Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 12 octombrie, că autorităţile sunt decise să acţioneze "mult mai eficient" împotriva reţelelor de traficanţi şi că acest subiect a fost abordat în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
El a menţionat că schema de personal a Secţiei antidrog din cadrul DIICOT va fi suplimentată cu 25 de posturi.
"Venim astăzi cu o decizie majoră în lupta contra traficului de droguri, suplimentând schema de personal a Secţiei de antidrog din cadrul DIICOT cu 25 de posturi. În prezent sunt doar 16 oameni care se ocupă la nivel central de droguri. Este evident că erau copleşiţi de realitate. Am participat mai devreme la reuniunea CSAT în care am discutat tocmai acest fenomen. Suntem decişi să acţionăm mult mai eficient împotriva reţelelor de traficanţi şi am văzut la Ministerul de Interne şi la DIICOT zilele trecute semne că se poate. Anchetatorii români au mers pe urma unei astfel de reţele până în Ucraina şi au destructurat-o", a spus Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.
Conform proiectului de Hotărâre de Guvern, numărul posturilor de procurori din cadrul DIICOT urmează să fie suplimentat de la 306 la 331. De asemenea, numărul de posturi de personal auxiliar de specialitate, economic şi administrativ se va suplimenta cu 20 de posturi de grefieri şi 5 posturi de personal economic şi administrativ (de la 310 la 335 de posturi).
Potrivit notei de fundamentare, o parte dintre cele 25 de posturi de procurori vor fi alocate Secţiei de combatere a traficului de droguri din cadrul Structurii Centrale, pentru înfiinţarea unui serviciu specializat în combaterea traficului stradal de droguri pe raza municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov (7 posturi de execuţie plus 1 post de conducere). Celelalte posturi urmează să fie alocate, raportat la situaţia operativă şi necesităţi, structurilor teritoriale care înregistrează creşteri masive ale numărului de cauze penale vizând traficul de droguri psihoactive, "preponderent ca urmare a unor festivaluri, concerte, turism, centre universitare mari, de pildă Serviciul Teritorial Constanţa, unde urmează a fi înfiinţat un Birou antidrog, care să acopere întreg judeţul Constanţa, cât şi Tulcea".