Norvegia pregateste masuri extreme pentru a scapa de cersetorii din Romania

Luni, 16 Iunie 2014, ora 23:03
12325 citiri
Norvegia pregateste masuri extreme pentru a scapa de cersetorii din Romania
Foto: neharnet.com

Parlamentul Norvegiei a inceput luni dezbaterea unui amendament controversat privind interzicerea cersetoriei, despre care criticii afirma ca vizeaza minoritatea rroma.

Propunerea, initiata de guvernul de dreapta al tarii, va permite autoritatilor locale sa interzica cersetoria incepand cu aceasta vara si este foarte probabil ca va fi acceptata si va deveni lege vineri, scrie AFP, citata de naharnet.com.

Interzicerea completa a cersetoriei isi va produce efectele la inceputul anului 2015, potrivit unui protocol convenit de coalitia de la putere si un partid de centru, care formeaza impreuna o majoritate parlamentara.

Cei care sunt gasiti cersind in orasele unde aceasta activitate va fi interzisa vor primi amenzi si pedepse de pana la trei luni de inchisoare. Ministrul de Justitie al Norvegiei, Anders Anundsen, din Partidul Progresului, care se opune imigratiei, a declarat ca exista o legatura intre cersetorie si infractionalitate, mai ales furtul de buzunare.

Autoritatile norvegiene sustin ca in capitala Oslo se inregistreaza tot atatea furturi din buzunare ca in Berlin, a carui populatie e de 7 ori mai mare.

Imigrantii rromi din Romania ar urma sa fie cei mai afectati de legislatia anticersit. Dintre cei 194 de cersetori pe care ministerul de Justitie i-a identificat in Oslo in 2012, doar 7 erau cetateni norvegieni, in timp ce restul erau mai ales cetateni romani.

Marea majoritate a cersetorilor romani detineau si caziere cu infractiuni comise in Norvegia. Cei care se opun legii au asemanat amendamentul legislatiei antievreiesti adoptate in trecut in Norvegia.

"Cum puteti crede ca dupa 200 de ani aceasta masura nu va fi vazuta ca o incercare de a opri rromii sa intre in regat?" a intrebat Baard Vegar Slhjell, parlamentar din partea Partidului Socialist al Stangii, referindu-se la un articol din Constitutia norvegiana care le interzicea evreilor sa intre in tara in urma cu 200 de ani.

Alti oponenti ai legii spun ca aceasta nu va avea succes in scaderea ratei infractiunilor. "Daca nu vor mai putea cersi, vor fi obligati sa se indrepte tot mai mult catre infractiuni", a declarat Arild Knutsen, seful unei asociatii care monitorizeaza dependenta de droguri.

Interzicerea semnaleaza reintoarcerea la legile anticersetorie aflate in vigoare in Norvegia pana in anul 2005. Dupa votul din Parlamentul norvegian, care va avea loc luni seara, legislatia va mai fi discutata inca o data joi, iar regele tarii urmeaza sa o semneze vineri, cand legea va intra in vigoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Norvegia lege cersetori, #Norvegia interzicere cersetorie, #Norvegia cersetori rromi , #rromi strainatate