Doi gemeni au ținut diete diferite, timp de 12 săptămâni. Care a pierdut mai multă grăsime și a avut mai multă energie: „A fost îngrozitor”

Sambata, 08 Februarie 2025, ora 05:00
4966 citiri
Doi gemeni au ținut diete diferite, timp de 12 săptămâni. Care a pierdut mai multă grăsime și a avut mai multă energie: „A fost îngrozitor”
Cei doi frați gemeni FOTO Facebook/ Hugo Turner

O pereche de gemeni identici care au urmat diete diferite timp de 12 săptămâni au devenit amândoi mai în formă și mai supli, indiferent dacă au consumat mai multe grăsimi sau mai mulți carbohidrați. Cu toate acestea, cel care a urmat dieta bogată în carbohidrați a avut mai multă energie.

Ross și Hugo Turner, în vârstă de 36 de ani, aventurieri profesioniști din Marea Britanie, au testat anterior efectele antrenamentelor de 40 de minute față de cele de 20 de minute și au comparat masa musculară și biomarkerii bolilor cronice după diete vegane și omnivore.

După ce și-au întrebat cei 25.000 de urmăritori de pe rețelele sociale ce ar trebui să încerce în continuare, a devenit clar că oamenii erau curioși să afle dacă o dietă săracă în carbohidrați sau săracă în grăsimi este mai bună pentru forță, fitness și aspect fizic.

În timp ce unii adepți ai dietei keto jură că o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi îi ajută să-și atingă obiectivele, alții susțin că reducerea grăsimilor este calea spre rezultate mai bune.

Pentru a vedea dacă frații își pot menține nivelul ridicat de forță și fitness pe durata experimentului, oamenii de știință sportivă de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie i-au monitorizat.

Deși Hugo, care a urmat dieta bogată în grăsimi, a acumulat mai multă masă musculară decât fratele său, el a declarat pentru Business Insider că s-a descurcat mai prost și s-a simțit mai obosit în timpul exercițiilor intense. Ross, care a urmat dieta bogată în carbohidrați, nu a pus la fel de multă masă musculară, dar a pierdut mai multă grăsime și a avut rezultate mai bune la testele de rezistență cardiovasculară.

Experimentul a fost anecdotic și nu suficient de amplu pentru a dovedi care dietă este „mai bună”. Cu toate acestea, un fiziolog sportiv care a lucrat cu frații Turner a spus că este interesant faptul că amândoi și-au îmbunătățit condiția fizică.

Gemenii au adăugat 500 de calorii de carbohidrați sau grăsimi în dieta lor

Înainte de experiment, Hugo și Ross aveau o dietă echilibrată între carbohidrați și grăsimi. În timpul experimentului, fiecare a consumat aproximativ 3.500 de calorii pe zi, dintre care 2.500 proveneau din trei mese și două gustări furnizate de un serviciu de livrare.

Pentru a evita extremele, au modificat dieta doar cu 500 de calorii pe zi:

Hugo a crescut aportul de grăsimi, urmând un plan alimentar sărac în carbohidrați și adăugând alimente bogate în grăsimi precum ulei de măsline, unt, nuci, ouă și avocado.

Ross a urmat un plan alimentar „echilibrat” și a adăugat calorii din alimente bogate în carbohidrați, precum paste și orez, evitând alimentele bogate în grăsimi.

Pentru a-și susține antrenamentele, fiecare a consumat shake-uri proteice de 350 de calorii pe zi, deoarece un aport ridicat de proteine este esențial pentru construirea și repararea mușchilor.

Frații au făcut antrenamente similare, care au inclus exerciții cardio și de forță cu echipamente de sală de acasă, și au luat o zi de pauză la fiecare trei zile. „Nu am fost perfecți în antrenamentele noastre, dar măcar am fost imperfecți împreună,” a spus Ross.

Dietele sărace în carbohidrați și în grăsimi s-au simțit drept restrictive

Hugo a spus că dieta bogată în grăsimi a fost „incredibil de dificilă” din punct de vedere mental și că nu s-a simțit energizat sau motivat. „Nu m-am simțit niciodată bine,* a spus el.

„Mâncam de cel puțin șase ori pe zi și nu mă simțeam niciodată plin sau satisfăcut, așa că eram mereu flămând.”

„Dar, în același timp, nu am avut căderi de energie, așa cum probabil aș fi avut cu o dietă bogată în carbohidrați.”

Hugo a considerat că dieta bogată în grăsimi a fost repetitivă și i-a lipsit senzația de sațietate. Deoarece grăsimile conțin 9 calorii pe gram, iar carbohidrații și proteinele doar 4 calorii pe gram, se pot consuma mai multe alimente bogate în carbohidrați pentru același număr de calorii ca o porție mai mică de grăsimi.

