Sportivi celebri dopati - cateva scandaluri rasunatoare

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 21:26
5780 citiri
Sportivi celebri dopati - cateva scandaluri rasunatoare

Celebritatea marilor performante sportive a facut ocolul globului la timpul sau, aproape cu aceeasi fervoare ca si celebritatea sportivilor dopati, cu buna stiinta, sau fara voia lor. In unele cazuri, cei vinovati au platit din greu, in altele si-au ratat cariera sportiva si foarte rar s-a intamplat sa se strecoare vreunul discret.

De fiecare data, un nou caz ridica un nou scandal si-l trimitea in uitare pe cel vechi. Dar nimic nu poti sterge cu buretele in fata istoriei, unde scandalurile rasunatoare raman consemnate si pot fi oricand rememorate, in caz ca cineva devine curios.

1. Atleta Marion Jones, multipla campioana olimpica americana, detinatoare a 5 medalii de aur in anul 2000, a fost descoperita la Sidney, in 2007, sub influenta unor substante nepermise. Si-a recunoscut vina si a restituit din proprie initiativa toate medaliile. Asta n-a scutit-o de consecinte, ea a fost prima sportiva din istorie condamnata la 2 ani inchisoare pentru asemenea fapta.

2. Inotatorul american Michael Phelps detinea 14 medalii de aur la jocurile olimpice, din care opt la o singura olimpiada, cea din 2008. Atunci, dupa olimpiada, un grup de paparazzi l-au fotografiat in compania unor prieteni, consumand droguri. Jurnalistii sugerau ca nu este pentru prima data cand campionul cade in nepermisul pacat. Dar faptele erau ulterioare jocurilor. Ca urmare, scandalul de proportii s-a stins ca un foc de paie.

3. Atleta americana Tori Edwards, campion mondial la 100 metri plat, a fost descalificata, cu interdictie pe doi ani, fiind gasita sub influenta unor substante nepermise. S-a justificat, dovedind ca luase tablete curente pentru probleme de sanatate, dar explicatia n-a fost luata in consideratie: instructiunile medicamentului avertizau ca, desi fara efect dopant, un test antidoping poate da rezultat pozitiv.

4. Un alt caz a fost cel al rusoaicelor Ekaterina Iuriev, Albina Akhatova si al rusului Dmitri Yaroshenko. Toti trei reprezentau sperantele Rusiei la cupa mondiala din 2009 si toti trei au fost descalificati si suspendati pe doi ani, dupa ce-si primisera medaliile, bune de restituit.

5. In 2006, din 11 halterofili iranieni, un numar de 9 au fost gasiti sub influenta drogurilor. A fost unul din cele mai mari loturi descalificat in grup, vreodata.

6. La 27 iulie 2006, ciclistul american Floyd Landis, care participa la celebrul Tour de France, a fost depistat pozitiv, cu consecintele de rigoare. S-a aparat in instanta, asistat cu avocati de renume si se pare ca inca se mai judeca, dupa ce se pronuntase o interdictie de 2 ani, cu efect retroactiv, intrucat trecuse timpul

7. Pana si legendarul fotbalist Diego Armando Maradona a fost acuzat ca ar fi consumat cocaina, desi dansul personal nu a recunoscut niciodata acest fapt, referindu-se la inexactitatea testelor de labortator. Totusi, n-a reusit sa inlature suspendarea pe termen de 15 luni. Parerile inca mai sunt impartite.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Sportivi dopati, #Maradona cocaina, #scandaluri rasunatoare sport , #cariera