UPDATE: Ioana Maria Vlas ramane in arest

Miercuri, 25 Iulie 2007, ora 11:54
1077 citiri
UPDATE: Ioana Maria Vlas ramane in arest

Tribunalul Bucuresti a respins miercuri cererea de punere in libertate a Ioanei Maria Vlas arestata preventiv in procesul FNA dupa ce aceasta ceruse eliberarea facand trimitere la o decizie a instantei in cazul Dinu Patriciu prin care s-a considerat ca nu era necesara arestarea omului de afaceri.

Ioana Maria Vlas a cerut miercuri Tribunalului Bucuresti, in cadrul procesului FNA, sa fie eliberata, citand in sprijinul solicitarii sale incheierea de sedinta din 27 mai 2005, in care instanta a expus motivele pentru care a consiiderat ca nu era necesara arestarea omului de afaceri Dinu Patriciu.

Ioana Maria Vlas a citit in cateva pasaje din incheierea de sedinta, concentrandu-se asupra celor potrivit carora arestarea preventiva presupune, printre altele, existenta unui pericol social, iar in lipsa unor indicii care sa dovedeasca existenta acestuia, luarea acestei masuri nu se justifica.

Argumentele Ioanei Maria Vlas au fost completate de avocata ei din oficiu, care a spus judecatorilor ca Vlas poate fi judecata in stare de libertate, deoarece "nu este o persoana violenta" si a avut o atitudine sincera, in sensul ca a recunoscut si a regretat savarsirea faptelor, transmite NewsIn.

Avocata din oficiu a mai declarat in fata instantei ca Ioana Maria Vlas este arestata preventiv din 2003, masura fiind prelungita "excesiv de mult". "Se incalca dreptul inculpatei de a fi judecata intr-un termen rezonabil.

Este drept ca aceasta sintagma nu este precis definita, insa nu este vina inculpatei ca decizia data in acest proces a fost casata. Acum poate fi judecata in stare de libertate", a spus avocata din oficiu a Ioanei Vlas.

Procesul FNA, amanat pentru 19 septembrie

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au ramas in pronuntare cu privire la cererea de revocare a masurii arestarii preventive formulate de Vlas si au dat termen 19 septembrie pentru judecarea pe fond a dosarului din cauza lipsei de avocatului din oficiu care il reprezinta pe inculpatul Nicolae Popa si din cauza lipsei de procedura in ceea ce priveste Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Instanta va trimite o adresa catre Pioneer Asset Management, pentru ca aceasta noua societate de administrare a fostului Fond National de Acumulare (FNA) sa comunice, pentru termenul din 19 septembrie, numarul si datele investitorilor FNA in anul 2000.

Potrivit presedintelui Asociatiei Nationale Investitorilor FNA, Stefan Ionita, fondul a avut, in timp mai multi administratori. "In 2002, societatea care administra FNA era Quadrant, in 2003 fondul isi schimba denumirea in Integro, in 2005 Qadrant-ul s-a unificat cu alta societate numita Caib, iar in 2007 aceste doua societati s-au unificat cu Pioneer Asset Management, o societate din grupul Unicredit", a explicat Stefan Ionita.

El a fost de parere ca insusi aceasta schimbare a administratorului complica aflarea numarului exact de investitori si datele acestora, deoarece, in timp numarul acestora s-a modificat.

Ionita a mai declarat pentru NewsIn ca numarul de 18.000 de investitori, cat si-a propus instanta sa citeze, este de fapt numarul de carnete de investitor. In realitate, el a spus ca numarul acestor investitori "nu depaseste 12.000", insa cu toate acestea citarea lor inseamna "tergiversarea solutionarii dosarului".

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a hotarat, in 15 decembrie 2006, ca dosarul FNA sa fie trimis spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti.

In acest dosar, Ioana Maria Vlas - singurul arestat in cauza, este acuzata de inselaciune pentru ca, in calitate de presedinte al SC SOV Invest, in perioadele 1 aprilie - 1 decembrie 1999 si 1 martie - 20 aprilie 2000, ar fi indus si mentinut in eroare 13.200 de investitori la FNA, carora le-ar fi pricinuit o paguba de peste 25 de miliarde de lei.

Citeste si:
Chichița legislativă prin care PNL poate organiza congresul chiar și în scenariul roșu COVID-19
Chichița legislativă prin care PNL poate organiza congresul chiar și în scenariul roșu COVID-19
Cu doar câteva zile înaintea de data la care va avea loc congresul PNL, rata de incidență din Capitală pare că scapă de sub control și, cel mai probabil, va depăși 3 la mia de locuitori....
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Guvernul condus de Florin Cîțu dorește trasmiterea în mod gratuit, prin hotărâre de Guvern, a două imobile aflate în prorietatea statului către Biserica Ortodoxă Română. În nota de...
Sursa: Ziare.com