Dinu Patriciu a murit Miliardarul care a ajuns aproape falit la sfarsitul vietii

Marti, 19 August 2014, ora 12:58
10867 citiri
Dinu Patriciu a murit Miliardarul care a ajuns aproape falit la sfarsitul vietii

Dinu Patriciu a murit, la varsa de 64 de ani, rapus de cancer. Pentru omul de afaceri, politician si unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, viata nu a fost lipsita de controverse. Patriciu a reusit, in sase ani, sa piarda o avere uriasa, de doua miliarde de euro.

De profesie arhitect, Patriciu a infiintat prima societate comerciala la noi tara, in anul 1990. S.C. Alpha Constructii si Investitii Imobiliare S.A. era un cabinet de arhitectura. Primul SRL infiintatat dupa Revolutie a devenit offshore cu o istorie incalcita, potrivit Realitatea Tv.

Dinu Patriciu a murit

Dinu Patriciu a devenit insa cunoscut in urma afacerilor in domeniu petrolier, dupa preluarea de la stat a rafinariei Petromidia Navodari. Petromidia a devenit ulterior Rompetrol Rafinare, fiind vanduta pentru 2 miliarde de dolari catre Kaz Munai Gaz, tranzactie controversata si astazi.

In anul 1996, omul de afaceri a fost inclus, pentru prima data de agentia Reuters, intr-un top al "Noilor imbogatiti din Romania", care au facut rapid avere dupa Revolutie, conform Digi 24.

In 2006, Dinu Patriciu, unul dintre cei mai bogati oameni din Romania la acea vreme, a cumparat ziarul Adevarul. In 2010, la fel ca toate afacerile sale, si ziarul se confrunta cu mari probleme financiare. Doi ani mai tarziu, Patriciu a vandut toate publicatiile pe care le detinea, inclusiv ziarul "Adevarul".

Dinu Patriciu a ajuns la fundul sacului. Pe fund se mai gasesc doar 250 de milioane de euro

Nici afacerile cu pariuri sportive n-au fost un pariu castigator pentru omul de afaceri. in 2010, Patriciu deschide Bet Cafe Arena, afacere care nu inregistreaza profit nici la patru ani dupa deschidere. O alta afacere paguboasa pentru Patriciu a fost lantul de magazine Mic.ro.

Daca in 2007 fusese cel mai bogat om din Romania cu o avere estimata la peste 3 miliarde de euro, Patriciu a pierdut in sase ani doua miliarde de euro incasate din vanzarea Rompetrol, cazand de pe locul intai in Top 300 (editia din 2007) pe locul 17 (editia actuala).

In ultimii ani, odata cu declinul afacerilor, Dinu Patriciu a inceput sa acumuleze mari datorii la stat, la banci si chiar la angajati. Una dintre putinele companii pe care le mai avea in portofoliu, Marexin (Marine Resources Exploration International BV), nu a achitat taxele datorate la stat si nici salariile angajatilor, scrie Capital.

O alta companie, DP Holding (firma de baza a lui Dinu Patriciu), s-a indreptat impotriva lui Patriciu pentru recuperarea datoriilor. Astfel, judecatorii nu l-au iertat pe Dinu Patriciu, acesta ajungand sa fie executat silit in circa 80 de dosare.

Patriciu scapa de executare silita. Peter Imre, bun de plata

Dupa propria marturisire a magnatului roman, averea sa se rezuma in ultimul an la doar 191 de milioane de euro.

Patriciu mai detinea o banca in Georgia si o firma de taxi aerian inregistrata in Marea Britanie.

Pe lista companiilor care il urmareau pentru datorii se afla BCR, CEC Bank, Raiffeisen Leasing, Unicredit Leasing, Vodafone Romania, Orange Romania, Romtelecom, Allianz Tiriac, Rompetrol Downstream, CEZ Vanzare, CEZ Distributie, Apa Nova, Rosal Grup, Meridian Taxi si Medlife.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Dinu Patriciu murit, #afaceri Dinu Patriciu, #Dinu Patriciu presa petrol , #murit