Ziare.com

Economiile pastrate de romani in Elvetia si sistemul bancar autohton

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 23:40

   

Economiile pastrate de romani in Elvetia si sistemul bancar autohton
Romanii detin in bancile din Elvetia cel putin la fel de multa valuta pe cat pastreaza in conturile deschise in Romania, sustine omul de afaceri Dinu Patriciu, directorul general si presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol Grup.

In tara, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane fizice si juridice insumeaza 13,2 miliarde euro, conform datelor BNR, in vreme ce, "numai in Elvetia, jumatate din depunerile contribuabililor din tarile balcanice, care totalizeaza peste 25 miliarde de euro, provin din Romania", reiese dintr-un comentariu publicat de cotidinaul Adevarul sub semnatura omului de afaceri.

Daca economiile pastrate de romani in Elvetia ar fi fost depozitate in bancile care isi desfasoara activitatea in Romania, atunci valoarea totala a depozitelor in valuta ar fi deposit-o pe cea a depozitelor in lei cu aproximativ un milliard de euro. La o asemenea lichiditate pe valuta, dependenta institutiilor de creditare din Romania fata de finantarile externe s-ar fi redus considerabil.

Avand in vedere nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii impuse de banca centrala, de 40% pentru pasivele in valuta, din totalul celor 13,2 miliarde euro atrase de la populatie si de la persoanele juridice, bancile comerciale din Romania au putut intoarce in piata sub forma de credite doar 7,9 miliarde euro. Diferenta pana la 28,7 miliarde euro, cat reprezinta soldul total al creditelor neguvernamentale acordate in valuta, a fost asigurata din finantarile internationale.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Daca ar fi dispus si de banii aflati in prezent in Elvetia, bancile romanesti ar fi putut acoperi din depozitele atrase aproximativ 54% din creditele acordate in valuta, nu doar o patrime cum se intampla in realitate. Intr-un astfel de context, cresterea costurilor cu finantarile de pe pietele internationale ar fi atras dupa sine o majorare mai ponderata a dobanzilor aferente imprumuturile in valuta, ceea ce ar fi putut impiedica blocarea creditarii.

In acelasi timp, riscul reprezentat de reducerea finantarilor de catre bancile mama ar fi fost serios diminuat. In prezent, sistemul bancar romanesc se afla sub presiunea bancilor centrale din Austria si Grecia, care au recomandat bancilor mama din cele doua state sa isi revizuiasca finantarile acordate subsidiarelor din regiune.

In alta ordine de idei, pastrarea economiilor in Romania si nu in Elvetia ar fi fost un semn de incredere in sistemul bancar autohton, care s-ar fi putut dovedi mult mai stabil. Fragilitatea sistemului a fost recunoscuta chiar de guvernatorul Mugur Isarescu. Acesta a povestit ca BNR a fost nevoita, in toamna anului trecut, sa acorde un credit de lichiditate de 0,2% din PIB (aproximativ 260 mililoane euro) unei banci cu solventa mare, care s-a confruntat cu o problema de incredere din partea depunatorilor, potrivit Ziarului Financiar.

Cum se pot intoarce banii in tara

Cele 12,5 miliarde euro nu se vor "repatria" din Elvetia atat timp cat bancile din Romania nu vor oferi garantii ca pot acorda pe termen lung randamente mai bune pentru depozite, iar politica fiscala a statului nu se va modifica.

Bancile au inceput sa acorde dobanzi real pozitive (care sa acopere rata inflatiei) in urma cu mai putin de un an de zile, in momentul in care finantarile de pe pietele internationale au inceput sa fie din ce in ce mai scumpe, iar dobanda de politica monetara a BNR a crescut substantial.

Pentru a putea acorda in continuare ramndamente ridicate la depozitele in euro, bancile comerciale au nevoie, printre altele, ca BNR sa reduca nivelul rezervei minime obligatorii pentru pasivele in valuta, lucru pe care banca centrala l-a amanat in repetate randuri.

