MAE avertizeaza ce prevad directivele UE, in privinta expulzarii rromilor

Vineri, 27 August 2010, ora 08:25
1097 citiri
MAE avertizeaza ce prevad directivele UE, in privinta expulzarii rromilor
Foto: Arhiva

Ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson, a recunoscut, intr-o declaratie pentru presa, ca aproape 1.300 de cetateni romani si bulgari au fost expulzati de la inceputul anului, iar MAE atrage atentia ca aceasta procedura exceptionala in cazul cetatenilor europeni este bine reglementata de UE.

De la 1 ianuarie, 8.030 de romani si bulgari a caror sedere in Franta era ilegala au fost trimisi in tarile lor de origine. Dintre acestia, 1.291 au fost trimisi "in mod constrangator" (cu alte cuvinte, expulzati - n.r.) si 6.739 "in mod voluntar", a spus Eric Besson intr-o declaratie acordata miercuri presei franceze.

Rromii - problema Romaniei, politizata la Paris

De la 28 iulie, data reuniunii de la Elysee consacrata securitatii si problemei romilor, au fost repatriate 681 de persoane, dintre care 132 "in mod constrangator", a declarat Besson. Joi, doua zboruri din Franta au mai adus in Romania peste 280 de rromi, potrivit autoritatilor franceze.

"Acest plan de desfiintare a taberelor clandestine se inscrie in procedurile de repatriere deja larg utilizate de mai multi ani", a mai spus Besson, care insista de mai multe saptamani asupra caracterului "neexceptional" al repatrierii romilor.

Seitan: Franta vrea sa facem demersuri la UE pentru fonduri mai mari pentru rromi

Solicitat de NewsIn sa spuna daca este de acord cu aceste expulzari ale unor cetateni UE dintr-o alta tara a UE, Ministerul roman de Externe precizeaza ca "orice masura care vizeaza indepartarea de pe teritoriu, luata de autoritatile franceze, trebuie sa respecte litera si spiritul Directivei 2004/38/CE", iar "motivele pentru care cetatenii romani pot fi indepartati din alte state membre UE sunt limitativ prevazute de legislatia europeana".

In cazul in care acestia nu mai indeplinesc conditiile pentru sedere legala (nu sunt angajati sau liber-profesionisti si nu pot dovedi existenta unor mijloace suficiente de subzistenta), pot fi indepartati, dar si in aceste cazuri, nu se poate opera o expulzare automata, care ar fi contrara substantei dreptului de sedere, astfel cum acesta este conferit de dreptul UE, explica MAE.

Avand in vedere referirile facute de autoritatile de la Paris la "securitate", se poate aprecia ca deciziile de indepartare de pe teritoriu sunt motivate nu de neindeplinirea de catre persoanele vizate a formalitatilor administrative, ci de motive de ordine publica sau securitate publica, afirma MAE.

Potrivit regulilor europene, actiunile de indepartare de pe teritoriu a cetatenilor europeni care au alta nationalitate decat cea a statului-gazda, fundamentate pe aceste motive, pot fi luate doar cu respectarea anumitor conditii. Astfel, trebuie sa fie bazate exclusiv pe comportamentul persoanei in cauza, si nu pe criterii de alta natura (de pilda, apartenenta la un anumit grup etnic).

Situatia fiecarui cetatean a carui indepartare se doreste trebuie evaluata individual. In urma acestei evaluari, trebuie sa se stabileasca cu precizie faptul ca acel comportament reprezinta o amenintare reala, prezenta si suficient de serioasa la adresa unuia dintre interesele fundamentale ale societatii.

"Se poate observa - atrage atentia MAE - ca in aceasta evaluare este necesar ca statul francez sa indice si care sunt aceste interese fundamentale ale societatii care trebuie protejate prin indepartarea cetateanului roman".

In plus, evaluarea trebuie sa evidentieze faptul ca masura expulzarii era singura in masura sa satisfaca atingerea obiectivului de a proteja interesele fundamentale ale societatii, sau, folosind terminologia din Directiva europeana, masura indepartarii trebuie sa fie proportionala cu amenintarea reprezentanta de persoana impotriva careia se ia decizia expulzarii.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#rromi Franta, #expulzare rromi Franta, #tigani Franta , #rromi strainatate