Dreapta actuala e prea la stanga pentru Dinu Patriciu. De cateva luni editorialele sale au luat o turnura ideologica mai radicala, criticand deopotriva partidul de la putere si PNL ca fiind lipsite de viziunea cu adevarat liberala, care ar putea scoate tara din criza.
Cum cred ca dl Patriciu s-a vindecat de la a avea "negri" care sa-i scrie textele - de cand unul care trebuia sa-i scrie o carte a plagiat una destul de celebra, spre rasul targului - am banuiala ca aceste texte sunt chiar ale lui.
Ne si spune ca le dicteaza in masina. Cu viziunea care se desprinde din texte sunt in mare masura de acord. In afara de mine, singurul om din Romania care a descris Georgia ca un model din care avem ce invata e el. Pachetul georgian a fost unul de succes.
El a constat intr-o debirocratizare radicala a tarii (de la 98 de tipuri de licente Georgia a ajuns brusc in fruntea clasamentului Bancii Mondiale "Ease of doing business") s-au introdus peste tot ghisee unice si pe principiul ca lipsa de raspuns a administratiei la termen inseamna aprobare, nu refuz (imaginati-va la noi), a fost data afara toata politia, corupta, si angajat doar vreo treime din acelasi numar cu salarii de opt ori mai mari, coruptii au fost santajati de stat sa dea banii inapoi (din care s-au platit arieratele la pensii) in schimbul ridicarii urmaririi penale contra lor.
Reforme supereficiente, tinand seama de fondul problemei, nu de forme (de unde critici), dar care au functionat. Georgia a lasat drum liber intreprinzatorilor locali, a atras pe cei straini si a uscat dramatic resursele pentru coruptie, ca asa cum am mai spus nu cu tribunalul te lupti cu coruptia, ci eliminand resursele care o stimuleaza... Daca si lui Dinu Patriciu ii place acest pachet de reforme, integral, mie imi place si mai tare, hai sa il promovam!
Politicile PDL, un amalgam de contradictii
De ce nu avem asemenea masuri radicale luate de dreapta aflata la putere? Nu e ea destul de dreapta, desi a taiat salarii, spitale, si ajutoare pentru handicapati? Dupa parerea mea, nu e.
Politicile PDL sunt un amalgam de contradictii. Codul Muncii e singura masura indiscutabil liberala, si eu cred ca buna, va ajuta la restructurarea sectorului de stat, care era tinta.
Dar alte masuri cresc birocratia si amestecul statului intr-o masura greu de conceput pentru dreapta. Cum se poate ca statul sa ceara oamenilor obligatoriu sa-si izoleze locuintele si sa isi renoveze fatadele?
Cine mai stie cate impozite au fost introduse si cat de tare a fost impovarat mai ales micul intreprinzator, care trebuie sa stea la ghiseu lunar sa-si plateasca ajutorul de somaj (pe care nu-l va percepe niciodata), desi in timpul acela se presupune ca face acele activitati economice generatoare de venit din care ne relansam economia?
Toate reformele Boc au o suprastructura administrativa supraincarcata, buna doar sa spanzuri cresterea economica de ea, e clar ca acolo sus e cineva care nu intelege ce e dreapta si pe ce baza cresc economiile.
Taierile, date pe seama FMI si care au uscat consumul sunt si ele inadecvate. Prea tarziu sa discutam despre ele, dar mai bine era daca cresteam cota unica in loc sa bagam mana in buzunar la toata lumea.
Nu vrem sa traim intr-o societate de salbatici
Ce sa mai spun de cresterea TVA, uitati-va cum a luat-o inflatia din loc, 0.4% crestere e de fapt zero cu o inflatie de proportiile astea. Nici un partid de dreapta din Occident nu ar fi taiat ajutorul pentru copii autisti sau persoane care au grija de handicapati, pur si simplu asta se considera un fel de acquis al civilizatiei, neatins nici de dreapta cand vine la putere, nu vrem sa traim intr-o societate de salbatici in care oamenii cu asemenea probleme sunt abandonati de restul societatii. Nu scrie nicaieri ca dreapta nu are compasiune.
De ce nu face PNL un program agresiv de tip georgian? Banuiala mea este ca: 1. Nu au idee ca asa ceva exista si nu au idee in general si 2. PNL are din pacate un grup masiv de oameni de afaceri care nu reprezinta de fapt intreprinzatorii din Romania, ci s-au imbogatit in afaceri cu statul sau beneficiind de favoritism din partea statului.