"Politica monetara este in continuare supraincarcata. Ai rate reale de dobanda de 4-5%, 6-7% daca ne uitam la ce acorda acum bancile depozitarilor. Clar este o politica extrem de tare. Daca ne uitam si la nivelul rezervelor minime, e supraincarcata. Dar nu putem sa o relaxam pana nu intra in functiune si politica fiscala... exprim sprijinul total al BNR pe politica salariala si reorientarea cheltuielilor bugetare dinspre partea de consum spre partea de investitii. Nu putem sa incepem relaxarea politicii monetare pana cand propunerile sau prevederile nu devin fapte", a mai declarat Mugur Isarescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7312 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce gogosi patriciene; doar cativa romani detin conturi in banci elvetiene

Si aia sunt marii jefuitori; acestia nu se uita la randamentele bancare, ci la securitatea comorilor jefuite. In toate tarile sistemele de garantare ale depozitelor personale acopera cel mult de 100,000 de euro; acum cu criza, unele tari au dublat aceasta limita (Italia).
Bancile elvetiene sunt cautate pentru altceva. Ele sunt reputate pentru seriozitate, stabilitate si - mai ales si in primul rand - pentru pastrarea cu ferocitate a secretului bancar. De aia se mai descopera si acuma conturi naziste cara n-au operat in ultimii 60 de ani.
Exista banci elvetiene care iti dau 0% (!!!) dobanda la depozite pe termen lung, dar iti garanteaza 100% pastrarea confidentialitatii operatiunilor cu terti, prin paravanul conturilor proprii de transfer.
As fi de acord cu utilizarea torturii moderate (simularea inecului) in cazul acestui bivol, o pacoste pentru Romania.

 

ai drepate

ma bucur ca gandim la fel

ai drepate

ma bucur ca gandim la fel

poi da

dar cine are incredere in sistemul bancar romanesc?ca maine vine iar un vantu si fura toate economiile a milioane de oameni iar la parnaie merge secretara.

 

cine are incredere in sistemul bancar romanesc?

boii nu stiu ca nu exista sistem bancar romanesc, eventual austriac.

garantia

in Romania depozitele bancare cu dobanda negociata nu sunt garantate de stat ca in alte tari , deci nu poti fi sigur de bani daca sunt in banca

 

Patriciu

Mai bine s-ar barbieri, ar arata mai intelectual.
Cred ca credibilitatea PNL-ului promovata de Patriciu si supusul lui grecul Tariceanu, vor duce partidul la disparitie.
Aceste stafii sint urmasi Bratienilor? Cum ay reusit asemene oameni sa se dea liberali?

Adevarat. Spun asta deja de cand a ramas doar PNL-ul la guvernare acum 2 ani.

jir, copile,

depozitele bancare cu dobanda negociata nu sunt garantate de stat pentru ca bancile din Romania nu sunt ale statului roman, sunt ale statului australiac. nu fi bleg ca te papa mistretii.

Cind Hotii ne fac educatie !

Am trait sa o vad si pe asta.Patriciu face poporului Romin o sinteza a activitatii bancare din Elvetia si Rominia.Ceea ce spune este pertinent,dar personajul apare de doua ori in presa astazi.Oare de ce ? Ce il impinge sa faca pe-a moralistul si expertul in acest domeniu ?
La apucat marinimia si vrea sa educe populatia in domeniul bancar ?
Nici una nici alta,scopul este deturnarea atentiei muritorilor de rind.In loc sa ne explice ce si cum cu Insula Serpilor,el ne trimite in Elvetia !( este ca si cum ne-ar trimite la pascut ! ) Domnilor internauti,nu va e greata de aces personaj,care dupa ce a pus mina pe Rompetrol,ne-a vindut si independenenta energetica .IN LOC SA I SE FACA UN LOC LA JILAVA ,EL VINE SI NE TINE LECTII.

BRAVO DOMNILOR JURNALISTI !!!!

Daca domnul Boc ar fi consecvent,ar infiinta impreuna cu Presedintele o comisie de ancheta independenta care sa judece activitatile unora ca Patriciu.Dar CORB LA CORB NU-SI SCOATE OCHII,asa ca pina la urma rominul va uita si acesti 50 miliarde care daca erau injectati in buget,crea conditii de viata mai acceptabile. AMIN !

 

corect

patricu e u hot, si mare!!!! mare de tot!!

Ce tupeu

are gunoiul asta !De unde stie el cati bani sunt in bancile elvetiene si ai cui sunt ?!?!Nu cumva sunt miliardele "lui" ?!

 

sinteti nebuni???

...cind la un crash se spune clar ca nu-ti poti recupera decit 50.000 EUR (sau echivaentul in lei) PER CNP, cine credeti ca-i nebunul sa-si puna toti banii in bancile romanesti?

 

nebunul sa-si puna toti banii in bancile romanesti?

care banci romanesti??? ERSTE? REIFFEISEN??? CEC- DEPOZITE GARANTATE DE STAT 100% de pe vremea lui tata CUZA.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor