Alba ca Zapada, Iohannis si Patriciu (Opinii)

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 19:48
9596 citiri
Alba ca Zapada, Iohannis si Patriciu (Opinii)

Ati crezut ca nu o sa mai apara Alba ca Zapada. Nu, v-ati inselat. Trebuia doar sa aveti putina rabdare. Daca Partidul Poporului, al lui Diaconescu, este inventia PD-L pentru a smulge din electoratul putin educat al PSD, atunci nici PSD-PNL nu se lasa mai prejos.

Nu v-a mirat raceala dintre Patriciu si Antonescu din ultima vreme? Nu v-a mirat ca doar Vintu, Voiculescu si ale lor armate mediatice au sprijinit infiintarea USL? Poate va intrebati unde a disparut Dinu Patriciu. Ei, bine, n-a disparut. Lucreaza. Nu se stie insa in favoarea cui.

Intr-un editorial scris recent, Patriciu isi exprima, indirect, pozitia fata de USL: "In ceea ce ma priveste, eu cred ca nu exista "social-liberalism". Desi democratia si liberalismul nu sunt totuna, astazi alaturarea lor a devenit un pleonasm. Aceste sintagme idioate imi zgarie auzul nu pentru ca as fi un adept al puritatii doctrinare, ci pentru ca eu cred in pragmatism. Refuz cu incapatanare demagogia.

Daca s-a incheiat o alianta intre toti cei care cred ca trebuie sa inceteze alunecarea societatii romanesti in afara spectrului democratic si catre saracie cronica, atunci, in primul rand, la demagogie trebuie renuntat".

In aceeasi zi, se pronunta asupra USL un prieten bun al patronului de la Adevarul Holding, Klaus Iohannis: "Aceasta alianta nu are fundament doctrinar si nici nu poate sa aiba. Nu cred ca este o structura care va functiona pentru foarte mult timp. Este o alianta de conjunctura si cred ca va functiona in acest sens cum a fost gandita."

De remarcat ca amandoi ataca fundamentele doctrinare ale aliantei intre PSD si PNL. Interesant. Parca ar fi vorbit la telefon cu o zi inainte.

Iohannis este in buna masura creatia lui Patriciu in anul alegerilor prezidentiale, 2009. El l-a curtat, el l-a reinventat, el l-a scos din provincialism. L-a adus proaspat ambalat cu avionul la Bucuresti. L-a pus in rand cu Geoana si Antonescu, in speranta ca cei trei vor putea sa rapuna monstrul de la Cotroceni.

Proiectul a esuat, dar Iohannis ramane o speranta. Pentru ca Patriciu a avut grija sa isi menajeze marioneta. Nu l-a aruncat in batalia vorbelor de campanie in 2009. Daca va amintiti, Iohannis era destul de taciturn. Vorbea putin la televizor, dupa care se ascundea in vizuina, la Sibiu.

A doua zi dupa al doilea tur de scrutin, primarul Sibiului s-a retras demn si discret din proiect, in timp ce partenerii sai clamau zgomotos victoria si cereau renumararea voturilor. S-a tinut departe de circul penibilei disperari.

Sa vedem ce declara acelasi Dinu Patriciu intr-un interviu din 20 ianuarie 2011: "Nu demult vorbeati despre necesitatea unui partid tanar, cu oameni responsabili si competenti. Ati sustine un astfel de partid? D.P. - Nu pot sa ma desprind de pozitia pe care o am, de proprietar de trust de presa. Nu pot sa va dau un raspuns la aceasta intrebare. Depinde de foarte multe lucruri, de compatibilitatea cu ideologia si orientarea trustului de presa. Raspunsul dvs. este "da" D.P. - Da."

Dupa ce l-a extras din esec si l-a pastrat ascuns o vreme, Patriciu s-a hotarat sa il repuna in circuit. Acum are un plan nou: Alba ca Zapada. Si are nevoie de o figura charismatica in jurul careia sa adune "tinerii bursieri profesionisti". Cine altcineva decat Klaus Iohannis?

Mitul saxon de la Sibiu, Iohannis, va fi reinviat pe o variatiune a confratilor Grimm: Schneewittchen (Alba ca Zapada, in limba germana).

Doar ca biata fata are rochita plina de pete de petrol, chiar inainte de a intra in studioul unde se trag dublele.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...