Fiul unui roman - fondatorul Australiei moderne

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 09:37
5338 citiri
Fiul unui roman - fondatorul Australiei moderne

Fiul unui emigrant roman este considerat unul dintre fondatorii Australiei moderne, desi nu este cunoscut deloc in tara de origine a tatalui sau.

Edward Granville Theodore s-a remarcat la inceputul secolui trecut in miscarea sindicala din Queensland si a devenit prim-ministru al acestui stat iar ulterior chiar vice-premier al Australiei, scrie Romania Libera.

Edward Granville a fost unul dintre cei sase copii ai lui Vasile Teodorescu, fiul unui preot din Galati care a emigrat in Australia si s-a casatorit cu o irlandeza in 1882. Cele mai importante titluri care amintesc de Edward Granville sunt "Theodore, his life and times", de Irwing Young, aparuta in 1971 si lucrarea "Red Ted - the life of E. G. Theodore", a istoricului Ross Fitzgerald, profesor la Universitatea din Queensland. Alt material apartine lui Neville Cain si a fost inclus in "Australian Dictionary of Biography".

Edward a primit porecla Red Ted sau Ted cel Rosu de la Conservatori pentru modul categoric in care si-a exercitat puterea pe vremea cand era premier. Potrivit unui lider emblematic al politicii de stanga din Australia, John Maitland, "Theodore si tipii aceia din jurul sau au facut aceasta tara".

De asemenea, istoricul Ross Fitzgerald, intrebat de un ziarist care au fost cele mai importante personaje politice din trecutul indepartat al Australiei, a remarcat doua nume, exact in aceasta ordine - "Theodore si Lang". Si unul dintre adversarii sai din acea perioada l-a descris ca fiind "omul cel mai rece si cu cea mai buna minte financiara din emisfera sudica".

Citește și:
MAE l-a chemat acasă pe ambasadorul român la Viena. Care este semnificația gestului
MAE l-a chemat acasă pe ambasadorul român la Viena. Care este semnificația gestului
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă, vineri, că a chemat în ţară, pentru consultări, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Austria, Emil Hurezeanu, ”un gest...
Emil Boc: ”Austria este Rusia Uniunii Europene. Cum îți permiți să minți și să sfidezi realitatea în halul acesta”
Emil Boc: ”Austria este Rusia Uniunii Europene. Cum îți permiți să minți și să sfidezi realitatea în halul acesta”
Emil Boc, primarul Clujului, a catalogat Austria ca fiind ”Rusia Uniunii Europene” după ce țara a dat vot negativ pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Cu toate...