miercuri, atat ministrul de Interne, cat si cel al Afacerilor Europene se vor duce in Romania, pentru ca aceasta chestiune sa fie reglata la sursa. Nu putem accepta ca aceste populatii sa fie gonite sau deplasate din tara lor", a spus Francois Hollande.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Hollande romi Franta, #pozitii schimbatoare Hollande , #rromi strainatate