Presa franceza a gasit rromii care contrazic autoritatile: Nu suntem toti cersetori si hoti

Autor: Ana Ilie
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 15:17
4865 citiri
Presa franceza a gasit rromii care contrazic autoritatile: Nu suntem toti cersetori si hoti
Foto: France24

Exista si rromi care si-au construit viata si cariera in Franta, si contrazic spusele ministrului de Interne, care a afirmat, la inceputul acestei saptamani, ca rromii sunt incapabili sa se integreze si sunt predestinati sa fie trimisi inapoi in tarile de origine.

Un amplu reportaj France24 il infatiseaza pe Sorin Ciorba, rromul care il contrazice pe Manuel Valls, sfidand prejudecatile.

"Viitorul meu este in Franta, pentru munca mea si copiii mei", spune Ciorba, care numai in urma cu patru ani traia cu familia intr-o locuinta improvizata din cartoane, intr-o tabara din afara Parisului. Ciorba admite ca a avut noroc sa gaseasca un loc de munca si apoi sa-si permita sa plateasca o chirie, noroc pe care multi din cei aproximativ 20.000 de rromi din Franta nu-l au.

Barbatul a intalnit un angajat al organizatiei caritabile Emmaus, care l-a ajutat sa-si gaseasca cazare printr-un proiect de gazduire temporara initiat de autoritatile locale. Curand, punea mana la constructia unor locuinte pentru alte familii, si asa a reusit sa invete limba franceza.

In cele din urma a primit permis de munca si a fost angajat de Emmaus si si-a permis sa plateasca chiria intr-un apartament din districtul 15, unde locuieste impreuna cu sotia si cei sase copii.

"Nu toata lumea fura sau cerseste", spune el.

La randul sau, Liliana Hristache, care a trait intr-o tabara improvizata in perioada 2004-2007, spune ca rromii se pot integra, daca li se ofera o sansa. "Trebuie sa primim oportunitati", spune si Hristache, actualmente portar intr-un imobil parizian.

"Am auzit ce a spus Manuel Valls. E adevarat ca rromii au o mentalitate foarte diferita. Cand am ajuns in Franta impreuna cu sotul meu, nu stiam ce inseamna o slujba sau un fluturas de salariu...insa s-a schimbat acum si ne-am adaptat", arata aceasta.

Sergiu a venit in Franta in urma cu cinci ani pentru ca a auzit ca din cersit se castiga 50 de euro pe zi. In realitate, castiga cam doi euro pe zi si era dificil, insa acum ingrijeste persoane la domiciliu, primeste locuinta si mancare si 500 de euro pe luna, din care 150 ii trimite familiei in Romania.

"In Romania, este dificil, nu e de munca. Aici viata e buna, poti avansa. De asta suntem aici", explica acesta.

Franta a aratat, miercuri, ca s-ar putea alatura altor tari europene care blocheaza aderarea Romaniei si Bulgariei in Schengen, pe fondul temerilor privind migratia rromilor dn cele doua tari.

"Astazi, consideram ca Romania si Bulgaria nu indeplinesc conditiile de integrare", a spus purtatoarea de cuvant a Guvernului fracez, Najat Vallaud-Belkacem.

Cu o zi inainte, Comisia Europeana avertiza Parisul ca atitudinea sa cu privire la rromi incalca angajamentele europene cu privire la libertatea de miscare.

Presa franceza scria, joi, ca presedintele francez, Francois Hollande, ar fi apreciat ca doar o mica parte dintre rromi incearca sa se integreze in Franta si majoritatea trebuie trimisi in tara de origine.

"Doar o minoritate incearca sa se integreze. Majoritatea rromilor are vocatia de a fi trimisa inapoi in tara de origine", ar fi spus presedintele francez, intr-un cadru restrans. Un consilier al lui Hollande, sub protectia anonimatului, a confirmat ca Romaniei ii va fi refuzata intrarea in zona de libera circulatie Schengen la 1 ianuarie 2014.

Ministrul de Interne francez a gasit solutia la situatia rromilor: Expulzarea din Franta

Vorbele sale sunt un ecou aproape perfect al vorbelor pronuntate de ministrul de Interne francez, Manuel Valls. Marti, acesta afirma ca singura solutie la situatia rromilor din tara sa este expulzarea si asocia aceasta minoritate etnica cu cersetoria si infractionalitatea.

In ce priveste negocierile pe tema intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, care ar favoriza libera circulatie a comunitatii rrome in alte tari, Valls a accentuat ca acest lucru "inca nu a fost decis" si a precizat ca ceea ce se discuta este punerea in aplicare a acordurilor de libera circulatie doar in aeroporturi, dar nu si la frontierele terestre.

Ambasadorul Frantei, despre rromi, Schengen si Brancusi

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com cu ocazia zilei nationale a Frantei si vizitei premierului francez, Jean Marc Ayrault, la Bucuresti, despre posibilitatea ca Romania sa adere la Schengen in urma discutiilor ce vor avea loc in decembrie.

Gustin sublinia si el faptul ca Romania si Bulgaria ar trebui sa intre in doua etape, incepand cu acordurile de libera circulatie in aeroporturi.

"Calendarul este foarte clar, urmatoarea sedinta are loc in decembrie, acolo Franta nu decide singura, impreuna cu celelate tari se va analiza situatia si sper ca se va gasi o solutie cu aranjamentele propuse si ma gandesc in special la cooperarea aeriana, vor trebui sa fie favorizate schimburile intre Franta si Romania, oameni de afaceri, turisti etc", declara atunci Gustin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Franta rromi Romania Schengen, #Franta rromi Romania , #rromi strainatate