DIICOT: Patriciu a intocmit OUG pentru amanarea platii datoriilor Rompetrol. SIE si SRI au avut ofiteri la sedintele de Guvern

Joi, 12 Mai 2016, ora 21:25
7680 citiri
DIICOT: Patriciu a intocmit OUG pentru amanarea platii datoriilor Rompetrol. SIE si SRI au avut ofiteri la sedintele de Guvern
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Omul de afaceri Dinu Patriciu a intocmit ordonanta de urgenta 118 din 2003 prin care se stabilea amanarea platii a aproape 660 de milioane de dolari reprezentand datorii ale Rompetrol Rafinare, ministrii Mihai Tanasescu si Dan Ioan Popescu au avizat acest document, iar la sedintele de guvern au fost prezenti ofiteri SRI si SIE, se arata in dosarul Rompetrol 2, instrumentat de DIICOT.

Procurorii DIICOT prezinta pe larg "traseul (circuitul de avizare) pe care a trebuit sa-l parcurga un proiect de act normativ de la institutiile initiatoare (in cazul in speta Ministerul Finantelor si Ministerul Economiei si Comertului), la institutiile avizatoare si, in final, la Secretariatul General al Guvernului" in cazul ordonantei prin care a fost amanata plata datoriilor de 660 de milioane de dolari ale Rompetrol Rafinare, relateaza News.ro.

Un nou dosar Rompetrol: DIICOT pune sechestru pe instalatiile rafinariei si pe benzinarii - surse UPDATE

Anchetatorii arata ca documentul in sine ar fi fost elaborat la indicatiile directe ale lui Dinu Patriciu si ca, la intrarea lui in vigoare, nu avea indeplinita nicio norma legala din procedura de intocmire a unei ordonante de urgenta.

In acelasi context, martorul Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei, a declarat in fata anchetatorilor DIICOT ca un astfel de act a ajuns pe masa ei intr-un alt format decat cel original.

DIICOT arata ca "raportul in forma intermediara a fost prezentat si sustinut de ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu si de ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu, desi nu era insusit prin semnatura de toti membrii comisiei desemnata de primul ministru, fiind semnata doar de Neculae Eugeniu Plaiasu si de Gheorghe Matei".

Numele a doi fosti ministri, in noul dosar Rompetrol: Cum l-au imbogatit pe Patriciu pagubind statul

Tot din continutul stenogramei, continua anchetatorii, mai rezulta si faptul ca Mihai Tanasescu si Dan Ioan Popescu "cunosteau ca raportul nu era finalizat, ca nu reprezenta pozitia tuturor membrilor comisiei, dar ca trebuie neaparat ca ordonanta de urgenta sa fie adoptata in aceea sedinta de Guvern, fiindca ulterior nu se mai poate, iar daca vor aparea reactii negative sa fie acoperiti".

Potrivit informatiilor din dosar, Dinu Patriciu ar fi fost, de fapt, autorul ordonantei de urgenta a Guvernului, iar ministrii lui Adrian Nastase ar fi semnat-o.

"Pe de alta parte, asa cum rezulta din declaratia martorului Circu Dan-Mugur, in realitate continutul OUG 118/2003 a fost stabilit de catre Patriciu Dan Costache in functie de interesele pe care le urmarea si nu de catre responsabilii si/sau specialistii din cadrul ministerelor implicate", noteaza anchetatorii DIICOT in dosar.

Noul dosar Rompetrol: Ministrii din cauza carora statul nu si-a recuperat banii

"De asemenea, din Conventia de emisiune rezulta ca intentia partilor, la momentul semnarii conventiei de emisiune din data de 05.12.2003, a fost aceea de a se permite doar rascumpararea totala a obligatiunilor inainte sau la scadenta ori conversie totala", mai precizeaza procurorii.

SIE si SRI au avut reprezentanti la sedintele de Guvern in perioada lui Adrian Nastase, la cererea acestuia

Martorul Rotaru Constantin, noteaza procurorii DIICOT, care la data de 24 octombrie 2003 avea functia de secretar de stat fiind si unul dintre directorii adjuncti ai Serviciului de Informatii Externe, a declarat ca "dupa alegerile din anul 2000, fostul premier Adrian Nastase a solicitat SRI si SIE sa trimita cate un reprezentant la nivel de secretar de stat la toate sedintele de Guvern, participand astfel la sedintele de guvern din partea SIE, iar anterior datei de 24.10.2003 Ministerul Finantelor Publice a solicitat SIE sa identifice mari banci de investitii sau institutii financiare internationale, interesate sa achizitioneze creantele bugetare al Rompetrol Rafinare, solicitare ce nu a fost rezolvata in timpul scurt de 10 zile avut la dispozitie".

