Romanul care l-a marcat pe Maradona, Iosif Rotariu: Am avut privilegiul si sansa sa fiu aproape de un om care cred eu ca a fost cel mai mare din istorie

Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 12:00
3498 citiri
Romanul care l-a marcat pe Maradona, Iosif Rotariu: Am avut privilegiul si sansa sa fiu aproape de un om care cred eu ca a fost cel mai mare din istorie
Foto: Facebook / Diego Maradona

Fostul international Iosif Rotariu, cel care l-a marcat pe Diego Maradona in meciul Romania - Argentina, scor 1-1, la Cupa Mondiala din Italia, din 1990, se bucura ca a avut privilegiul si sansa sa fie aproape de cel mai mare fotbalist din istorie.

"Cu o seara inainte de meci, la antrenamentul oficial, dupa ce s-a terminat antrenamentul, am mai ramas pe teren cu Silviu Lung si cu nea Imi Ienei. Lung era capitanul echipei si eu eram coleg de camera cu el. A fost o discutie cine il marcheaza pe Maradona si Silviu Lung a zis ca numai Roti poate sa-l marcheze.

M-a intrebat nea Imi: 'poti sa-l marchezi?' Eu am zis ca da, a fost un raspuns instinctiv, pe loc. Daca m-ar fi intebat peste o ora sau doua, ziceam ca nu. M-au luat pe nepregatite. Am intrat pe teren cu teama, cu emotie, cu stres, noaptea am dormit foarte putin. Noi aveam nevoie de un rezultat pozitiv, un egal ca sa putem trece de grupa.

Ma gandeam ca toata lumea urmarea meciul, toata tara si in cazul in care Maradona ar fi inscris sau ar fi facut o faza din care noi am fi pierdut, mai mult ca sigur vina ar fi fost data pe mine. A fost foarte mult stres, tensiune, dar dupa 10-15 minute de la incalzire si dupa inceputul meciului, fiind si foarte multa lume pe stadion, la Napoli, toata lumea ii scanda numele... L-am vazut pe tunelul de la intrarea pe teren cate jonglerii facea cu mingea si cat de relaxat era, eram speriat.

Eu aveam emotie, ma uitam tot timpul la el, sa vad ce face, cum se misca, stiam ca trebuie sa-l marchez. Am avut privilegiul acesta si sansa sa fiu aproape de un om care cred eu ca a fost cel mai mare din istorie si nu numai pentru ce a facut pe terenul de fotbal, ci prin tot ce a facut el, in show-urile de televiziune, prin personalitatea pe care a avut-o.

In foarte multe momente nu am avut alta posibilitate decat sa intru putin mai dur si sa-l lovesc. Era normal sa aiba anumite reactii, era cel mai mare jucator si campion mondial, dar nu au fost din punct de vedere fizic, sa ma loveasca.

Folosea niste cuvinte in limba italiana, care probabil ca ma... Dar din punct de vedere fizic nu a avut nicio intrare. La cat l-am lovit eu, ma asteptam ca la urmatoarea faza sau candva sa vina sa ma loveasca, dar nu, si-a vazut tot timpul de joc. Eu l-am lovit de cele mai multe ori, el s-a comportat ca un mare campion.

Daca l-as fi lasat singur, sa nu-i fac marcaj, cum se face azi, marcaj in zona, cu siguranta ar fi reusit sa marcheze si am fi pierdut", a declarat Rotariu, la Europa FM.

In urma cu cinci luni, fostul mare fotbalist Diego Maradona a postat pe contul sau de Facebook un mesaj in care si-a amintit de meciul Argentina - Romania, scor 1-1, de la Cupa Mondiala din 1990, din Italia.

"Acum 30 de ani, impotriva Romaniei, trebuia sa obtinem calificarea pentru faza urmatoare. Aveau mari jucatori, precum Hagi, Lacatus, Popescu. Aveam un galben si cu altul nu as fi jucat meciul urmator.

A fost multa lupta, foarte fizica si cu putin fotbal. Iar la sfarsitul primei reprize, numarul 5 al Romaniei (n.r. - Iosif Rotariu) mi-a rupt glezna stanga, mi-a deschis-o cu o lovitura. In a doua repriza, am jucat cu infiltratii si puteam face foarte putin.

Dar nu eram nebun sa ies. Imi amintesc ca la pauza, Moncho Monzon mi-a spus ca vrea sa inscrie un gol, iar eu i-am raspuns ca la cornere sa atace prima bara, pentru ca urma sa trimit mingea acolo. Si multumesc Domnului, Moncho s-a dus sa o caute unde i-am spus.

Dar, din pacate, nu am putut pastra scorul si am fost egalati imediat. Am sfarsit morti si foarte amarati, pentru ca a trebuit sa jucam impotriva Braziliei", a povestit Maradona, care insotea postarea de un rezumat al meciului, in care se insista pe duelurile dure dintre jucatorii celor doua echipe.

La 18 iunie 1990, Romania a remizat cu Argentina, scor 1-1, la Napoli, in ultima etapa a fazei grupelor. Monzon a deschis scorul in minutul 62, iar Balint a egalat, in minutul 68.

Tricolorii au incheiat pe locul 2 grupa, dupa Camerun, dar inaintea Argentinei, clasata pe locul 3. Si Romania si Argentina au mers in optimi, insa jucatorii antrenati de Emeric Ienei au fost eliminati de Irlanda, la penaltiuri.

Argentina a ajuns in finala, dar a pierdut titlul mondial in fata RFG, scor 0-1.

Cele doua echipe, Romania si Argentina, s-au mai aflat fata in fata, in SUA, la Cupa Mondiala din 1994. Insa Maradona nu a fost pe teren, fiind suspendat dupa ce a fost depistat pozitiv. El Pibe D'Oro a urmarit din tribune cum Argentina pierde in fata Romaniei, scor 2-3, in optimile de finala ale competitiei.

Diego Maradona a incetat din viata, miercuri, la varsta de 60 de ani.

Cauzele mortii lui Maradona. Ce au descoperit doctorii la autopsie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#maradona a murit rotariu italia , #stiri Maradona