Povestea golului marcat cu mana de Maradona la Mondialul din Mexic. Shilton, portarului Angliei: Avea maretie in el, dar, din pacate, nu avea sportivitate

Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 09:04
3346 citiri
Povestea golului marcat cu mana de Maradona la Mondialul din Mexic. Shilton, portarului Angliei: Avea maretie in el, dar, din pacate, nu avea sportivitate
Foto: FIFA

Portarul nationalei Angliei de la Cupa Mondiala din 1986, Peter Shilton, nu il iarta pe Diego Maradona pentru faptul ca nu si-a cerut niciodata scuze dupa golul marcat cu mana, in sferturile de finala ale competitiei.

"Viata mea a fost mult timp legata de cea a lui Diego Maradona si nu asa cum mi-as fi dorit. Dar ma intristeaza sa aud de trecerea lui in nefiinta la o varsta atat de frageda.

A fost, fara indoiala, cel mai mare jucator cu care m-am confruntat vreodata si gandurile mele sunt alaturi de familia lui. (...) Ne-am duelat pentru o minge inalta, dar stia ca nu o va putea lovi cu capul, asa ca a lovit-o cu pumnul si a trimis-o in plasa. O infractiune clara. Inselaciune. In timp ce fugea sa sarbatoreasca, chiar s-a uitat inapoi de doua ori, parca asteptand fluierul arbitrului.

Stia ce facuse. Toata lumea stia, in afara de arbitru si de doi tusieri. Nu-mi pasa ce spune lumea, a castigat jocul pentru Argentina. A marcat un al doilea gol stralucitor, aproape imediat, dar inca ne clatinam dupa ceea ce se intamplase cu cateva minute mai devreme. Pentru prima data in meci, l-am lasat sa ne depaseasca si a marcat.

A fost un gol minunat, dar fara indoiala, fara primul gol el nu l-ar fi marcat pe al doilea. M-a deranjat de-a lungul anilor. Nu voi minti despre asta acum. Oamenii spun ca ar fi trebuit sa resping mingea oricum si ca am lasat un om mai scund sa ma depaseasca.

Asta e o prostie, se poate intampla. Nu ar fi lovit balonul cu pumnul daca ar fi stiut ca il poate lovi cu capul, nu-i asa? Desigur ca nu.

Deci sunt in regula cu toate astea. Nu, ceea ce nu-mi place este ca nu si-a cerut niciodata scuze. Niciodata, in niciun moment, nu a spus ca a trisat si ca ar vrea sa-si ceara scuze.

In schimb, el a tinut-o cu . Nu era corect. Se pare ca avea maretie in el, dar, din pacate, nu avea sportivitate. De-a lungul anilor, au existat cateva incercari de a ne aduce pe noi doi in aceeasi camera.

Abordarea mea in acest sens a fost intotdeauna aceeasi: ca as fi fericit sa o fac daca as crede ca are de gand sa-si ceara scuze. As fi dat mana cu el. Dar nu mi s-a oferit niciodata nicio indicatie ca ar fi posibil sa se intample. Odata, mi s-a cerut sa particip la un talk-show cu el in Argentina.

Dar din nou nu s-a simtit bine. Am simtit ca totul va fi un truc, asa ca m-am tinut la distanta si cred ca am luat decizia corecta. Majoritatea jucatorilor echipei engleze care au evoluat in Mexic simte asa cum o fac eu in prezent.

Nu doar eu am fost inselat, ci toata echipa. Am avut sansa sa ajungem in semifinale si poate in finala Cupei Mondiale.

Cat de des se intampla asta? Am fost norocos. Sansa mea a venit din nou patru ani mai tarziu, dar altii nu au fost atat de norocosi. Imi amintesc vestiarul nostru dupa meci. A fost destul de dezolant. Bobby Robson, managerul nostru, a intrat.

El a stat acolo si s-a uitat la noi. , a intrebat. Cu totii am dat din cap si el a clatinat din cap, s-a intors si a iesit.

Este ciudat ca ieri s-au implinit 50 de ani de la debutul meu pentru Anglia, impotriva Germaniei de Est, pe Wembley. Mi s-a amintit in schimb despre o alta aparitie a mea pentru tara. Este cu siguranta un joc pe care nu-l voi uita niciodata", a declarat Shilton, intr-un editorial din mirror.co.uk.

Diego Armando Maradona a marcat multe goluri in cariera lui, insa doua dintre ele au locul lor in istorie, adanc intiparite.

La Cupa Mondiala din Mexic, Argentina a jucat in sferturi cu Anglia, la 22 iunie 1986.

In minutul 51, la o minge respinsa gresit de Steve Hodge, aflat in marginea careului mare al englezilor, balonul a descris o bolta spre propria poarta. Catre el s-au repezit portarul Peter Shilton si Maradona, ambii in saritura, la vreo opt metri de poarta. Argentinianul a impins mingea cu mana stanga, suficent ca Shilton, care se aruncase cu mana dreapta inainte, pentru a o respinge, sa rateze interceptia.

Balonul s-a dus in poarta, iar arbitrul, care nu a vazut hentul, a validat golul, in ciuda protestelor vehemente ale jucatorilor englezi.

"Cautam un spatiu pentru ca englezii erau de piatra. Fenwick, Butcher, toti din aparare erau uriasi. Valdano nu mi-a dat pasa mie, ci a gresit si a ajuns la Samson. Samson a dat in spate.

Am vazut mingea pe sus si, in cateva secunde, mi-am dat seama ca nu as ajunge la cap, asa ca mi-a venit in minte sa pun mana si capul. Am vazut mingea in poarta si am inceput sa strig: Gol, Gol.

Idiotul de Checho m-a intrebat daca am facut-o cu mana mea. , i-am spus. Au inceput toti sa ma imbratiseze. De asemenea, Valdano mi-a zis: Si i-am raspuns la fel. ", a povestit Maradona, la multi ani dupa acel meci.

Cateva minute mai tarziu, dupa ce a fost intrebat de un jurnalist daca a marcat cu mana, Maradona a raspuns: "A fost mana lui Dumnezeu".

La patru minute dupa "Mana lui Dumnezeu" a urmat "Golul secolului", considerat cel mai frumos gol dupa o actiune individuala din istorie. Maradona a primit un balon in propria jumatate de la Hector Enrique si a inceput o cursa de 55 de metri, timp de zece secunde, in care a driblat cinci adversari, inclusiv pe Shilton, si a ridicat scorul la 2-0.

Partida avea sa se incheie cu 2-1 pentru argentinieni.

La 29 iunie 1986, Maradona ridica trofeul mondial deasupra capului, dupa ce Argentina invingea, in finala, cu 3-2, reprezentativa Republicii Federale Germania.

Diego Maradona a incetat din viata, miercuri, la varsta de 60 de ani.

Trupul neinsufletit al lui Diego Maradona a fost depus la Palatul prezidential din Buenos Aires. Ultimele informatii despre fostul mare fotbalist

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#shilton maradona mexic mondial , #stiri Maradona