"Martorul precizeaza ca, in pauza sedintei de Guvern din 24.10.2003 a fost abordat de ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, care a sugerat, pentru rezolvarea situatiei Rompetrol Rafinare, fie varianta transformarii datoriei de 600 milioane dolari in obligatiuni, fie continuarea cautarii unui eventual cumparator strain pe care le-a si sustinut in sedinta de guvern, precizand insa ca pentru a gasi un eventual cumparator are nevoie de 2-3 saptamani, situatie in care a intervenit Dan Ioan Popescu cu precizarea ca modificarea Constitutiei nu mai permitea Guvernului sa adopte ordonante de urgenta, si ca este ultima zi cand se mai poate aproba Ordonanta pentru a fi trimisa la Parlament", se mai arata in actele anchetatorilor.

Adrian Nastase, audiat la DIICOT in dosarul Petromidia

Dosarul Rompetrol 2 este disjuns din cel in care au fost deja condamnate 12 persoane si in care a fost judecat si Dinu Patriciu.

In dosarul Rompetrol 2, marti au fost audiati reprezentantii companiei de stat din Kazahstan, Kaz Munay Gas, Oilfield Business Solutions si Rompetrol Rafinare, dupa ce luni a fost pus sechestru asigurator pe bunuri si actiuni ale celor trei companii, pana la suma totala de peste 1,7 miliarde de lei, 290 de milioane de dolari si aproape 35 de milioane de euro.

In dosarul initial Rompetrol, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, in octombrie 2014, pe fostul senator Sorin Rosca Stanescu, la doi ani si patru luni de inchisoare, si pe fostul ministru Sorin Pantis la doi ani si opt luni de inchisoare, in ambele cazuri pedepsele fiind dispuse cu executare.

In cazul omului de afaceri Dinu Patriciu judecatorii Curtii au incetat procesul penal, ca urmare a decesului acestuia si au lasat nesolutionata partea civila legata de acesta.

Mircea Geoană: ”Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!”
Mircea Geoană: ”Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!”
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, a reacționat după ce Austria s-a opus din nou aderării României la spațiul Schengen pe cale terestră. Geoană a catalogat...
„Minciunele” pentru Ciolacu, homar pentru Geoană și mandolină pentru Ludovic Orban. Elena Lasconi spune ce „cadouri” le-ar oferi contracandidaților la prezidențiale
„Minciunele” pentru Ciolacu, homar pentru Geoană și mandolină pentru Ludovic Orban. Elena Lasconi spune ce „cadouri” le-ar oferi contracandidaților la prezidențiale
După Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și George Simion, a venit rândul Elenei Lasconi să răspundă vineri, 11 octombrie, la întrebările amuzante ale lui Cătălin Măruță. Președinta USR...
#Dinu Patriciu OUG amanare datorii Rompetrol, #Patriciu dosar Rompetrol, #dosar Rompetrol 2, #Patriciu ofiteri SRI sedinte Guvern , #Rompetrol
  1. Fost ambasador SUA: „Europa nu va fi în siguranță fără aderarea Ucrainei la NATO”. Cum ar putea fi „oprit” războiul pornit de Putin
  2. Eurodeputat: „România nu are nicio șansă să intre în Schengen în 2024”. Când ar putea fi aprobată candidatura
  3. Copilă de 12 ani, violată în mod repetat de un bărbat de 52 de ani. Cum ar fi fost „ademenită” minora
  4. Incendiu la bordul unui petrolier care transporta sute de tone de combustibil. Care este starea echipajului VIDEO
  5. "Locotenentul Dan", un bărbat cu un singur picior, a înfruntat uraganul Milton într-o barcă cu pânze. „Sunt în mâinile lui Dumnezeu” VIDEO
  6. Paisprezece români, tun de 16 milioane de lei dat băncilor: metoda frauduloasă prin care au luat credite bancare
  7. Iranul caută „cârtița” israeliană. Șeful Forței Quds a Gărzii Revoluționare, sub pază și interogat după uciderea liderilor Hezbollah
  8. Pieton căzut în fața mașinii, salvat în ultimul moment. Șoferul l-a evitat dar a lovit alt autovehicul VIDEO
  9. Fiul fostului șah al Iranului face apel la pace în Orientul Mijlociu și la încetarea guvernării ayatollahilor
  10. Fostul președinte Obama face campanie pentru Kamala Harris și îl critică pe Donald Trump: "Asta nu este adevărata forţă"