Patriciu, libertarienii si libertii (Opinii)

Miercuri, 03 August 2011, ora 15:51
2841 citiri
Patriciu, libertarienii si libertii (Opinii)

Pana deunazi, Dinu Patriciu era doar miliardarul nostru din epoca de tranzitie, averea sa in doar 10-15 ani depasind cu mult ce-au putut agonisi 3-4 generatii de businessmen in tari cu reguli functionale. In plus, ideologia sa economica are ceva exotic, reinventand practic un fel de copilarie a capitalismului salonard.

Cine sunt libertarienii? Niste politicieni in devenire, mai cu seama din lumea rarefiata a posesorilor de capital, de obicei tineri plini de elan discursiv antisistem, cu principii inspirate de Rousseau, de eterna reintoarcere la tipicul naturii umane. Libertatea individuala, legata mai strans de liberul arbitru, este noua lor religie politica, statul fiind vazut ca auxiliar, consumator inutil de resurse, care mai mult strica si incurca.

Libertarienii si socialistii

Socialistii le acuza lipsa de intelegere pentru fundamentele statului modern, conceput de la romantici la Wilhelm al III-lea ca instrument de realizare a unor idealuri nationale si colective apropo de dreptate sociala, educatie, sanatate, aparare etc.

Din norocire, "individual liberty" si "political freedom" (libertate politica), elemente fundamentale ale discursului libertarian, n-au generat si nu vor genera revolutii care sa schimbe regimuri politice si, evident, nici constrangatoarele relatii de productie pentru a naste raporturi sociale "libere".

Libertii erau sclavii recent eliberati in antica Roma, deveniti subiecte de literatura satirica a antichitatii de la Plautus, la moderna Rosemary Rowe's. Ca si pe romanii postdecembristi ajunsi cum-necum in functii publice, ii caracteriza o pofta grotesca de parvenire si inavutitre, de imitare a clasei cu sange albastru necorcit. Atunci a debuat indolenta lui "merge si asa".

Patriciu si noi

Libertarieni pe Podul Mogosoaiei? Greu de crezut. Aici politica inca nu vizeaza ideologii, ci doar pozitionare categorica impotriva a ceva sau a cuiva, cei cu idei si principii, oricat de moderne, nebeneficiind de atentie nici din partea alegatorilor, nici a mediilor.

Constient de imposibilitatea nasterii unei miscari libertariene semnificative in Romania, domnul Patriciu are a tine cont si de inapoierea civica si politica, de aceea face ce a mai facut pe vremea PL-AT: loveste in PNL, condus acum nu de Radu Campeanu, ci de Crin Antonescu, cu speranta ca poate iese ceva, o aripa-aripioara rupta din trupul singurului partid istoric ramas pe scena politica, pentru a contribui si el asemeni altui liberal de marca, Valeriu Stoica, la bunastarea electorala a partidului de la putere. Oportunism pentru eternitate, vorba domnului Tismaneanu.

Fripturistii

Daca pe vremuri, lupii tineri ai PL-AT aveau idei si viziuni, ei bine, fripturistii de azi s-au specializat in sforarie ordinara, capabila doar sa desfigureze cariere ca sa se puna ei insisi in jilturi. Razboi intre persoane si dispute puerile de tipul: noi - sus, voi - jos. Politica de lift. Caci leadershipul romanesc nu depaseste inca numarul 1 (unu), de aceea notiuni legate de lucru in echipa, colaborare, negociere, incredere reciproca nu dau roade.

Scarpinandu-ne intre cornite, politologi cu staif european ne lauda ca aplicam principiul antebelic al rotativei guvernamentale, al alternantei la putere, or arhitectul Patriciu e pasionat de noua arhitectura politica de dupa alegeri. Ceea ce e firesc, pana la urma.

De la joc, la jocuri

Nefiresc este ca incearca prin jocuri de culise murdare, ca si cum n-ar fi de ajuns un singur jucator, sa schimbe evolutia normala a lucrurilor. Erodati de o guvernare fara cap si coada, cazuti la un nivel istoric al neincrederii, implicati pana peste cap in scandaluri politice si bisnitaresti, actualii diriguitori isi merita dreptul la odihna in viitorul mandat.

Domnul Patriciu este un om umblat, se invarte in cercul marilor oameni de capital ai lumii, unde afacerile au stil si legi. Or intrarea sa in mocirla noastra politica de partea Puterii miroase de la o posta a tradare a principiilor nu doar libertariene, ci si liberale. De onoare si cod al bunelor maniere in politica nu mai vorbim. Recunoastem cinstit ca ne-am inselat. Le-am ingropat odata cu Seniorul Coposu.

Citeste si:
Cărțile pe care le poate juca Florin Cîțu, după ce se termină mandatele interimare ale miniștrilor. Augustin Zegrean face lumină în conflictul dintre executiv și legislativ
Cărțile pe care le poate juca Florin Cîțu, după ce se termină mandatele interimare ale miniștrilor. Augustin Zegrean face lumină în conflictul dintre executiv și legislativ
Fostul presedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, într-un interviu pentru News.ro, că Parlamentul trebuie să fie de acord doar cu miniştrii care vin noi în guvern şi...
Ludovic Orban, despre incidentul violent în care au fost implicați activiștii de mediu: „Este abominabil. Trebuie identificaţi vinovaţii de urgenţă”
Ludovic Orban, despre incidentul violent în care au fost implicați activiștii de mediu: „Este abominabil. Trebuie identificaţi vinovaţii de urgenţă”
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat duminică, 18 septembrie, despre incidentul petrecut săptămâna aceasta într-o pădure din judeţul Suceava, unde doi jurnalişti...
Sursa: Ziare.com