KazMunaiGaz trebuie sa faca oferte de preluare, in ciuda vanzarii lui Patriciu

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 19:47
1282 citiri
KazMunaiGaz trebuie sa faca oferte de preluare, in ciuda vanzarii lui Patriciu

Iesirea lui Dinu Patriciu din actionariatul Rompetrol Group nu schimba cu nimic situatia legata de obligativitatea KazMunaiGaz de a face oferte de preluare la cele doua companii din grup listate pe Bursa de la Bucuresti, a declarat, Dumitru Beze, presedintele AIPC.

"Confrom Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), tranzactia prin care Dinu Patriciu a vandut cele 25% din The Rompetrol Group nu afecteaza in niciun fel obligatia grupului KazMunai de a respecta normele legale si de a depune documentele in vederea ofertelor publice de preluare la cele doua societati listate", spune Beze.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a anuntat, vineri, ca a vandut participatia de 25% din capitalul The Rompetrol Group catre compania kazaha KazMunaiGaz, care a ajuns astfel sa controleze in intregime grupul petrolier.

Inaintea acestui anunt, Bursa a suspendat actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), pentru a evita miscari agresive ale preturilor. Titlurile celor doua companii detinute de grupul Rompetrol vor reveni in sedinta de luni la tranzactionare.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a adoptat, recent, o instructiune referitoare la detinerile directe si indirecte, prin care orice actionar care are mai mult de 33% din drepturile de vot in cadrul unei companii este obligat sa faca oferta publica de preluare, in termen de 2 luni.

"Entitatile care detin, potrivit prevederilor din prezenta instructiune, direct si/sau indirect, mai mult de 33 % din drepturile de vot asupra unui emitent si care nu au derulat oferta publica de preluare in conformitate cu art. 203 alin. (1) din Legea nr. 297/2004 au obligatia de a lansa oferta publica de preluare, in termen de doua luni de la data intrarii in vigoare a prezentei instructiuni", potrivit instructiunii aprobate de CNVM.

CNVM aprobase de principiu, la inceputul lunii martie, proiectul de instructiune prin care obliga si actionarii care detin in mod indirect participatii mai mari de 33% la o societate sa lanseze oferte publice de preluare.

Ulterior, grupul Rompetrol a solicitat CNVM prelungirea perioadei limita de trimitere a propunerilor si observatiilor, in acord cu prevederile legale. Totodata, compania petroliera sustinea ca adoptarea in forma actuala a propunerii Comisiei, privind detinerile directe si indirecte, va avea un impact negativ asupra raporturilor dintre emitentii din Romania si actionarii minoritari.

La Rompetrol Rafinare, grupul petrolier detine direct si indirect 75,32% din capital, iar la Rompetrol Well Services are o participatie de 51%, fiind astfel obligat, conform instructiunii CNVM, sa faca oferte publice de preluare.

Citeste si:
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, marţi seară, 30 noiembrie, că nu a făcut nicio solicitare din partea primarului general Nicușor Dan privind subvenţia la gigacalorie....
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Deputatul liberal Cristian Băcanu a transmis marți, 30 noiembrie, că eliminarea cotei unice de impozitare este imposibilă cât timp PNL este la guvernare. Măsura ar încuraja munca la negru...