Dinu Patriciu a murit Fondator PNL, de trei ori deputat si numit ministru in aceeasi zi cu Basescu

Marti, 19 August 2014, ora 13:25
5034 citiri
Dinu Patriciu a murit Fondator PNL, de trei ori deputat si numit ministru in aceeasi zi cu Basescu

Dinu Patriciu a murit luni, la varsa de 64 de ani, rapus de cancer. Cunoscut ca unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, Patriciu a avut si o cariera politica tumultoasa, fiind membru fondator al PNL, de trei ori deputat si ministru in Guvernul Petre Roman.

Dinu Patriciu a devenit membru fondator al Partidului National Liberal in anul 1990, declarandu-se continuator al politicilor liberale ale Bratienilor.

Dinu Patriciu a murit

In legislatura 1990-1992, Patriciu a castigat un mandat de deputat in Timis, fiind ales pe listele PNL. La acea vreme, Patriciu a facut parte din Comisia pentru administratie centrala si locala, amenajarea teritoriului si urbanism si din Comisia pentru echilibru ecologic si protectia mediului.

In anul 1990, Dinu Patriciu, impreuna cu Andrei Chiliman, Calin Popescu-Tariceanu, Radu Cojocaru si Gelu Netea au fost exclusi din PNL. Acestia au format PNL-Aripa Tanara, grupare condusa de Dinu Pariciu, care s-a apropiat de Frontul Salvarii Nationale, alaturi de care partidul a semnat o conventie denumita "Carta pentru reforma si democratie".

Dinu Patriciu a murit Miliardarul care a ajuns aproape falit la sfarsitul vietii

In urma acesui acord, PNL-Aripa Tanara a intrat la guvernare, in Executivul condus Petre Roman. Patriciu a devenit ministru al Lucrarilor Publice si Amenajarea Teritoriului. Patriciu si Traian Basescu, adversari politici mai tarziu, au deveni ministri in aceeasi zi, dupa ce Basescu a primit portofoliul de la Transporturi.

Patriciu a candidat pentru un loc in Parlament si in urmatoarea legislatura (1992-1996), fiind ales deputat de Dambovita pe listele Conventiei Democratice.

In 1993, Dinut Patriciu a devenit liderul Partidului Liberal '93. La sfarsitul lui 1994, PL'93 s-a alaturat Aliantei Civic Liberale formate din PNL (condus atunci de Mircea Ionescu-Quintus), PAC si PNL-CD.

La alegerile locale din 1996, Dinu Patriciu a candidat pentru functia de primar al Capitalei, insa a pierdut alegerile. De asemenea, a pierdut si un mandat de parlamentar in legislatura 1996-2000.

In toamna anului 1998, Biroul Permanent Central al PNL a decis sa-i coopteze pe liderii PL'93, Dinu Patriciu si Horia Rusu, ca viitori vicepresedinti si pe Cristian Iordanescu, ca membru. Cooptarea acestora s-a facut conform protocolului de fuziune dintre cele doua formatiuni politice.

In anul 2000, Dinu Patriciu a castigat un al treilea mandat de deputat, in Prahova, iar un an mai tarziu a fost ales vicepresedinte PNL.

In iunie 2003, Dinu Patriciu si-a anuntat, in plenul Camerei Deputatilor, demisia din calitatea de parlamentar.

In 2012, Dinu Patriciu a suferit un transplant de ficat, iar politicianul parea sa fi castigat lupta cu boala, dar pana la urma cancerul a invins.

In 2007, Dinu Patriciu a fost declarat cel mai bogat roman, averea sa fiind estimata atunci la 3,4 miliarde de dolari.

Citeste si:
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....