Un român care lucrează în construcții a ajuns viceprimar în Italia. "Scopul meu a fost să fiu aproape de români"

Sambata, 23 Octombrie 2021, ora 04:10
3816 citiri
Un român care lucrează în construcții a ajuns viceprimar în Italia. "Scopul meu a fost să fiu aproape de români"
Toader Stoica a ajuns viceprimar într-o comună din Italia FOTO Facebook Toader Stoica

Toader Stoica, în vârstă de 52 de ani, este unul dintre românii aleși în urma scrutinului local din data de 3 octombrie, din Italia.

Pe 19 octombrie, consilierii din orașul unde locuiește și unde a candidat l-au ales și în funcția de viceprimar, o sarcină onorantă pentru românul originar din Vrancea.

El este viceprimar al localității Riano, o comunitate aflată lângă Roma, cu 10.000 de locuitori, din care peste 1.100 sunt români.

Toader Stoica se află la al doilea mandat în Consiliul Local din Riano și a obținut aproximativ 300 de voturi în alegeri, lucru care i-a permis să ocupe un fotoliu de consilier.

„Cu mare drag vă pot spune că după alegerile câștigate la Riano din 3 și 4 octombrie, ieri mi-am semnat delegația care va prelua triplul rol de viceprimar, asisor (consilier în executivul comunei) si consilier local. Îi mulțumesc primarului, întregii majorități și grupului Riano Riparte pentru încrederea acordată, voi ocupa această funcție cu un imens simț de răspundere față de toți cetățenii”, arată Toader Stoica într-o postare pe Facebook.

Românul este antreprenor în domeniul construcțiilor și este implicat de mai bine de zece ani în viața socială și politică a localității Riano. Susține că 80% din votanții săi au fost români, care au venit la vot peste așteptările sale.

„Datorită organizării perfecte și ușurinței cu care circula informația in ziua de astăzi, numărul persoanelor înscrise la Riano este foarte mare. Cu multă muncă si multă răbdare se obține totul. Încă o dată s-a dovedit că românii sunt foarte puternici atunci când sunt uniți. Predominante cu siguranță au fost voturile românilor, dar m-au surprins plăcut și italienii care mi-au acordat încredere și au decis să mă voteze. Atât înainte de acest mandat, cât și acum, scopul meu a fost sa fiu aproape de români și să răspund prompt nevoilor lor”, spune Toader Stoica.

Un lugojean a fost ales consilier local

Nu este singurul român care a fost ales în urma alegerilor administrative din această toamnă în Italia.

Dorin Adrian Briciu, în vârstă de 48 de ani, originar din Lugoj, a fost ales în Consiliul Local al Primăriei din Sezze-Lazio, o localitate de peste 23.000 de locuitori.

Acesta a candidat pe lista „Sezze Futura” și a obținut 390 de voturi.

În Sezze se află aproximativ 2.000 de cetățeni români rezidenți, dar numai 800 s-au înscris pe listele electorale și au avut drept de vot.

„Odată, eram în Sezze 6.000 de români, astăzi suntem sub 2.000. Mulți au plecat să caute de lucru în altă parte, iar o parte dintre ei s-au întors în România. Principalele probleme cu care se confruntă românii sunt cele birocratice, legate de închirierea unei locuințe”, spune Dorin Adrian Briciu.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
Dîncu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: ”A avut în spate câțiva lideri importanți / Arată pentru prima dată că Estul e important”
Dîncu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: ”A avut în spate câțiva lideri importanți / Arată pentru prima dată că Estul e important”
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării şi candidat PSD la alegerile europarlamentare, susţine că preşedintele Klaus Iohannis a avut în spate mai mulţi lideri europeni atunci când şi-a...
#diaspora, #alegeri Italia, #viceprimar , #stiri diaspora