Daca acolo ar fi plin de exportatori, din aceia care aduc cresterea economica, de exemplu, am fi auzit macar o data o slaba umbra de critica contra politicii leului tare a BNR, care, preocupandu-se de inflatie si de protejarea celor cu credite in valuta, loveste direct in cresterea economica, mai ales in exporturi. Ati auzit vreo vorba despre asta? Eu, nu.
Si cu toate astea economia nu are cum creste cu exporturi handicapate de leul ajuns cea mai tare moneda din Europa si consumul populatiei scazut din motive de austeritate bugetara.
Unde sunt oamenii de afaceri ai PNL?
Asta ar fi o strategie sa nu dai faliment, dar nu e o strategie sa cresti. Cand trecem la alta? Unde sunt oamenii de afaceri ai PNL, care umple ecranele doar cu oameni care nu au nici o treaba cu economia? Unde este partidul intreprinzatorilor?
Sper ca mai avem intreprinzatori si nu au impachetat toti sau au dat faliment. Dar Dinu Patriciu are dreptate, clasa antreprenoriala este slab reprezentata de partidele de dreapta actuale, nici unul nefiind de fapt un partid antibirocratie.
Era mai bine pe vremea lui Tariceanu? Da: daca va plac cresterile de pensii pe deficit si umflarea posturilor din serviciul public, asta a fost guvernarea liberala a lui Tariceanu.
Distributia discretionara de bani doar catre primarii PNL nu o mai pun, ca la asta fiecare regim se intrece, PSD a fost primul, dar partidele de dreapta au trecut prin tavan, depasindu-l cu mult. Pentru dreapta noastra, dulce ca mierea sunt banii statului, nu cei din afaceri private.
Patriciu, ca om politic, a fost gafeur la maxim
Ar considera oamenii cu spirit intreprinzator din Romania ca Dinu Patriciu este un reprezentant credibil al lor? In fond, si el a facut afaceri cu statul din care nu el a pierdut (dar se poate argumenta ca fraier era sa nu o faca in mediul de atunci), ca om politic a fost gafeur la maxim (a refuzat sa se retraga cand s-a trecut incompatibilitatea dintre afaceri si prezenta in Parlament, de fapt adevaratul handicap pentru ambitiile lui politice, s-a prezentat singur la TV cu filmul cu copilasul lui Basescu, ca sa nu mai existe nici o indoiala nici pentru ultimul imbecil ca el era in spatele acelei facaturi, cand Liiceanu a fost pus intr-o situatie jenanta de Michnik in loc sa se bucure discret s-a apucat el sa scrie un articol violent de demascare ca sa calce in picioare reputatia deja jos a lui Liiceanu, etc?).
Gafe mari, si mai ales nicio garantie ca nu vor reaparea in viitor, pentru ca par pornite din impulsuri necontrolate de judecata. Dinu Patriciu nu pare, ca George Soros, un om condus de ratiune, care se amesteca pentru ca stie cat de limitati sunt oamenii politici, ci un om condus de pasiune, unul care are o revansa de luat.
Patriciu intreprinzatorul nu mi se pare un om inacceptabil sau compromis definitiv, dosarul sau nu are lucruri dramatice pentru o economie de tranzitie. Dar Patriciu autorul (plagiator), Patriciu donatorul (umilirea publica a lui Plesu, are aerul ca se simte bine numai cu cei care se lasa calcati in picioare), Patriciu omul politic (care propunea sustinerea lui Nastase si nu l-a criticat pe Taricenu la pensii)? Aici e aici.
E credibil ca Patriciu ar putea da bani pentru un partid nou cu un program "georgian" fara sa se amestece in el? Ca a ajuns la acel stadiu in care sincer vrea sa ne ajute sa despartim statul de afaceri? Asta-i intrebarea si va las sa raspundeti la ea.
Dar poate ca nu va fi nici un partid al lui Patriciu si aceste idei sunt lansate doar ca sa stimuleze partide existente deja. Asta nu ar fi deloc rau si de asta ideile merita discutate, in pauza pe care ne-o lasa Irinel, Dominique si hormonii lor.
Why does democracy not solve the problem?
Citeste despre Partidul lui Dinu Patriciu si pe Romaniacurata.ro
Cand va obtine raspunsuri la'ntrebarea... Vezi tot