O tanara rroma din Romania ar putea ajunge senator al Frantei

Luni, 03 Iulie 2017, ora 16:28
26205 citiri
O tanara rroma din Romania ar putea ajunge senator al Frantei
Foto: Facebook/ Anina Ciuciu

O tanara rroma din Romania ar putea intra in istoria Frantei, daca va deveni senator al acestei tari.

Senatorul de Seine-Saint-Denis, Aline Archimbaud, o vede pe Anina Ciuciu drept succesoarea sa in hemiciclul din Palatul Luxemburgului, sediul Senatului francez, scrie site-ul Actu.orange.fr, citand Journal de Dimanche.

Archimbaud, in varsta de 68 de ani, a anuntat ca nu va candida si si-a ales deja succesoarea. "Ar vedea cu ochi buni ca Anina Ciuciu sa-i succeada", scrie saptamanalul.

Tanara de 27 de ani a devenit cunoscuta in presa franceza, cea romana si nu numai, pentru faptul ca a fost admisa la Universitatea Sorbona din Paris. La varsta de 23 de ani publicase deja carti in limba franceza, in tara adoptiva.

Nascuta in cel mai rau famat cartier din Craiova, Fata Luncii, Anina a emigrat cu familia si cu multi alti copii in Franta, in 1999. Initial, familia sa a mers in Italia, stabilindu-se apoi clandestin in tara vecina.

De fiecare data, Anina era nevoita sa cerseasca impreuna cu familia ei. De altfel, aceasta a si povestit intamplari din viata sa, in cadrul unei dezbateri care a avut loc in luna aprilie, la Montreuil (Seine-Saint-Denis), pe tema locului rromilor in societate.

"Pentru a supravietui, ne-am coborat la a intinde mana. Este o trauma care ne marcheaza pentru totdeauna", a povestit tanara.

Continuarea este insa mai vesela: dupa o perioada fara acte, in clandestinitate, parintii sai au reusit sa-si gaseasca de lucru si sa obtina permis de sedere. Anina a fost apoi admisa, in luna iulie 2012, la master in drept la Sorbona. Tanara, care a obtinut cetatenia franceza, si-a prezentat viata in cartea lansata anul urmator - "Sunt si voi ramane tiganca".

In 2014, Anina a primit o distinctie de la premierul de atunci, Victor Ponta, alaturi de alti romani, printre care si Simona Halep si Horia Tecau

Ramane de vazut daca va fi candidat pentru Senat. Tanara, care vrea sa se specializeze in drepturile omului, are timp sa se decida. Inscrierea candidaturilor va avea loc intre 4 si 8 septembrie.

Prima etapa a alegerilor din 24 septembrie a avut loc insa pe 30 iunie, cand au fost desemnati delegatii care vor face parte din cei 75.000 de mari electori insarcinati cu innoirea a 170 dintre cele 348 de locuri ale Senatului.

Apoi, marea intrebare pentru Anina va fi daca acestia ii vor acorda increderea unui post in Parlamentul Frantei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Anina Ciuciu rroma Sorbona, #Anina Ciuciu rroma Senat Franta, #Anina Ciuciu tanara rroma Paris , #rromi strainatate