Rromii expulzati din Franta in Romania se intorc in doar 24 de ore

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 20:36

   

Rromii expulzati din Franta in Romania se intorc in doar 24 de ore
Rromii expulzati din Franta si adusi inapoi in Romania se intorc rapid, uneori si dupa doar 24 de ore, spun membrii organizatiilor de aparare a drepturilor omului.

Aproape 150 de rromi din Lyon, majoritatea adulti, au fost repatriati vineri, iar printre ei se aflau si copii si cel putin doua femei insarcinate, conform Lyon-Info.

"Unii au familie in Romania, insa altii nu au nimic", a explicat Gilberte Renard, reprezentant al asociatiei Classes, care apara dreptul la scolarizare al rromilor.

Rromii adulti primesc 300 de euro si inca 100 de euro daca sunt insotiti de un copil, in cazul in care se intorc voluntar in tara de origine.

Oamenii sustin insa ca in Romania sunt discriminati si nu au locuri de munca. "Unii fac drumul dus-intors in 24 de ore", declara reprezentantii asociatiilor.Renard avertizeaza ca urmarirea rromilor in Lyon va deveni din ce in ce mai grea, deoarece acestia se vor ascunde pentru a nu fi expulzati. Renard aminteste cazul unei familii de rromi care dormea intr-o masina, iar cei patru copii nu puteau sa mearga in fiecare zi la scoala, deoarece erau epuizati.

Rromii, la scoala educatiei - reportaj al France24, la Barbulesti

Rromii romani expulzati din Franta ajung in Republica Moldova

Expulzarile rromilor din Franta au inceput in 2010, la initiativa presedintelui Nicolas Sarkozy, iar zeci de tabere ilegale au fost daramate pana in prezent, sute de rromi fiind trimisi inapoi in Romania si Bulgaria.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2070 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Ambigua
rank 5
Bietii frantuji!
In ritmul asta, coroborat cu viteza cu care se inmultesc romii, sunt condamnati sa mumnceasca ca robii, doar ca sa-i trimita la origini. Iar dupa inca un deceniu, se vor lasa pagubasi...
danutz1301
rank 2
F.B.
....
Tragicomedian
rank 2
Si ce, e rau ca se intorc in Franta?
Se intorc si ei sa viziteze. Ce sa vada in RO? N-a ramas nimic de fur...aaaa...vizitat.
I_Deleanu
rank 5
I-te ca a venit vremea
sa-ti prmesti portia, 5+5 cu plus.
sparky
rank 5
Corect!
Ce sa viziteze in Romania?Pe cand Franta are de toate:Luvru,Valea Loarei,Opera Nationala,etc.O zi buna!
marin123
rank 5
Tragicomedian, e bine ca romii se intorc in Franta?
Decat sa se intoarca in Franta si sa ne faca de ras acolo, cersind si furand, mai bine "burtosii de regi si imparatii lor" i-ar pune la munca, iar pe copii i-ar trimite la scoala sa se educe.Statul roman trebuie sa intervina urgent asupra acestor conducatori, cu palate si averi imense pe care le-au facut ilegal, trimitand pe amaratii de tigani in UE sa fure si sa cerseasca pentru ei. Shalom
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor