Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Le Figaro: Rromii si riscul dublului discurs guvernamental

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 19:58
3176 citiri
Le Figaro: Rromii si riscul dublului discurs guvernamental
Foto: radio-canada.ca

Mesajele contradictorii trimise de guvernul Frantei ar putea complica rezolutia problemei puse de integrarea rromilor, noteaza cotidianul francez Le Figaro.

Intr-un articol cu titlul "Rromii: Riscurile dublului discurs guvernamental", Le Figaro intreaba "cati rromi sunt in Franta?".

"15.000 este numarul, potrivit asociatilor care ii sustin pe rromi si Guvernului care le asculta", continua sursa citata.

Insa Claude Gueant, fost ministru de Interne in perioada lui Nicolas Sarkozy, foarte familiarizat cu problema rromilor, este de parere ca "acesti migranti sunt mult mai numerosi". Potrivit lui Geuant, 15.000 de rromi se afla numai in regiunea pariziana.

In Paris, 10 la suta dintre plangerile plenale au legatura cu romanii, dintre care jumatate sunt minori. In plus, numarul de cetateni romani implicati in crime si delicte a crescut cu 70 la suta, in doi ani - 20.000 de cazuri in 2011, fata de 12.000 in 2009.

In vara anului 2010, Nicolas Sarkozy a facut o legatura intre un anumita forma de delincventa si explozia de tabere ilegale de romani, bulgari, maghiari si slovaci, aproape pe tot cuprinsul tarii - un mesaj de adevar pentru un partid de dreapta, "o stigmatizare" rusinoasa pentru stanga.

Ministrul de Interne, Manuel Valls, a denuntat insa in mod clar strategia de "tap ispasitor", precizand ca nu trebuie cautati unici vinovati pentru "bolile societatii noastre" si ca "unii nu vor fi montati impotriva celorlalti". Acest lucru nu l-a impiedicat insa sa continue politica predecesorilor sai. "Dar cu ce rezultate, in final?", intreaba Le Figaro.

"Romanii au spus: 'Rromii care au fost trimisi in tara revin in Franta la pas'", se mai arata in articol, autorul notand ca, avand in vedere ritmul deportarilor, problema ar fi trebuit sa fie rezolvata de mult timp. Insa Le Figaro critica "limbajul dublu" al Guvernului de la Paris.

"Guvernul francez a dat semnale puternice ca nu poate decat sa intareasca atractia Hexagonului pentru aceste populatii precare. Lista de 150 de ocupati destinate rromilor se va extinde. Suprataxele pentru angajatorii care vor sa recruteze rromi vor disparea", noteaza cotidianul francez.

Printre solutiile cele mai generoase luate in considerare sunt si "satele de integrare". Insa, la un pret de 27.000 de euro pe an, pentru fiecare familie, este putin probabil ca aceste planuri vor deveni realitate. Organizatia de ajutorare a migrantilor, Cimade, propune chiar niste "tabere umanitare". "Precum dupa un conflict?", intreaba Le Figaro.

Subiectul expulzarilor este departe de a fi inchis. "Asemenea riscului de a vedea cum se continua efectele perverse ale unei integrari avortate". Unul dintre parlamentarii francezi a venit chiar si cu o propunere, in anticiparea "problemelor viitoare": restaurarea vizelor provizorii pentru acesti cetateni straini.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#rromi Franta, #problema rromi Franta, #rromi expulzati Franta, #Le Figaro rromi Franta, #integrare rromi Franta , #rromi strainatate