Ziare.com

Le Monde: Comisia Europeana, presata in dosarul rromilor

Marti, 03 August 2010, ora 09:58

   

Le Monde: Comisia Europeana, presata in dosarul rromilor
Exectivul european se afla in prezent sub presiunea unor state, intre care Franta si Italia, care ii reproseaza lipsa de actiune in fata degradarii situatiei rromilor si a inmultirii actelor de delincventa atribuite membrilor acestei comunitati, scrie Le Monde.

Parisul denunta, de asemenea, lipsa de interes din partea tarilor de origine ale rromilor (Romania, Slovacia, Bulgaria) pentru integrarea acestei comunitati, in ciuda faptului ca le sunt acordate mijloace importante in acest scop.

Secretarul de stat pentru afaceri europene al Frantei, Pierre Lellouche, a cerut din nou partenerilor europeni, "incepand cu tarile de origine", sa se mobilizeze pentru integrarea rromilor. "Datoria de a-i integra revine in primul rand tarilor de origine" si tari precum Franta "au o datorie de asistenta si de acompaniament, care nu se poate substitui" celei primordiale, a tarilor de origine, a declarat Lellouche, citat de Le Monde.

Subliniind ca Franta construieste "parteneriat" cu Bucurestiul si ca nu are o atitudine "acuzatoare", Lellouche a salutat din nou numirea in Romania a unui secretar de stat pentru problemele rromilor, masura-cheie ceruta de mult timp de Paris pentru a facilita reintoarcerea rromilor.

"Transferurile financiare europene masive" in beneficiul Romaniei "sunt si in beneficiul minoritatilor sale", a repetat Lellouche. "Nu putem avea, pe de o parte, transferuri financiare ale Vestului in Est si, pe de alta parte, transferuri ale minoritatilor de care nu ne ocupam suficient din Est in Vest", a reprosat Lellouche.

Suedia, la randul sau, tocmai a lansat un apel catre Comisia Europena pentru a pune la punct un nou "plan de actiune constrangator" care sa rezolve situatia "alarmanta" a rromilor din Europa. Birgitta Ohlsson, ministru al afacerilor europene, si colega sa, Nyamko Sabuni, care se ocupa de integrare, au cerut comisarului Viviane Reding, titulara portofoliului justitiei, sa actioneze "imediat". In caz contrar, Suedia are de gand sa sesizeze consiliul european de ministri.

Intrebata despre posibilele expulzari ale rromilor, din Franta cu precadere, Comisia Europeana a declarat luni ca directivele in vigoare sunt "foarte clare" - fiecare cetatean european are dreptul de a circula sau de a sta intr-un stat membru, conditia fiind aceea de a dispune resurse suficiente si de a nu ameninta securitatea publica. In plus, fiecare caz trebuie sa fie examinat individual de catre statele membre si sub nicio forma o persoana nu poate fi expulzata pe motivul apartenentei la un grup determinat, a subliniat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, citat de Le Monde.

In ceea ce priveste solicitarile de a se implica mai mult pentru a opri migratia rromilor, Bruxelles-ul subliniza ca principiul liberei circulatii se aplica tuturor cetatenilor Uniunii, fara discriminare. "Am facute deja mult" in acest domeniu, a replicat Comisia.

Intrebata daca cersetoria, practicata de rromi, poate fi considerata o amenintare pentru securitatea publica, asa cum se considera deja in unele capitale, Comisia a declarat, prudenta, ca este la latitudinea statelor membre sa aprecieze acest lucru.

Cat despre retragerea cetateniei pentru anumiti delincventi de origine straina, masura avuta in vedere de presedintele Nicolas Sarkozy, Comisia a preferat sa nu comenteze. "Nu avem atributia de a ne pronunta asupra politicii interne din domeniul securitatii din fiecare tara", a spus Comisia Europeana.
Sursa: rNews

Articol citit de 1047 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ce stiu aia ?

"Lellouche a salutat din nou numirea in Romania a unui secretar de stat pentru problemele rromilor, masura-cheie ceruta de mult timp de Paris pentru a facilita reintoarcerea rromilor."
Nu rommii au probleme ci toti cei care intra in contact cu ei(este vorba de rromii care"migrează" si "prăduiesc" dupa care schimba locul)
Daca Hădăreni va spune ceva.....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor