Magistratii Tribunalului Bucuresti vor decide pe 11 februarie daca trimit la Curtea Constitutionala dosarul Rompetrol in care este acuzat Dinu Patriciu alaturi de 11 persoane, dupa ce avocatii acestora au ridicat, miercuri, doua exceptii de neconstitutionalitate.
Astfel, avocatii celor 12 acuzati din dosarul Rompetrol, printre care se afla si Dinu Patriciu, cel al fostului ministru al telecomunicatiilor Sorin Pantis si al lui Sorin Rosca Stanescu, au cerut instantei sa trimita dosarul la CCR pentru a se stabili daca anumite articole din Legea 297/2004 privind piata de capital sunt constitutionale, informeaza Newsin.
Potrivit avocatilor, articolele 244 si 245 din Legea 297/2004 privind piata de capital ar intra in contradictie cu articolele 11, 20, 23 si 73 din Constitutia Romaniei. Ei au sustinut neconstitutionalitatea acestor articole, motivand ca enumera intr-un mod general si ambiguu infractiunile privind piata de capital.
Cea de-a doua exceptie de neconstitutionalitate ridicata de avocatii apararii se refera la articolele 90 si 214 din Codul de procedura penala, care a intra in contradictie cu niste articole din Constitutie, pentru ca s-ar incalca dreptul la un proces echitabil. Astfel, avocatii au sustinut ca Parchetul a folosit drept probe procese verbale facute de autoritatile de control, ceea ce ar fi dus la incalcarea dreptului acuzatilor la un proces echitabil.
De cealalta parte, procurorul DIICOT a sustinut ca CCR nu se poate pronunta pe legalitatea unui text de lege, ci doar pe constitutionalitatea acestuia.
Tribunalul Bucuresti a decis, in decembrie 2008, conexarea dosarului Rompetrol, in care este judecat Dinu Patriciu, cu dosarul fostului vicepresedinte al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare, Irina Popovici.
Cele doua cazuri au fost cercetate de procurori impreuna, dar ulterior au fost disjunse si trimise separat in instanta.
Deci, sub nici un... Vezi tot