Razboi la Dinamo: Un fost actionar da in vileag "planul secret" al lui Negoita

Joi, 15 Mai 2014, ora 21:15
5362 citiri
Razboi la Dinamo: Un fost actionar da in vileag "planul secret" al lui Negoita
Foto: gsp.ro

In Stefan cel Mare a izbucnit un adevarat conflict dupa ce Ionut Negoita a facut demersurile pentru a baga Dinamo in insolventa si i-a acuzat pe fostii actionari ca au adus clubul in pragul falimentului.

Fostul presedinte al Consiliului de Administratie al lui Dinamo, Nicolae Badea, a reactionat intermediul unui comunicat de presa in care a prezentat "planul secret" al lui Ionut Negoita.

Potrivit spuselor lui Badea, Ionut Negoita a venit la Dinamo doar in incercarea de a da un "boom" imobiliar, prin care urmarea sa transforme stadionul din Stefan cel Mare intr-una destinata investitiilor imobiliare.

De asemenea, Badea a oferit detalii despre datoriile pe care clubul Dinamo le avea in momentul in care s-a retras, mentionand ca Ionut Negoita nu a investit 14 milioane de euro, asa cum a sustinut.

Iata comunicatul de presa semnat de Nicolae Badea:

Ca urmare a lansarii in presa de catre dl. Negoita a scrisorii deschise legata de cererea de insolventa a Dinamo, in calitate de fost Presedinte al Dinamo, doresc sa aduc in atentia opiniei publice, cateva precizari si clarificari legate de informatiile transmise si menite sa induca in eroare iubitorii de fotlbal, in special cei dinamovisti:

Decizia dlui Negoita de achizitie a pachetului majoritar al clubului a fost fundamentata de catre acesta in cadrul evaluarii si due-diligence-ului efectuat pe parcursul a app. 9 luni asupra elementelor de activ si pasiv ale societatii, elemente cunoscute de altfel si prin prisma functiei de administrator (membru al Consiliului de Administratie) detinute in cadrul societatii (facsimile bilant 2012, aprobat de actionarii Dinamo).

Investitia de 14 milioane EURO in perioada martie 2013-martie 2014 este foarte putin credibila, prin prisma transferurilor efectuate de Dinamo in aceasta perioada, precum si a neonorarii angajamentelor de plata asumate la momentul preluarii pachetului majoritar fata de diversi parteneri ai lui Dinamo. Conform informatiile publice disponibile, la finele anului 2012, totalul datoriilor lui Dinamo se situau in jurul valorii de EURO 15,5 milioane (din care app. 50% aveau termen de rambursare peste 1 an), din care valoarea imprumuturilor acordate de fostii actionari era de cca EURO 7 milioane (imprumuturi tranzactionate catre dl. Negoita la un pret de app 25% din valoarea acestora), imprumuturi contractate de la Banci cca EURO 5 milioane (credit de investitie achizitie Baza Saftica, achizitie apartamente cu destinatia de locuinte pentru jucatori, anticipare drepturi TV), soldul furnizorilor de app. EURO 1,450,000, restul fiind datorii catre bugetul de stat, jucatori si staff-ul administrativ.

Totodata, trebuie sa avem in vedere incasarile pentru anul 2013 in valoare de app. EURO 7,9 milioane, rezultate din creantele pe care Dinamo le avea de incasat la finele 2012 de cca EURO 1,7 milioane, incasarile rezultate din vanzarea jucatorilor de EURO 2,5 milioane, drepturi TV de cca EURO 2,5 milioane, contracte de pubilicitate app. EURO 1,2 milioane.

Taxa de publicitate, invocata ca paravan al deciziei de intrare in insolventa, reflecta un calcul dorit eronat prin simplul fapt ca procentul de 3% se aplica exclusiv asupra contractelor de publicitate, de unde rezulta faptul ca doar valoarea contractelor de publicitate incheiate de Dinamo in perioada 2008-2012 ar fi trebuit sa fie de app. EURO 15 milioane. Ori, in contextul financiar prezentat mai sus si aferent anului 2012 si in baza unei comparatii cu finalul anului 2013, se poate observa cu usurinta ca nu exista temei pentru declararea unei stari de insolvente, decat in conditiile unor intentii vadite de a genera pierderi creditorilor lui Dinamo.

'Deceniul criminal' invocat de dl Negoita a insemnat pentru istoria Dinamo titluri de campioni, cupe si supercupe ale Romaniei, participari in preliminariile Ligii Campionilor si Europa League, inclusiv in grupele Europa League. Ori, in conditiile jafului invocat, clubul nu ar fi putut realize performantele sportive mentionate.

Din pacate, grandomania, dar mai ales planul secret si esuat al dlui Negoita de realizare a unei investitii imobiliare de mare anvergura intr-o zona central a Bucurestiului, l-au impins pe acesta sa incerce lumina reflectoarelor si primele pagini ale ziarelor in ipostaze de investitor, om de afaceri dornic sa continue traditia lui Dinamo de obtinere a performantei sportive, un fapt devenit obisnuinta pentru iubitorii culorilor alb-rosii in "deceniul criminal" invocat.

Disponibilitatea si aducerea in prim plan, in cadrul fiecarui interviu acordat in ultimele 6 luni, de incercari de cooptare/vanzare a clubului catre un nou partener, inceperea executarii silite de catre unii furnizori si 'lovitura de gratie' oferita prin introducerea cererii de insolventa, nu fac altceva decat sa confirme cele de mai sus si totodata sa ne indrepte atentia catre o incapacitate financiara si manageriala in tratarea cu responsabilitate, seriozitate si corectitudine a activitatii unui club de fotbal.

Esecurile aparute in ultimul an de activitate al lui Dinamo, gen pierderea unor meciuri oficiale, dificultatile financiare 'rostite' a fi regasite cu titlu de noutati dupa luna martie 2013, precum si aceasta permanenta cautare de a identifica alti vinovati (jucatori, fosti actionari, parteneri culpabili) nu fac altceva decat sa evidentieze o lipsa de viziune si strategie in afaceri, de simt practic de analiza si evaluare a situatiilor aparute, dar mai ales o lipsa de comunicare.

In final, imi exprim regretul fata de modalitatea prin care noul actionar intelege sa continue proiectul Dinamo (NEW DINAMO). Totodata, las posibilitatea iubitorilor de fotbal, si in special, suporterilor dinamovisti, sa evalueze si sa analizeze cele comunicate de dl. Negoita in cadrul scrisorii deschise si inchei printr-un vechi proverb din literatura romana 'Cine se scuza se acuza!'

Citește și:
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”
În toiul votului pentru aderarea la Schengen, coaliția de guvernare este cuprinsă de noi tensiuni după ce ministrul Energiei a prezentat un OUG despre care opoziția a spus că ar fi o „taxă...
Echipe
M
V
E
I
G
P
3
2
1
0
5 - 1
7
3
2
0
1
5 - 4
6
3
1
1
1
4 - 3
4
3
0
0
3
1 - 7
0