Misterul lui Dinu Patriciu (Opinii)

Vineri, 05 August 2011, ora 23:45
9019 citiri
Misterul lui Dinu Patriciu (Opinii)
Foto: paginademedia.ro

Foarte multi, inclusiv gazetari, se arata uimiti de ocheadele pe care si le arunca Dinu Patriciu si Traian Basescu. Cum adica sa fie posibil asa ceva dupa o dusmanie atat de apriga? Dupa cum, cam aceleasi personaje sunt socate de atitudinea lui Dinu Patriciu fata de Crin Antonescu, pe care pare sa-l fi luat in vizor.

La randul sau, Crin Antonescu socoteste ridicola atitudinea magnatului fata de USL, pe care o socoteste o struto-camila fara viitor si rost, dar la a carei creare pretinde ca a fost partas. Altii, vazand cum jeleste Dinu Patriciu bugetul jumulit de statul asistential (si are 200% dreptate) isi amintesc totusi ca averea domniei sale se bazeaza pe creanta Libia, adica tot pe o forma de jumulire a statului, cam cat o transa de la FMI.

Si, totusi, nu e nicio contradictie, cu atat mai putin ceva ridicol in toata aceasta poveste. Dinu Patriciu este, dupa cum se autodefineste, un tip de un pragmatism extrem si in fiecare dintre ipostazele care, aparent se bat cap in cap, a fost la fel, adica si-a urmat cu maxima seriozitate interesul.

Asadar, nimic ridicol nici in atitudinea lui de acum. Da, in acelasi timp face ocheade catre PDL si USL, dar si contesta Uniunea Social Liberala in forma ei actuala. Dinu Patriciu a iesit cum se zice pe piata si isi cauta cea mai buna formula de asociere impotriva lui Crin Antoenscu sau pentru cumintirea lui Crin Antoenscu.

Daca primeste ceea ce vrea de la Traian Basescu poate foarte bine sa bata palma cu el si sa joace impreuna la ruperea PNL integral sau partial de USL. Dar nu exclude nici o asociere cu PSD peste capul lui Crin Antonescu, impotiva lui Crin Antoenscu. Este motivul pentru care nu se disociaza total de USL si isi revendica nitica paternitate si pe acolo.

Dar capul lui Crin Antonescu nu este un scop in sine. Este doar un obstacol care trebuie inalturat. Dincolo de acest cap se afla adevaratul scop, din cauza caruia cred ca o noua asociere cu Traian Basescu ar avea, dupa inlaturarea dusmanului comun de acum, exact soarta Aliantei DA.

Sigur, te poti intreba ce-o mai vrea Dinu Patricu. Ce ii mai lipseste omului cu o avere impresionanta si iesit, practic, invigator din razboiul cu Traian Basescu. Caci, iata, dupa marea batalie a iesit nu numai liber, ci si cu mult mai bogat, desi presedintele s-a mobilizat cu toate fortele impotriva adversarului. Daca luam in calcul premisa si diferenta de putere, este, trebuie sa recunoastem, o victorie.

Cred ca Dinu Patriciu vrea un singur lucru - putere. Cat mai multa putere. Doar ca nu pare atras de puterea de linie intai, aceea a politicianului vedeta, sef de partid, presedinte sau premier. Este o postura cu mult prea incomoda. Lui Dinu Patriciu ii place puterea eminentei cenusii. Puterea mainii care trage soforile din spatele cortinei. Este puterea pe care Crin Antonescu i-a luat-o.

Nu cred ca pe Dinu Patriciu il deranjeza cu adevarat statul asistential, caci e fraier si bun de muls. Nu cred ca-l deranjeaza nici aberatia doctrinara a USL, caci marele liberal a sponsorizat cu mult spor PSD si a fost unul dintre parintii guvernarii Tariceanu, minoritara cu sprijin parlamentar social democrat.

Nu-l deranjeaza grav nici rolul secund al PNL in aceasta constructie, cat timp a fost creatorul conceptului de partid balama in care si-a dorit intotdeauna sa vada PNL. Pe Dinu Patriciu il deranjeaza un PNL si o USL in care el sa nu aiba mare lucru de spus. Asa cum l-a deranjat o alianta DA in care nu avea suficienta putere.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Dinu Patriciu putere, #Din Patriciu USL , #PNL