Beneficiile cărnii de vită și de mânzat pentru sănătate

Advertorial
Vineri, 17 Februarie 2023, ora 18:13
7161 citiri
Beneficiile cărnii de vită și de mânzat pentru sănătate
FOTO: unsplash.com

Printre beneficiile cărnii de vită sau de mânzat se numără gustul său delicios și aportul de fier, vitamine, minerale și proteine, caracteristici care o fac un aliment esențial în dietă.

Mulți nutriționiști consideră că carnea de vită oferă mari beneficii organismului, dacă este consumată în cantitatea potrivită. O modalitate de a cunoaște beneficiile acestui consum este de a lua în considerare nevoile nutriționale în funcție de vârstă.

Iată care sunt beneficiile cărnii de vită și de mânzat, în funcție de diferitele etape ale vieții tale:

De la vârsta de 7 luni

În primele luni de viață, bebelușii primesc toate beneficiile nutriționale de care au nevoie din laptele matern. Cu toate acestea, după vârsta de 7 luni, acest aliment nu mai acoperă necesarul de proteine și fier al copilului.

Proteinele, axa fundamentală pentru buna dezvoltare și funcționare a mușchilor, reprezintă unul dintre cele mai mari beneficii ale consumului de carne de vită și mânzat, deoarece reprezintă 26-27% din alimentul complet, cifră care se regăsește cu greu în alte alimente.

Fierul, care este responsabil pentru distribuirea oxigenului de la plămâni la restul corpului, este vital pentru creșterea bebelușilor. O deficiență a acestui nutrient poate duce la lipsa poftei de mâncare, dificultăți de învățare sau boli precum anemia. Amintiți-vă că pentru fiecare 100 g de carne de vită, obțineți între 1,4 și 2,4 mg de fier.

În practică...

Carnea de vită sau mânzat este unul dintre primele alimente de origine animală pe care le va încerca bebelușul tău, așa că trebuie administrată cu blândețe, treptat și observând cum o tolerează.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bebelușii cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 luni ar trebui să consume 1,6 (g/kg)/zi, adică 1,6 grame de proteine pe kilogram de greutate pe zi. Dintre acestea, se recomandă ca 65% din proteinele pe care le consumă să fie de origine animală.

La copii

Beneficiile cărnii de vită sau mânzat sunt numeroase, în special în etapele de creștere, când cheltuielile energetice cresc.

Copiii aleargă, se joacă și își petrec cea mai mare parte a timpului în mișcare; din aceste motive, printre beneficiile cărnii de vită se numără promovarea dezvoltării corecte a întregului lor sistem muscular. În consecință, pe măsură ce copiii cresc, acest lucru le permite, de asemenea, să își sporească potențialul cognitiv.

Alanina, unul dintre aminoacizii responsabili de formarea proteinelor la ființele vii, este cel mai util pentru copii, deoarece furnizează organismului energia de care are nevoie pentru viața de zi cu zi. Persoanele care au un conținut scăzut de alanină tind să obosească mult mai repede.

În general, un copil ar trebui să mănânce acest aliment în fiecare zi, indiferent de care dintre cele 3 mese este vorba.

Ar trebui să se precizeze că copiii supraponderali ar trebui să mănânce carne de vită sau mânzat, dar să evite pe cât posibil carnea procesată, din cauza excesului de grăsimi pe care le conține.

La adulții tineri

Ca și alte ființe vii, toți oamenii au procese de naștere, creștere, dezvoltare, reproducere și moarte. Pentru adulții care se află în faza de reproducere, consumul și beneficiile cărnii de vită sunt foarte importante pentru a menține încărcătura completă de spermatozoizi și ovule de care au nevoie atât sistemul reproductiv masculin, cât și cel feminin pentru a funcționa corect.

În plus, carnea de vită este o sursă importantă de vitamina B12, care este prezentă doar în proteinele de origine animală și este esențială pentru formarea globulelor roșii din sânge și pentru buna dezvoltare a sistemului nervos central. Absența acestei vitamine poate duce la tulburări cardiovasculare și renale.

Potrivit OMS, se recomandă consumul a 500 de grame de carne roșie pe săptămână: carne de vită, mânzat, carne de oaie, de porc etc.

Asigurați-vă că vă oferiți dumneavoastră și familiei dumneavoastră un aliment complet, care vă oferă toate aceste beneficii.

La adulții în vârstă

Pentru persoanele în vârstă, beneficiile cărnii de vită sau mânzat sunt prezente într-un rol preventiv. Pentru că scopul consumului acestui aliment este că nutrienții împiedică mușchii să se irosească și să provoace leziuni grave.

Persoanele cu vârsta de peste 55 de ani ar trebui să-și aprovizioneze organismul cu suficientă carne de vită sau mânzat, deoarece cantitatea de fier și de proteine esențiale din acest aliment nu se găsește în alte alimente, cum ar fi laptele sau ouăle. În plus, proteinele din carnea de vită sunt mai ușor de absorbit decât cele vegetale, între 90 și 99%. Acest lucru înseamnă că, cu cât absorbția este mai mare, cu atât mai mare este disponibilitatea pentru regenerarea țesuturilor, un proces vital pentru menținerea sănătății organismului.

Rețineți că, în unele cazuri, oamenii se îngrașă nu pentru că mănâncă prea mult, ci pentru că au încetat să mai consume cantitatea necesară de proteine și, în consecință, mușchiul, care trebuie să fie aprovizionat cu proteinele necesare, începe să se autoconsume.

Înlocuirea beneficiilor aduse de carnea de vită nu este atât de simplă

Deși mulți nutriționiști au spus că a mânca orez și fasole este același lucru cu a mânca o porție de carne de vită sau mânzat, nu este așa. Este clar că fasolea are proteine, iar dacă este completată cu orez, cantitatea de aminoacizi va fi similară cu cea a cărnii. Cu toate acestea, aceste alimente nu au aceleași structuri biochimice și nu vor avea niciodată aceleași biomolecule ca și carnea, care reacționează diferit în organism.

Carnea este inegalabilă, iar din punct de vedere al conținutului de proteine, vitamine și minerale, niciun alt aliment nu este comparabil. De aceea, este atât de important pentru procesele de creștere și dezvoltare în toate etapele vieții umane.

Este important să subliniem că datele prezentate în acest articol sunt orientative și nu înlocuiesc consultarea unui profesionist din domeniul sănătății.

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
#dieta, #alimentatie, #carne de vita , #dieta