Marea expulzare a rromilor incepe joi, in Franta

Marti, 17 August 2010, ora 17:07
2555 citiri
Marea expulzare a rromilor incepe joi, in Franta

Operatiunile de expulzare a rromilor din Franta vor incepe joi, urmand ca aproape 700 de persoane sa fie trimise in Romania si Bulgaria.

Rromii provin din cele aproape 51 de tabere ilegale daramate de politistii francezi in ultimele saptamani, din mai multe orase ale tarii. "Nu este vorba despre stigmatizarea unei comunitati, ci de respectarea legii", a spus ministrul de Interne, Brice Hortefeux, care a anuntat debutul expulzarilor, potrivit Le Monde.

Sute de rromi au blocat o autostrada, in Franta

Ministrul de Interne a precizat ca vor exista curse ale companiilor private care vor duce rromii inapoi in Bulgaria si Romania, iar acestea vor decola pe 19 si 26 august, o a treia cursa urmand sa fie programata pentru sfarsitul lunii septembrie.

Expulzarea rromilor din Franta: Primari socialisti il sustin pe Sarkozy

Ministrul imigratiei, Eric Besson, a recunoscut insa ca persoanele expulzate vor putea reveni in tara, conform legii. Acestia insa nu vor putea sa se stabileasca in mod ilegal in anumite zone. Rromii primesc un ajutor de 300 de euro (si inca 100 de euro pentru copii) din partea statului francez daca accepta sa plece.

Actiunile de expulzare a rromilor, care de multe ori prefera sa fuga de politia franceza si sa cerseasca in Franta decat sa se intoarca in tarile de origine, par sa sporeasca popularitatea liderului Nicolas Sarkozy.

Politia franceza a demolat 40 de tabere de rromi in doua saptamani

Un sondaj recent arata ca popularitatea liderului francez a crescut de la 32% in iulie (cel mai mic nivel de cand a devenit presedinte) la 34% in august, dupa demolarea taberelor de rromi.

Asta in conditiile in care o mare parte dintre francezi (62%) sunt de acord cu demolarea taberelor, iar peste jumatate ar dori retragerea cetateniei franceze delincventilor (57%), potrivit Bloomberg.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...