Ross a spus că i-a lipsit textura alimentelor bogate în grăsimi, dar s-a simțit sătul. Uneori, a mâncat o bucățică de ciocolată neagră, ceea ce l-a ajutat să facă față poftelor.

„Ieri am mâncat prima bucățică de brânză după 12 săptămâni și a avut un gust incredibil,” a spus Ross, iar ambii frați au recunoscut că abia așteaptă să mănânce pizza.

Exercițiile de anduranță au fost mai dificile pentru cel cu dieta bogată în grăsimi

Înainte și după experiment, frații și-au măsurat compoziția corporală:

Pe dieta bogată în grăsimi, Hugo:

✅ A câștigat 3 kg de masă musculară

❌ A pierdut doar 0,3 kg de grăsime

❌ A acumulat mai multă grăsime viscerală (de la 11,4% la 12,6%)

✅ Nu a avut schimbări în nivelul colesterolului

Pe dieta bogată în carbohidrați, Ross:

✅ A câștigat 1 kg de masă musculară

✅ A pierdut 0,9 kg de grăsime

✅ A redus grăsimea viscerală (de la 11,5% la 11,1%)

✅ Și-a redus colesterolul

Deși amândoi și-au îmbunătățit forța, Hugo (dieta bogată în grăsimi) a avut dificultăți la testele de rezistență cardiovasculară.

„După 40 de minute de alergare, m-am simțit complet epuizat,”a spus el. „A fost îngrozitor.”

Testele de sânge au confirmat acest lucru: analiza pragului de lactat a arătat că Hugo a avut mai multe dificultăți metabolice decât Ross.

Ross, care a reușit să alerge mai mult spre finalul experimentului, a spus că „carbohidrații sunt foarte buni și ușor disponibili pentru a furniza energie la intensități ridicate.”

Nu există dieta „cea mai bună”

Steven Harris, fiziolog la Universitatea Loughborough, a remarcat că amândoi și-au îmbunătățit performanta sportivă și sănătatea metabolică. Cu toate acestea, dieta bogată în carbohidrați l-a ajutat pe Ross să își mențină performanța mai bine.

Recomandarea lui? Alege o dietă echilibrată care îți susține stilul de viață, în loc să urmezi tendințele.

Prima victorie după aproape 1.000 de zile pentru un fost finalist la Wimbledon. Rezultate de la Miami
Prima victorie după aproape 1.000 de zile pentru un fost finalist la Wimbledon. Rezultate de la Miami
Tenismanul australian Nick Kyrgios a obținut prima sa victorie la simplu după aproape doi ani și jumătate, reușind să se impună în trei seturi, 3-6, 6-3, 6-4, în fața americanului...
Al doilea „mastodont” care a bătut șoselele României a ajuns la destinație. Cum arată mega-transportul agabaritic, asigurat pentru 58 de milioane de euro VIDEO
Al doilea „mastodont” care a bătut șoselele României a ajuns la destinație. Cum arată mega-transportul agabaritic, asigurat pentru 58 de milioane de euro VIDEO
Al doilea marea transport agabaritic, care cântărește 788 de tone, a ajuns la Termocentrala Mintia. Acesta a parcurs un drum de 245 de kilometri în 6 zile, în partea de vest a țării. Este al...
#diete, #gemeni, #rezultate, #grasime, #energie , #slabire
  1. Leurda, elixirul sănătății! Cum se ține cura cu usturoi sălbatic
  2. Care este ora ideală pentru trezire. Un reputat neurochirurg avertizează că somnul de noapte este indispensabil pentru buna funcționare a organismului
  3. Care este cea mai fericită țară din lume în 2024, potrivit ONU, și cât de jos a ajuns România în clasament
  4. Un oraș din România, printre recomandările pentru vacanța de Paște făcute de European Best Destinations, un portal specializat în clasamente turistice
  5. Horoscop zilnic. Joi, 20 martie. Zodia care trebuie să evite discuțiile în contradictoriu
  6. Bancul zilei: Pe cine caută o femeie
  7. 20.000 de euro, un bilet la festivalul "Beach, Please!". Organizator: "Dacă nu ești milionar, poți să dai skip". Ce facilități intră în suma uriașă VIDEO
  8. 10 secrete japoneze despre economisire: duc la o siguranță financiară care crește constant în timp, indiferent de incertitudini
  9. Ar trebui să clătești pastele după fierbere? Barilla pune capăt dezbaterii
  10. Cele mai avantajoase destinații de vacanță pentru 2025. Pe primul loc, o țară europeană vecină României, cu prețuri „incredibile” și plaje superbe „care amintesc de Croația”