Când vorbim despre stres și anxietate pot apărea unele confuzii și asta pentru că ele au simptome asemănătoare, însă diferența poate fi observată în cauze și efecte.
Chiar dacă ambele implică reacții de tipul „luptă sau fugi”, stresul este mai degrabă legat de acțiuni externe concrete, iar anxietatea poate apărea chiar și fără motiv, având șanse să devină o problemă cronică.
Potrivit Medical News Today, stresul se manifestă de obicei pe termen scurt și reprezintă un răspuns la o amenințare recunoscută, în timp ce anxietatea poate să persiste pe termen mai lung și nu are un factor declanșator ușor de identificat.
Stresul este în general un răspuns la o situație externă concretă, precum termenele limită, conflictele acasă sau la muncă, problemele financiare, etc. El este legat în general de factorii de stres din mediul înconjurător și scade imediat cu rezolvarea problemei care l-a cauzat.
Întrucât se manifestă la nivel fizic, emoțional și mental, stresul se resimte și la nivelul întregului corp și poate afecta mai multe organe, ca mai apoi efectele să se poată vedea la nivelul creierului, a pielii, inimii, mușchilor, glandei tiroide, oaselor, plămânilor și a întregului sistem imunitar, conform MedLife.
În ceea ce privește anxietatea, ea nu are o cauză precisă și poate apărea chiar și în momentele în care nu există un pericol real. Anxietatea este mai mult o stare internă și apăsătoare de neliniște sau teamă.
Anxietatea poate deveni chiar cronică, făcându-și apariția constant și fără a fi declanșată de vreun eveniment precis.
Stresul provoacă în general simptome vizibile, precum tensiunea musculară, oboseala, durerile de cap, irascibilitate și probleme cu somnul.
Anxietatea se manifestă printr-o senzație continuă de neliniște, teamă, anticiparea unor pericole sau scenarii grave, care vin și cu senzații fizice sau psihice, precum atacurile de panică.
Chiar dacă stresul poate face o persoană să se simtă copleșită și tensionată, el este văzut ca făcând parte din viața de zi cu zi.
În ceea ce privește anxietatea, ea poate fi destul de greu de controlat, afectând capacitatea unei persoane de a funcționa normal.
Stresul poate fi controlat prin tehnici de relaxare, organizare și o gestionare mai bună a timpului, dar și prin rezolvarea acelor probleme care îl provoacă.
Cât despre anxietate, mai exact cea cronică sau legată de tulburări de anxietate, aceasta necesită intervenție terapeutică, ca de exemplu terapia cognitiv-comportamentală (CBT), iar în unele cazuri chiar medicamente.