Tanara rroma masteranda la Sorbona: Vreau sa lupt impotriva prejudecatilor

Joi, 30 August 2012, ora 08:32
6426 citiri
Tanara rroma masteranda la Sorbona: Vreau sa lupt impotriva prejudecatilor
Foto: Romania Libera

La 22 de ani, tanara Anina Ciuciu, romanca rroma, este masterand la Sorbona si poate fi un exemplu ideal pentru succesul pe care un tanar imigrant ilegal il poate avea in strainatate.

"Am plecat din Romania in 1997, cand eu aveam sapte ani. Noi suntem din orasul Craiova, acolo m-am nascut, acolo am fost la gradinita. Conditiile de viata erau foarte dificile, mai ales ca suntem rromi. Era insa foarte dificil pentru parintii mei sa-si gaseasca o slujba si sa traiasca in conditii umane.

Am crezut si credem in continuare ca Franta este tara drepturilor omului si am venit pentru a avea o viata mai buna", a povestit Anina pentru Romania Libera.

Tanara isi aduce aminte ca familia sa, compusa din parinti si trei surori, a suferit de pe urma prejudecatilor pe care strainii le au fata de rromi.

"Sora mea mai mare a fost discriminata la scoala. N-a obtinut locul I pentru ca era rroma, premiul l-a luat o domnisoara care avea o medie mai mica, dar nu era de etnie roma. Au fost situatii reale, traite de noi", isi aminteste tanara rroma, care avea sapte ani atunci cand parintii ei au ajuns in Franta.

O tanara rroma din Franta va studia la Sorbona (Audio)

A suferit de pe urma discriminarilor si la scoala, dar, pentru ca invata bine, a reusit sa faca doi ani intr-unul si sa invete limba franceza.

"Am fost scolarizata la Macon, un oras de langa Lyon. La 9 ani, am intrat in clasa I. Era aceasta bariera de limba, nu vorbeam franceza, copiii nu au fost prea buni cu mine. Ne insultau, nu vorbeau cu noi, eram izolati. Am invatat sa vorbesc franceza, incetul cu incetul. Am recuperat diferenta de doi ani, am facut clasa a 4-a si a 5-a intr-un pentru ca aveam rezultate foarte bune(...). Apoi am intrat la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Lyon, dar in orasul Bourg-en-Bresse, unde locuim si acum", mai spune Anina.

Rromii romani nu sunt bine vazuti in Franta, subliniaza fata, care doreste sa ajunga magistrat pentru a lupta impotriva discriminarii.

"Cand am cautat o slujba, de fiecare data cand ti se cerea cartea de identitate, imediat vedeai o reactie negativa, ca un impuls. Au fos alesi francezi in locul meu, chiar daca aveam aceleasi competente. Mai exista prejudecati, romanii si mai ales romii sunt vazuti foarte rau", afirma fata.

"E un vis al meu de ajunge judecator. Vreau sa lupt contra prejudecatilor. Am obtinut licenta anul asta si o sa urmez in septembrie un master la Universitatea Sorbona", conchide Anina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#rroma romanca Sorbina, #Anina Ciuciu interviu, #rromi romani Franta , #rromi strainatate