Internetul este plin de „cure de slăbire”. Care mai de care promit scăderi spectaculoase în greutate, însă întrebarea care se pune este: cât de sănătoase sunt aceste diete? Pentru că slăbitul presupune un stres la nivelul întregului organism. Se poate, totuși, slăbi sănătos?
Specialiști din cadrul sistemului de asistență medicală de stat din Regatul Unit au creionat o serie de sfaturi cu privire la pierderea în greutate într-un mod sănătos, fără ca ulterior să te îngrași la loc.
Nu sări peste micul dejun
Suntem tentați ca la micul dejun să bem o cafea și atât. Omiterea unei mese principale nu este însă o soluție. Practic, sărind peste micul dejun nu faci decât să omiti porția de nutrienți necesari pentru a funcționa normal pe parcursul zilei. Mai mult, sunt șanse mari ca pe parcursul zilei să fii tentată să tot iei mici gustări pentru a-ți astâmpăra foamea.
Stabilește-ți un program regulat de masă
Specialiștii recomandă trei mese principale și două gustări. Regula e ca între mese să fie în jur de trei ore și de preferat ar fi să nu se mai consume nimic după ora 19.00. Dacă mănânci la ore regulate pe parcursul zilei, caloriile vor fi arse într-un ritm mai rapid. În plus, astfel este redusă tentația de a gusta din alimentele bogate în grăsimi și în zahăr.
Mănâncă multe fructe și legume
Fructele și legumele proaspete conțin puține calorii și grăsimi și sunt bogate în fibre, adică cele trei elemente necesare pentru a slăbi. În plus, conțin multe vitamine și minerale.
Mișcă-te cât mai mult
Ca să slăbești este foarte important să înlocuiești sedentarismul cu mișcarea. Trebuie să fii activă, iar acest lucru îți va aduce o mulțime de beneficii. Exercițiile fizice ajută la arderea excesului de calorii, care nu pot fi pierdute doar prin dietă. Găsește acea activitate fizică pe placul tău, care să ți se potrivească și pe care o poți include cu ușurință în rutina zilnică.
Bea multă apă
Oamenii confundă uneori setea cu foamea și ajung să mănânce când, de fapt, nu au nevoie decât de un pahar cu apă.
Alege alimentele bogate în fibre
Alimentele care conțin fibre te ajută să te simți sătul. În felul acesta, vei mânca mai puțin și vei pierde în greutate. Multe dintre fructe și legume, dar și ovăzul, pâinea integrală, orezul brun, pastele, fasolea, mazărea și lintea conțin fibre.
Citește cu atenție etichetele produselor
Chiar și produsele pe care la prima vedere le-am putea considera sănătoase sunt șanse mari să fie pline de zaharuri sau de grăsimi. Citește cu atenție eticheta alimentelor și descifrează informațiile prezentate. Numărul de calorii ale unui aliment, spre exemplu, te va ajuta să-ți dai seama dacă se încadrează în cantitatea zilnică pe care ai stabilit-o.
Alege farfurii mici la masă
Creierul poate fi păcălit. Una este să îți umpli o farfurie mare și una este să îți pui mâncarea într-una mică. Vizual, impactul este același pentru creier, în schimb, cantitatea de mâncare este mult mai mică. Potrivit studiilor, durează aproximativ 20 de minute ca stomacul să îi transmită creierului că este plin, așa că mănâncă încet și oprește-te înainte de a avea senzația de plin.
Mănâncă tot ceea ce îți place
Privarea tocmai de acele alimente care îți fac plăcere nu va crea decât frustrare și o dorință de a abandona rapid „dieta”. Așa că mănâncă tot ce îți place. Evident, în cantități mici, însă evită să „rămâi cu gândul” la o prăjitură sau la o porție de cartofi prăjiți. Nu sunt alegerile cele mai bune dacă vrei să slăbești, însă ocazional pot fi consumate, cu condiția să rămâi în limita zilnică a caloriilor.
Nu ține prin preajmă alimente pe care n-ai vrea să le consumi
Ai decis să nu mai mănânci atât de des ciocolată sau să nu mai bei sucuri dulci? Scapă rapid de ele din preajma ta. E bine să nu le ai la îndemână pentru a nu reprezenta o tentație. Încearcă să găsești alternative sănătoase la ele, cum ar fi fructe, prăjituri cu ovăz, floricele nesărate și suc de fructe.
Consumă cât mai puțin alcool
Un pahar de vin poate să conțină mai multe calorii decât o bucată de ciocolată. În timp, cantitățile mari de alcool pot contribui cu ușurință la creșterea în greutate.