Ziare.com

Fiul unui roman - fondatorul Australiei moderne

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 09:37

   

Fiul unui roman - fondatorul Australiei moderne
Fiul unui emigrant roman este considerat unul dintre fondatorii Australiei moderne, desi nu este cunoscut deloc in tara de origine a tatalui sau.

Edward Granville Theodore s-a remarcat la inceputul secolui trecut in miscarea sindicala din Queensland si a devenit prim-ministru al acestui stat iar ulterior chiar vice-premier al Australiei, scrie Romania Libera.

Edward Granville a fost unul dintre cei sase copii ai lui Vasile Teodorescu, fiul unui preot din Galati care a emigrat in Australia si s-a casatorit cu o irlandeza in 1882. Cele mai importante titluri care amintesc de Edward Granville sunt "Theodore, his life and times", de Irwing Young, aparuta in 1971 si lucrarea "Red Ted - the life of E. G. Theodore", a istoricului Ross Fitzgerald, profesor la Universitatea din Queensland. Alt material apartine lui Neville Cain si a fost inclus in "Australian Dictionary of Biography".

Edward a primit porecla Red Ted sau Ted cel Rosu de la Conservatori pentru modul categoric in care si-a exercitat puterea pe vremea cand era premier. Potrivit unui lider emblematic al politicii de stanga din Australia, John Maitland, "Theodore si tipii aceia din jurul sau au facut aceasta tara".

De asemenea, istoricul Ross Fitzgerald, intrebat de un ziarist care au fost cele mai importante personaje politice din trecutul indepartat al Australiei, a remarcat doua nume, exact in aceasta ordine - "Theodore si Lang". Si unul dintre adversarii sai din acea perioada l-a descris ca fiind "omul cel mai rece si cu cea mai buna minte financiara din emisfera sudica".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5034 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

interesant articol si bineventi

Multumesc

 

faina ase!

Imediat se gasesc niste neamuri pierdute la Romanica care or sa mearga acle sa ceara juma de tara ca fosti propietari;)

 

sunteti niste glumeti,domnilor!

In ziarul Romania Libera s=a publicat acelas articol dar cu titlul mai pompos:"Romanul care a reformat Australia" ,semnat de un domn numit Gh.Cojocaru.Cititi si dvs.comentariile de la acest articol in R.L si va veti convinge cat de roman a fost Red Theodore si cum a reformat el Australia.In primul rand,va rog sa calculati cat de roman a fost acest Ed(Ted).Tatal,fiu de preot roman dar mama, fiica de SERDAR(functie adm.si nu noblete dupa cum sustinea fiul Vasile(Basil ),tatal lui Ed.dar a carei mama(bunica lui Ed )era dintr-o familie de negustori greci din Galati. Si acest brav emigrant roman,se casatoreste in Anglia cu o irlandeza in rit catolic si are sase copii,toti botezati drept catolici ,dintre care,unul din ei,erou despre care vorbiti a purtat drept prenume numele unui prim ministru englez:Edward Grenville.Alti doi copii ai emigrantului roman s-au facut calugari catolici -din saracie ptca romanul nostru(in drept,pe jumatate roman ,mama sa fiind grecoaica!), si-a parasit sotia si cei sase copii,cel mai mare avand doar 12 ani si Ed al nostru,11,varsta la care cei doi baieti au fost obligati de sitatie sa se duca la minele din Newcastle ,facanduse baieti de impins vagonetele cu minereuri.Sa scurtez pomelnicul:Ed s-a casatorit cu o scotianca,tot catolica si a avut cinci copii,toti catolici.Calculati cat la suta mai erau copiii lui romani sau chiar Ed.Sau care a fost meritul aventurierului romano-grec in aceasta poveste?Pentru un spermatozoid ,cam mult tambalau.Este adevarat ca Theodore a fost un om deosebit de bun ca om dar nici nu se pune problema ca ar fii modernizat Australia.A fost doi ani doar prim ministru al celui mai nou stat australian de atunci,Queesland si o perioada de aproaoe 4 ani trezorier al Australiei,la Sydney.La Muzeul Parlamentului Vechi se pastreaza biroul lui de prim ministru dar niciodata nu i s-a iertat trecutul lui sindicalist ceeace l-a si determinat sa se retraga din politica ,ocumandu-se numai de afacerile lui editoriale.
A fost prieten intim cu episcopul catolic de Sydney,care i-a dat si ultima impartasanie.A murit intr-o zi senina de toamna,avand pe genuchi Odisea in lb.greaca.Din familia lui ,frati ,copii,nu s-a mai remarcat nimeni in mod deosebit.Dar el personal,a fost un adevarat patriarh pt numeroasa sa familie . Cititi ,va rog,comentariile din cotidianul Romania Libera.
PS.Permiteti o intrebare:La ziare.com apare scris:sursa:Z.c.iar in Rl ,un nume:GH.Cojocaru.Articolele sunt identice.Care este adevatul autor?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor