Sega: Romania si Bulgaria, la "tribunalul" UE in problema rromilor

Marti, 28 August 2012, ora 20:25
1543 citiri
Sega: Romania si Bulgaria, la "tribunalul" UE in problema rromilor
Foto: Arhiva

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat, luni, ca va solicita ca problema rromilor din Romania si Bulgaria sa fie introdusa pe agenda summit-ului european din 18 si 19 octombrie, publicatia bulgara Sega apreciind ca cele doua tari se vor afla la un fel de "tribunal" al UE.

Sega apreciaza drept "foarte ciudata" intentia lui Valls.

"Pentru cele doua parti acuzate, Bulgaria si Romania, summit-ul va fi un fel de tribunal al UE, unde isi vor pleca fruntea sub presiunea colectiva, isi vor recunoaste vina si vor fi obligate sa suporte consecintele faradelegilor lor.

Spectacolul va impinge aderarea Bugariei si a Romaniei la spatiul Schengen undeva departe in viitor si va oferi Frantei si aliatilor din Europa Occidentala un alibi pe termen nelimitat" in problema rromilor, se arata intr-un comentariu al cotidianului bulgar.

"Curand va veni vremea cand Bulgaria isi va face rau singura cu tacerea sa privind chestiunea rromilor, deoarece este interpretata (ca un semn) al unei constiinte vinovate si a unei dorinte de a evita dezbaterile vitale.

Bulgaria are doar cateva saptamani pentru a se pregati pentru o confruntare politica serioasa cu Parisul. Pana atunci, Franta nu numai ca va fi bine pregatita, dar va avea si un substantial sprijin european", se mai arata in comentariul Sega.

Manuel Valls a mai anuntat ca il va insoti pe ministrul Afacerilor Europene, Bernard Cazeneuve, la mijlocul lunii septembrie, intr-o vizita in Bulgaria si in Romania pentru a intelege "de ce in aceste tari nu au fost aplicate politici puternice de insertie pentru integrarea" rromilor.

Mina Andreevna, purtatoare de cuvant a CE, a precizat, marti, ca o delegatie franceza condusa de Serge Guillon, secretar general pentru afaceri europene, se va afla vineri la Bruxelles, pentru a discuta acest dosar. Totodata, la 4 septembrie, comisarul pentru justitie, Viviane Reding, va vizita Parisul, unde se va intalni cu ministrul francez de interne, in contextul recentelor expulzari ale rromilor din Franta.

Franta a lansat, in ultimul timp, o actiune de demolare a taberelor ilegale de rromi si a trimis acasa mai multi rromi, pe baza de voluntariat.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#rromi Romania Franta, #rromi Bulgaria Franta, #expulzare rromi Franta , #rromi strainatate