Principala vanzare a Rompetrol, instrainarea unui succes romanesc

Duminica, 28 Iunie 2009, ora 18:39
3635 citiri
Principala vanzare a Rompetrol, instrainarea unui succes romanesc

Prin vanzarea ultimului pachet de actiuni din Rompetrol, de catre Dinu Patriciu, in beneficul companiei din Kasahstan KazMunaiGaz, a fost instrainata, in intregime, una dintre cele mai importante companii infiintate vreodata in Romania.

"Mediul actual economic si financiar global ofera oportunitati exceptionale pentru investitori cu lichiditati majore", a justificat omul de afaceri roman decizia de a renunta la restul participatiei, de 25%, detinuta in cadrul Rompetrol.

In august 2007, Patriciu vanduse un pachet de 75% din compania petroliera, tot catre KazMunaiGaz, contra sumei de 2,7 miliarde de dolari, afacere care l-a transformat pe omul de afaceri in cel mai bogat roman.

Prima tranzactie s-a efectuat prin intermediul unei companii inregistrate in Olanda, detinuta de Dinu Patriciu. "Tranzactia a urmarit asigurarea competitivitatii vitoare a companiei si acces la investitii", a spus omul de afaceri la acea data.

Zvonurile despre instrainarea companiei au aparut inca de la inceputul lunii iunie, insa Patriciu le-a negat. "Nu am luat o decizie de a vinde actiunile, desi am acest drept. Sunt efectele crizei, lumea e nelinistita", spunea el.

Rompetrol, o poveste de succes "made in Romania

Compania a fost infiintata in 1974, iar, in 1993, a fost privatizata prin metoda MEBO. Imediat dupa acest moment, cifra sa de afaceri a scazut rapid, la sub sase milioane de dolari.

Acum 11 ani, Dinu Patriciu si un grup de investitori locali au achizitionat pachetul majoritar si au crescut capitalul, intorcand soarta producatorului petrolier. In 1999, compania a facut primul pas spre piata internationala, stabilindu-si sediul in Olanda.

A inceput, astfel, formarea grupului Rompetrol, prima achizitie majora fiind rafinaria Vega Ploiesti. In doar luni de la preluare, cifra de afaceri a Vega s-a triplat.

Urmeaza, pe rand, Petros, rafinaria Petromidia si Blocul 11, din bazinul Oriente din Ecuador.

In 2002, OMV, din Austria, a preluat 25,1% din actiunile grupului Rompetrol si au fost deschise subsidiare in Republica Moldova si Bulgaria.

Doi ani mai tarziu, Rompetrol Rafinarie este listata la Bursa de Valori Bucuresti, cifra de afaceri ajungand la 86,4 milioane de dolari. Dupa achizitia Petrom de catre OMV, actionarii Rompetrol reusesc sa rascumpere actiunile cumparate de firma austriaca in urma cu doi ani.

De atunci, grupul s-a dezvoltat constant, avand si activitati in Franta, Spania, Albania si Georgia.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....